Dolar

32,5109

Euro

34,5807

Altın

2.491,93

Bist

9.548,09

Numan Kurtulmuş: Moody's'in kararı siyasidir

Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu sonrası Moody's'in Türkiye kararı ile ilgili açıklama yaptı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-26 13:18:17

Numan Kurtulmuş: Moody's'in kararı siyasidir

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu "Baa3"ten "Ba1"e çekti, not görünümünü "durağan" olarak belirledi. Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's ise, geçtiğimiz 20 Temmuz'da, Türkiye'nin kredi notunu bir kademe düşürerek BB+'dan BB'ye indirmişti.

Başbakan yardımcısı ve hükümet sözcüsü Numan Kurtulmuş Bakanlar Kurulu sonrası konu ile ilgli açıklama yaptı.

İşte o ifadesi:

Bizim anlamakta zorluk çektiğimiz husus 27 Eylül günü Moody'ys'in ortaya koyduğu perspektif iki gün sonra nasıl oldu da farklı noktaya evrildi. Türkiye ekonomisi, 15 Temmuz sonra darbeden dolayı ortadan çıkan risklerin azaldığını belirten bir analiz ortaya çıkmıştı.

Ancak iki gün sonra sanki böyle bir analiz yapmamışlar gibi kredi notunu düşürdüler. Çok yakın, gün gün takip ediyoruz Türkiye ekonomisinin gelişmelerini. Hangi tedbirler alınacaksa alıyoruz. Olumsuz bazı durumlar 15 Temmuz'dan sonra ortaya çıktı. Bunun ilk olumsuzluğunu ise 18 Eylül günüydü. 18 Eylül ile 26 Eylül'ü kıyasladığınızda dövis ABD kuru bakımından azalmıştır. Borsa İstanbul bakımından ise yüzde 0.53 18 Temmuz'a göre azalmış. Darbe girişimi, Türkiye açısından riskler doğurdu ancak Türkiye'de gerçekten milletimizin sadece sokağa çıkarak değil döviz bozdurup TL'ye çevirmesiyle ortaya çıkan tablo, darbecilerin ekonomide yaptığı olumsuz imajın ortadan kalkmasına neden oldu. Durağan diyebileceğimiz bir seyirde seyreden makro ekonomiyle karşı karşıyayız. Birtakım lafları esas alarak onları Türkiye ekonomisinin gerçeği gibi ortaya koymamız bir şeyi ifade etmiyor. 65. hükümetin yatırım eksenli perspektifiyle yeni bir adım atıyor dolayısıyla darbe büyük bir kırılganlık ortaya çıkarma potansiyeline sahipti ancak Türkiye'nin dengeleri, milletimizin fedakar duruşuyla bu dönem geride kalmıştır. Şimdi bunları konuşma dönemi değil, ileriye bakma dönemidir. Bu aşağılık darbe teşebbüsünün etkilerini nasıl birer birer ortaya kaldırıyorsak Türkiye ekonomisiyle ilgili olarak da darbeyi planlayan üst aklın özellikle Türkiye ekonomisi kötüye gidiyor algısı oluşturmak için her şeyin yapacağını bileceğiz ancak işimizi yapmaya devam edeceğiz. Dikkat ederseniz böylesine negatif bir açıklamanın sayın Cumhurbaşkanımızın ABD'de gerçekleştirdiği çok olumlu görüşmelerin ertesi gününde yapılması oldukça manidardır. Ekonominin göstergelerinin kötüye gittiğini anlatmaya çalışıyorlar. Sağdan soldan bu algıyı kuvvetlendirmeye çalışırlar belki ama gerçekler başkadır. Türkiye üretmeye devam ediyor. Türkiye dışarıda fevkalade ciddi bir atakla yatırım yapabilecek yatırımcıları dışarıdan davet etmeye devam ediyor. İnşallah bu algı operasyonu da en kısa zamanda sona erecektir.

"15 TEMMUZ'UN ARTÇI DEPREMİDİR"

Kurtulmuş "bu kararın 15 Temmuz'un artçı depremi olduğunu" da söyledi.

Haber Ara