Dolar

32,3134

Euro

35,1047

Altın

2.292,82

Bist

9.055,63

NYT: Dünya Suudilerin ektiğini biçiyor

New York Times gazetesinde Suudi Arabistan'a Suriye'deki iç savaş nedeniyle ciddi suçlamalarda bulunuldu...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-30 03:02:57

NYT: Dünya Suudilerin ektiğini biçiyor

New York Times'ta yer alan editörler kurulu imzalı 'Dünya Suudilerin ektiğini biçiyor' başlıklı bir yazıda, Suudi Arabistan'ın ABD'nin önemli bir müttefiki olduğu, düşmanlarından 'Amerikan silahları ve yardımıyla' korunduğu ancak buna karşın milyonlarca dolar harcayarak dünyaya Vahhabiliği yaydığı belirtildi.

SoL'un New York Times'tan aktardığına göre, yazıda Vahhabilik için "11 Eylül saldırısına ilham veren, Sünni İslam'ın radikal bir biçimi" denilirken, IŞİD'in sebebi olarak da Vahhabilik gösteriliyor.

Yazıda, 1.8 milyon nüfusuna karşın, Kosova'nın Irak ve Suriye'ye en çok savaşçı gönderen ülkelerden biri olduğu belirtilirken, 2012'den beri 314 Kosovalının IŞİD'e katıldığı belirtiliyor.

IŞİD'e katılan Kosovalılar arasında 2 intihar bombacısı, 44 kadın ve 28 çocuk da olduğu söylenirken, kişi başına Suriye ve Irak'a en çok giden insan sayısında da Kosova'nın Belçika'yı bile geride bırakarak birinci olduğu aktarılıyor.

'SUUDİ ARABİSTAN KOSOVA'YI AMAÇLARI İÇİN KULLANIYOR'

Suudi Arabistan'ın yıllardır ABD'yi kızdırdığını öne süren New York Times, Kosova'da savaşçıların bu kadar etkin olmasının sebebinin de Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri olduğunu, bu ülkelerin 'imamları, camileri ve gizli örgütlenmeleri' desteklediğini bildiriyor.

Kosovalı bir yetkili, Suudi Arabistan'ın gençleri ve kandırılabilecek kişileri hedef aldığını söyleyerek, 'şiddeti ve cihadı teşvik ediyorlar' diyor.

Yazıda "ABD ve NATO'nun Kosova'nın Sırbistan'dan bağımsızlığını kazanmasına ve demokrasi haline gelmesine büyük yatırım yaptığı" söylenirken, Suudi Arabistan'ın Kosova'yı kendi amaçları için kullanmakta olduğu; ABD ve Batı'nın da buna uzun süre müdahale etmediği itiraf ediliyor.

Haber Ara