Dolar

32,3246

Euro

34,9839

Altın

2.311,28

Bist

9.079,97

Obama'dan iklim değişikliği mesajı

Obama, 'Bizler iklim değişikliğinin etkilerini hisseden ilk, bir şeyler yapabilecek son nesiliz' dedi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-04 01:33:34

Obama'dan iklim değişikliği mesajı

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; ABD Başkanı Barack Obama, ülkedeki enerji santrallerinin gaz salınımlarını 2030 yılına kadar yüzde 32 azaltmasını öngören "Temiz Enerji Planı"nı açıkladı. 

Obama, iklim değişikliğiyle mücadelede tarihi öneme sahip "Temiz Enerji Planı"nı Beyaz Saray'da düzenlenen toplantıyla kamuoyuna duyurdu. 

Dünyadaki en sıcak 15 yıldan 14'ünün bu yüzyılda yaşandığına, bunun sonuncunda şiddetli kuraklık ve yangınların ortaya çıktığına dikkati çeken Obama, ayrıca ülkedeki astım hastalarının sayısının son 30 yılda ikiye katlandığını belirterek, iklim değişikliğinin hali hazırda sağlık sistemine ve ekonomiye zarar verdiğini vurguladı. 

Obama, ayrıca iklim değişikliğinin en fazla çocukları, yaşlıları, fakirleri ve kalp-akciğer hastalarını etkilediğine işaret ederken, "Bizler iklim değişikliğinin etkilerini hisseden ilk, bu konuda bir şeyler yapabilecek son nesiliz" dedi. 

"İklim değişikliği gelecek için en büyük risk"

Göreve geldiğinden beri birçok önemli sorunla mücadele ettiğini ancak bunların iklim değişikliğinin yanında "geçici" ve "daha kolay" çözülebilecek sorunlar olduğunu belirten Obama, "Hiçbir sorun gelecek nesiller için iklim değişikliği kadar büyük bir risk teşkil etmiyor. İşte bu yüzden burada toplandık. Buradaki herkes bilimadamı olmasa da aramızda dünyanın en iyi bilim adamları bulunuyor. Onların araştırmaları, insanların faaliyetlerinin iklimi tehlikeli bir şekilde değiştirdiğini ortaya koyuyor" şeklinde konuştu. 

Obama, "Temiz Enerji Planı"nın ülkedeki karbondioksit salınımının 3'te birini üreten enerji santralleri hedef alacağını ve gaz salınımlarını 2030 itibarıyla yüzde 32 azaltacak esnek ve uygulanabilir standartlar getirdiğini kaydederken, bunun sağlık, enerji ve istihdam sektörlerine katkı sağlayacağını dile getirdi. 

"Temiz Enerji Planı"nın Amerika'nın iklim değişikliğiyle ilgili en büyük adımı olduğunu ifade eden Obama, buna karşın bazı çıkar gruplarının plana karşı çıkmasını beklediği söyledi. 

Obama, bu noktada şunları kaydetti:

"Bazı çıkar grupları ve onların Kongre'deki destekçileri, bu plana detayları dahi belli olmadan, ellerindeki her şeyle karşı çıkmak için seferber oldular. Onlar, şimdi, araştırmalara göre ortalama bir Amerikalı'ya yılda 85 dolar tasarruf sağlayacak bu planın, sizlere ekonomik maliyeti olacağını öne sürecekler. Temiz enerjiye yönelik yatırımlarımızı kesmemiz gerektiğini, çünkü bunun bir israf olduğunu söyleyecekler. Halbuki kendileri her yıl petrol şirketlerini teşvik için milyarlarca dolar harcamaktan mutlular. Örneğin, güneş enerjisi sektörü ekonominin geri kalanından 10 kat daha hızlı istihdam yaratmasına karşın, onlar bu planın iş imkanlarını öldüreceğini savunacaklar."

ABD'nin iklim değişikliğiyle mücadele konusunda bu çıkar grupları ve destekçilerine rağmen ilerleme sağladığını ve sağlamaya devam edeceğini belirten Obama, sözlerini, "Bu doğru olanı yaparak, çocuklarımıza daha iyi bir dünya bırakma zamanı. Haydi, bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirelim" diyerek tamamladı.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara