Dolar

32,3276

Euro

35,0668

Altın

2.298,17

Bist

9.058,44

Nurettin Yıldız'dan 'İslam ile tanışan' genç kıza yaşam tavsiyeleri

Nurettin Yıldız, fetva meclisi isimli sitesinde İslam ile yeni tanışan genç bir kızın sorusunu cevapladı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-09 19:04:08

Nurettin Yıldız'dan 'İslam ile tanışan' genç kıza yaşam tavsiyeleri

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Müslüman bir ailede olmasına rağmen İslam ile ilgili herhangi bir şey bilmeyen genç bir kız 19 yaşında bu durumu idrak ettiğini ve önceki hayatı ile ilgili ne düşünmesi, ne yapması gerektiğini anlatan ve soran bi rsoru sordu.

Nurettin Yıldız da bu soruyu "İslam ile tanışan mübarek kızıma yaşam tavsiyeleri" başlığı altında cevapladı.

İşte genç kızın sorusu ve Nurettin Yıldız'ın cevabı:

GENÇ KIZIN SORUSU

Esselamü aleyküm hocam,

Âhir zamanda yaşadığımızı ön planda tutup, birden çok gencimizin böylesi gafletin içeresinde büyüdükleri bir ortamdan söz etmek, hakkım varsa sitem etmek istiyorum.

Bütün Anne-Babalara tavsiyem, sizin sohbetlerinize bakıp bir tefekkür etmeleridir…

Kendi durumumdan bahsetmek istiyor ve buna yönelik aklımda oluşan bir soruyu sormak istiyorum. Şimdiden hakkinizi helal ediniz.

Annem ile babam evlendikleri dönemlerde din konusu pek konu yapılmamış aralarında. Babam alevi, annem ise (Allah Teala ile kulun arasındaki bağ ölçülmez..) Sünni. Küçüklüğümüzde annem, kelime-i şehadeti öğretmiş bize, Allah Teala ondan razı olsun. Ama kelime-i şehadetin anlamını ve onun ne kadar değerli olduğunu, namaz kılmayı, kandilden kandile değil de her gün Müslümanca yaşamayı, katiyen almanlara benzemememiz gerektiğini, bizim yaşadığımız dünyanın gelip geçici olduğunu ve ahiretin/ hesap günün gerçekten var olduğunu, hazırlık yapmamız gerektiğini, Kuran'ın sadece cenazelerde değil günlük okumamız gerektiğini, baş örtmenin farz olduğunu vs.. çok daha sonradan anladım. Kapanıp namaz kılmayı öğrendim. 19 yaşında, yenice subhanekeyi ezberlemeye başladım. Kur'an derslerine katıldım. Sohbetlere akın ettim..

Almanya'da alman sanıyorlardı beni. Eski hayatımda maalesef hiç İslam'a uygun giyinmiyordum ve etrafımdakiler de ailem de bu halimi çok beğenmekteydiler… Böyle devam ediyordum hayatıma. Yaptıklarım ile gözüm boyandı ve yaptıklarımı hep doğru sandım. Yüzüme gözüme boyayı hiç eksik etmezdim. “Bu kız da artist olacak başımıza” derlerdi. Yine takdir edildiğim için yanlışımın farkında değildim. Zamanımı boşa harcardım. Çarşıda 10 saat durduğum çok günler olmuştur. “Çok sosyal bir kız” derlerdi bana o zaman. Arkadaşlarım, akrabalarım, olduğumdan çok fazla yüceltirlerdi beni. “Sen hostes olmalısın, harcanıyorsun buralarda” duyduklarımın arasındaydı. Meğerse aslını öğrenmediğim, bilmediğim kelime-i şehadetinin önemini böyle yitirmişim. Ve aslında 19 yaşıma kadar harcanmışım. Gaflet dolu düğünlere süs olarak gidiyormuşum meğersem. Babam simdi, ismini dahi değiştiren o cahil ve dünyalık kızını çok arıyor. Ben de ona dua ediyorum.

Şimdi hocam, İslam'dan uzak geçmiş yaşantımı nasıl yorumlamalıyım? Müslüman dediğimiz ailemde, farzlara ve sünnetlere uymaya çaba göstermem herkesi çok şaşırttı. Bazıları ile de aram açıldı… Allah'tan gelen her şeye razıyım elhamdülillah.

Bazen imrenirdim oruç tutanlara. Ailesiyle bayramlarda birlikte buluşup hal hatır soranlara.. Küçükken kendi çabamla 13 yaşlarındayken oruç tutmaya çalışıyordum. O zamanlardan kalma bir arkadaştan gördüğüm için ama, halen farz olduğunu bildiğimden değil. Bir seçenek olduğunu sanırdım. Ölüm ile alakalı bir düşünceye sahip olmadığım için bu dünyaya odaklamıştım. Habersiz olduğum için kıyametten.. Duymuşluğum vardı ama pek inanmıyordum… Arada bir güya “Müslümanlık Görevimi” yapıyordum. Hiç kimse oruç tutmazken tutardım ama seneler geçmesine rağmen 16 yaşında da bunun bir seçenek olduğunu düşünürdüm… Küçüklüğümde protest olarak ‘namaz kılanlardan olcam baba' dediğimi hiç unutmuyorum… Babam bağırmış ve beni ağlamıştı. Annem de dinini yasayamadı. Rabbim bir an önce ona da nasip eder inşallah..

Rabbime sınırsız kere şükürler olsun. Müslüman olarak Allah Teala'ya geri dönmemiz gerektiğini anladım. Modern bir cahiliye çağında yaşıyoruz.. Hocam, Rabbim izin verirse İslam'a hizmet etmek istiyorum. Dualarınıza çok ihtiyacım var.
Ben kendimi, İslam'ı yeni seçmiş birisi olarak hissediyorum. Elhamdülillah hayatım değişti,
ben değiştim.. Korkarım gaflete yaklaşmaktan.. Duam, Peygamber Efendimizin Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in duasıdır: Kalpleri evirip çeviren Allah'ım , benim kalbimi senin dinin üzere sabit kıl…

Hocam, bu zamana kadar kaçırmış olduğum kulluk görevlerimin hesabını nasıl vereceğim? Hayatımın değerini ve amacını anlar anlamaz hayatımı değiştirmeye gayret ettim. Bugün sizi de düzenli takip ediyorum. Ben kendimi değiştirme çabasındayım ama geçmişimi değiştiremiyorum, tövbemi ettim.. etmekteyim her an inşallah.

Ve size bugün, Rabb'ine adanmış bir Meryem olarak yazıyorum inşallah. Rabb'im için, ümmetimiz için Cami'de çocuklara dersler vermeye başladım artık. Rabbim bu duamı kabul ettiği için sınırsız kere hamd olsun, şükrolsun… Başka hedeflerim de var Rabb'im izin verirse. Ümmetimizin çocuklarının harcanmasına izin vermeyeceğim. Onlar bize Rabb'imizin emanetleri..

Hakkinizi helal edin Hocam,
Rabbim sizi seçti ve siz hizmetinizi yapıyorsunuz. Allah sizlerden razı olsun!

NURETTİN YILDIZ'IN CEVABI

Selamünaleyküm.
Mübarek kızım benim,
Seni, Allah'ın bütün evreni kuşatan ve donatan rahmetine dalmış olman dileği ile selamlıyorum. Tekrar tekrar sana selamlar iletiyorum. Dilerim Rabbim, senin bu pâk duyguların ve heyecanının bereketi ile beni de mağfiret buyurur. Âmîn.
Mübarek kızım,
Geçmiş bitti biiznillah. Bitti ebediyyen. Hiç korkma. Allah'a itimadın sonsuz olsun. Sen döndü isen, tevbende samimi isen, o seni çoktan affetti bile. Rabbimiz kimleri kimleri affetmişti biliri misin? Allah'ımız azze ve celle, ne Kerîm ve ne Rahîm'dir bilir misin? Değil senin gibi siyah/beyaz farkı kadar farklı bir dönüş yapanları, bir milim kıpırdamayı becerenleri bile affetmişti, edecek de; öyle söz verdi. O, öyle bir Allah'tır. Keşke bütün insanlık böyle tanıyabilse idi Allah'ı da, dünya cennetin en yakın ulaşım yeri hâline gelse idi..
Eğer böyle düşünemezsen, İblis seni eski günlerine kaydırabilir. Aman dikkat et.
Mübarek kızım,
Sana küçük tavsiyelerde bulunayım. Sen onları kaydet ve pratik yap. Sonra da bana dualar et.
a- Annen ve babanla hiçbir şekilde tartışma. Din konusunda ve sendeki değişim konusunda onları, karşı cephede görme. Sana rahmetler indiren Rabbinin bir gün onları da o rahmeti ile donatabileceğini sakın unutma, sakın! O gün için gerekiyorsa kırk yıl bekle, kırk kere kuyuya atıl ama onları bekle. Sabır budur. Müslümanlık da budur.
b- İkinci iş olarak da, şeytanın seni tevbene pişman ettirme saldırılarına karşı hazırlıklı ol. Hayali yatırımlar bekleme. İnsanların sürekli sana alakadar olacaklarını zannetme. Ve özellikle her şeyin her gün iyi gideceğini umma. Tam aksine sen, büyük bir dönüş yaptığın için imtihanının da ağırlaşabileceğini anla. Ve bunu da kazanca çevirmiş ol direnerek, sabrederek, cennetten önce rahatlığın olmayacağını idrak ederek…
c- İslam'a ve Müslümanlığa döndüğünü hiç unutma; Müslümanlıkla, Müslümanların içindeki Müslümanlığa hizmet araçları olan gruplar, vakıflar aynı şeyler değildir. Sen İslam'a dal, onlara dalma! Hayırlı işlerde yanlarında ol. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem efendimiz senin canın cananındır, gerisine takılıp kalma. Onun dışında ne kadar iyi insan varsa bildiğin, tamamı ona hizmet için vardır. Ashab-ı Kiram'ı sev, say, peşlerinden gidilecekler olarak gör onları.
d- Tartışmalı dini konulara dalma. Tartışılmayan öz konular sana ömrünün sonuna kadar yeter.
e- İlk hedefin, imanını her durumda korumak olsun. İmanını zedeleyebilecek felsefelerden koru kendini. Felsefe yılan zehiri gibidir. Ondan ilaç da yapılabilir ama özü zehirdir. İkinci hedefin, Allah'ın haram ettiklerinden korunmak olsun. Haram ve sen asla bir arada görüntü vermeyin. Üçüncü hedefin, Allah'ın sana farz ettiklerini yapmak olsun. Onlarda eksikliğin olmasın. Olursa hemen kaza et. Dördüncü hedefin de, yapabildiğin kadar nafile ibadet yapmak olsun.
f- Başta tesettür olmak üzere emir ve yasaklarda aşırı olmamaya çalış. Aşırılık bir zaman sonra zıt köşelerde bırakır seni. Neyin aşırı neyin de orta halli olduğunu danışacağın bir danışmanın sürekli bulunsun.
g- Geçmiş namaz ve oruç borçların için bir takvim yap. Aybaşı olduğun günden itibaren her günün namazını kılman gerekirdi. O günlerin toplamını bul. O toplama göre namaz ve oruç borcu takvimi yap. Belli bir planla acele etmeden onları bir bir tüket. Bu tüketmede ciddi olursan, görürsün ki Allah da sana pek çok kolaylık kapısı açacak. Bu planlamayı yap ve gerisine karışma.
h- Mü'min arkadaş çevren olmalıdır. Seçici bir tarzla arkadaş ortamı kur kendine.
i- Ve büyüyüp gelişmen için okuman gerekir. Ne kadar okuyabiliyorsun ve hangi kitapların var, bu konuda bana bir liste yazarsan ben de sana yardımcı olurum.
Mübarek kızım, sana dualar ediyorum. Senden de dualar istiyorum. İyi haberlerini bekliyorum. Allah'a emanet ol.
Selamünaleyküm.
Nureddin YILDIZ

Haber Ara