Dolar

32,3114

Euro

35,0677

Altın

2.306,40

Bist

9.079,97

Numara taşımada yeni değişiklikler

Numara Taşınabilirliği Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, abonelerden isteyenler, numara taşınabilirliğine ilişkin olarak uyarı tonunu almama hakkına kavuşacak.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-28 12:36:37

Numara taşımada yeni değişiklikler

Numara taşıma işleminin gerçekleşme tarihi, verici işletmecinin numaranın taşınması talebine ilişkin cevabını gönderdiği tarihten asgari bir, azami iki gün sonrası olacak.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) "Numara Taşınabilirliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, abonenin numarasını taşıma talebi, aynı zamanda abone için, verici işletmeci ile olan abonelik sözleşmesini fesih talebi anlamını taşıyacak. 

Abonenin alıcı işletmeci ile olan abonelik sözleşmesi, numaranın ilgili mevzuata uygun olacak şekilde alıcı işletmecide aktif olması ile yürürlüğe girecek ve bu tarih itibarıyla hüküm ve sonuçlarını doğurmaya başlayacak. Söz konusu abonenin verici işletmeci ile olan abonelik sözleşmesi de aynı tarih itibarı ile fesholunmuş sayılacak.

 Cevap verilmeyen taşıma taleplerinin, ilgili işletmeciye gelen toplam taşıma taleplerine oranı, bir takvim yılı içerisinde yılbaşından itibaren 6'şar aylık dönemler için yapılan hesaplamada binde biri geçemeyecek. Aynı dönem için, işletmeciye gelen toplam taşıma talebi sayısının 10 binden küçük olduğu durumlarda ise cevap verilmeyen taşıma talebi sayısı 10'u geçemeyecek. Söz konusu doğrulama işlemi başvuru sahibi ile taşınması talep edilen numaranın doğrulanmasına yönelik olup, abone veya alıcı işletmeciden bunun ötesinde işlemi zorlaştırıcı nitelikte bilgi ve belge talep edilemeyecek.

Devir yoluyla yapılan aboneliklerde 3 ay bekleme şartı olmayacak

Numaranın alıcı işletmecide aktif olması akabinde, deaktivasyon işlemi gerçekleştirilmemesi nedeniyle, hizmet alımı olsa dahi verici işletmeci, aboneden herhangi bir bedel tahsil edemeyecek.

Verici işletmeci diğer durumların yanı sıra "mobil numara taşınabilirliğinde, devir yoluyla yapılan abonelikler hariç olmak üzere, taşınma talebinde bulunan abonenin numaranın tahsisli olduğu işletmeci ile ilk abonelik sözleşmesini imzaladığı tarihten itibaren üç ay geçmemiş olması" durumunda numaranın taşınmasına ilişkin talebi reddedebilecek.

Aboneler, uyarı tonu almama hakkına sahip olacak

İşletmeci, tarife şeffaflığına ilişkin Kurum tarafından belirlenen her türlü tedbiri almakla yükümlü olacak.

Mobil numara taşınabilirliğinde arayan aboneler için ayırt edici olacak şekilde Kurum tarafından belirlenen uyarı tonu verilecek. Abonelerden isteyenler, numara taşınabilirliğine ilişkin olarak uyarı tonunu almama hakkına sahip olacak.

Coğrafi numara taşınabilirliği ve coğrafi olmayan numara taşınabilirliğinde, arayan tüm aboneler için ayırt edici olacak şekilde Kurum tarafından belirlenen uyarı tonu verilecek.

Mobil numara taşınabilirliğinde, abonelerin uyarı tonu alma konusundaki tercihlerinin alınması, Kurum tarafından belirlenen usulle yapılacak.

İşletmeci kaynaklı sebeplerle abonenin talebi olmaksızın numarasının taşındığı durumlarda; abonenin ödemek zorunda kaldığı cayma bedeli, fatura ve benzeri ücretler ilgili işletmeci/işletmeciler tarafından karşılanacak.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara