Dolar

32,4924

Euro

34,7787

Altın

2.474,99

Bist

9.530,47

Obama: Sorun Esed’in Rusya ve İran tarafından desteklemesi

ABD Başkanı Obama, Suriye krizinde temel sorunun Esed’in arkasındaki Rusya ve İran desteği olduğunu belirterek, 'Onlar bizi doğrudan tehdit etmediği sürece yapacağımız müdahale uluslararası hukukun ihlâli ve bir işgâl gibi gözükürdü' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-29 16:36:42

Obama: Sorun Esed’in Rusya ve İran tarafından desteklemesi

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; CNN'de ABD ordusundan temsilcilerin de katıldığı programda, Amerikan dış politikası ve güvenlik öncelikleriyle ilgili soruları yanıtlayan ABD Başkanı Barack Obama, 2011'den bu yana savaşın devam ettiği Suriye'de askeri bir çözümün mümkün olmadığını düşündüğünü söyledi. Tarafların diplomasi masasında toplandığı çözümden daha iyi bir yol görmediğini vurgulayan Obama, "Tarafları diplomatik ve siyasi bir çizgide bir araya getiremediğimiz sürece yapabileceklerimizin bir sınırı olacaktır. Dünyanın pek çok yerinde bizim güvenliğimize doğrudan dokunmayacak meydan okumalar olacak. Bu durumlarda bizim (ilgili ülkelere) yardım etmemiz lâzım ancak daha fazla asker göndermek bizim cevabımız olmayacaktır" diye konuştu.

ABD Başkanı Obama, zamanında ABD'nin Suriyeli ılımlı muhalifleri yeteri kadar askeri olarak desteklemediği eleştirilerini takip ettiğini de dile getirdi. Sorunun, Beşşar Esed rejimini Rusya ve İran'ın desteklemesi olduğuna işaret eden Obama, "Onlar bizi doğrudan tehdit etmediği sürece yapacağımız müdahale uluslararası hukukun ihlâli ve bir işgâl gibi gözükürdü. Rusya ve İran'ın da dâhil olduğu bir ortamda bu durum sürdürülemezdi" açıklamasını yaptı.

Irak ve Afganistan'daki "kırılgan" süreçleri yönetebilmek için çok büyük harcamalar yaptıklarını belirten Barack Obama, dolaylı olarak Suriye'ye askeri bir müdahalede bulunmamalarının ekonomik denklemlerle de ilgili olabileceğini ifade etti.

KİMYASAL SİLAH KIRMIZI ÇİZGİ DEMİŞTİ 

ABD Başkanı, Ağustos 2012 ve Nisan 2013 arasında geçen sekiz aylık süreçte, muhalifler ve göstericilere karşı kimyasal silah kullanımının "kırmızıçizgi"nin aşılması anlamına geleceği konusunda Esed rejimini kamuoyu önünde defalarca uyarmıştı.

Obama, Esed'in söz konusu silahları kullanması halinde, "sonuçlarına katlanacağını" söylemişti.

Obama Suriye konusundaki bu "kırmızı çizgiyi" kendisinin koymadığını, kimyasal silahlarla ilgili sınırı dünyanın belirlediğini ifade etmişti.

"ÖNCELİK ABD ASKERLERİNİN GÜVENLİĞİ''

CNN'e verdiği röportajda Suriye'deki iç savaşla ilgili değerlendirmelerinde "Amerikan askerlerinin güvenliğini öncelediğini" de anlatan Obama, "Dünyanın her yerinde kötü şeyler oluyor. Bunları değerlendirirken çok sayıda Amerikan askerini (o bölgelere) göndermenin bize daha iyi bir sonuç getirip getirmeyeceğine bakmamız gerekiyor" dedi.

Obama, Suriye politikalarının sıkça eleştirildiğinin farkında olduğunu belirterek, "Tüm tarafların sağlam bir şekilde mevzilendiği Suriye'de, bizim çok sayıda asker göndermediğimiz bir durumda iç savaşı durdurabileceğimiz bir senaryo yok" ifadelerini kullandı.

"İSLAMİ TERÖRİZM TABİRİ UYDURMA'' 

Terörle mücadeleyle ilgili söylemlerinde "İslâmi terörizm" kavramını neden hiç kullanmadığı sorulan Obama, bunların "uydurulmuş" kavramlar olduğuna dikkat çekti.

Obama, IŞİD gibi İslâm adına konuştuğunu iddia eden örgütlerin Müslümanları temsil etmediğine vurgu yaparak, Müslümanların mevcut çatışmaları "İslâm ile Batı dünyası arasındaki bir savaş" gibi algılamasını istemediğini belirtti.

Haber Ara