Dolar

32,3450

Euro

35,1156

Altın

2.309,94

Bist

9.079,97

Öğrencilere naylon poşetin zararları anlatıldı

Bilfen Okulları'nda naylon poşet ve plastik ürünlerin zararlarına ilişkin seminer veren Dicle Üniversitesi (DÜ) Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Temel, öğrencilere sağlıklı bir gelecek için naylon poşetleri hayatlarından çıkarmaları yönünde uyarıda bulundu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-23 16:51:55

Öğrencilere naylon poşetin zararları anlatıldı
Bilfen Okulları'nda naylon poşet ve plastik ürünlerin zararlarına ilişkin seminer veren Dicle Üniversitesi (DÜ) Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Temel, öğrencilere sağlıklı bir gelecek için naylon poşetleri hayatlarından çıkarmaları yönünde uyarıda bulundu.

DÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Temel, seminer verdiği Diyarbakır Bilfen Okulları'nda öğrencilere naylon poşetin zararlarını anlattı. Aynı zamanda, "Naylon, aşkı öldürür" kitabının yazarı olan Temel, poşet ve pet şişelerin kansere yol açtığını belirterek, Amerika ve Avrupa ülkelerinin naylon poşet sorununu hallettiğini ve marketlerde ücretsiz satılan bu poşetlere 10 kuruş fiyat biçilmesi halinde sorunun çözüleceğini dile getirdi. Toprağa karışan zararlı poşetlerin bitkilere bulaştığını ve bu yolla canlılara zarar verdiğini anlatan Prof. Dr. Temel, çöplerden toplanan plastiklerin hijyenik olmadığını ve bu şekilde toplanan plastiklerden elde edilen koyu renkli naylon poşetlerin kesinlikle gıda amaçlı kullanılmaması gerektiğini anlattı.

Bilfen Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Karakoç, okul yönetimi, öğretmenler ve öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği seminerde, slayt gösterisi, kısa filmler ve bu konuda daha önce basında çıkan görüntülü haberler eşliğinde konuşan Temel, öğrencilerle soru-cevap şeklinde sohbet etti.

"Poşetlere fiyat biçersek sorun çözülür"

Toprakta çözülen naylon poşetlerin bitkilere, bitkilerden hayvanlar aracılığı ile insanlara geçtiğine vurgu yapan Temel, çözüm önerisinin ise ücretsiz satılan naylon poşetlere ücret uygulamak olduğunu ifade etti. Temel, "Poşet yerine bez torba, file, kağıt poşet gibi ürünler kullanmalıyız. Şu an Avrupa'da naylon poşet kullananlardan vergi alınıyor. Biz de Türkiye'de naylon poşet sorununu 10 kuruşa çözeriz. Markete gittiğinizde gıda maddeleri konulan her bir naylon poşet için 10 kuruş ücret alınırsa, bu iş biter. Şu an bakıyorsunuz tüm dünyada insanlar hasta. Bu konuda akademik ve deneysel çalışmalar yapıyor, elde ettiğimiz bilgileri toplumumuzla paylaşıyoruz. Özellikle siyah poşetleri günlük hayatınızdan çıkarın" dedi.

Kanserle ilgili bilgiler de veren Temel, Türkiye'de sıklıkla rastlanan civanperçemi bitkisinin kanser hücrelerini yok ettiğini de öğrencilerle paylaştı.

"Çok verimli bir konferans oldu"

Seminerin sonunda okul yönetimi Prof. Dr. Temel'e katkılarından dolayı teşekkür etti. Temel, seminer sonunda öğrencilerin aldığı kitapları imzaladı. Bilfen Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Karakoç, konferansın çok faydalı olduğunu belirterek, "Çok verimli bir konferans oldu. Hocamız çok yararlı bilgiler verdi. Yarınlarımızın umudu ve idarecileri olan çocuklarımız bu şekilde bilinçli hale gelecek inşallah. Okul olarak topluma karşı sosyal sorumluluğumuzu yerine getirmeye devam edeceğiz. Bunu birçok olarak görüyoruz. Önümüzdeki günlerde yeni projelerimiz olacak" diye konuştu.

Haber Ara