Dolar

32,5855

Euro

34,7622

Altın

2.505,75

Bist

9.693,46

NSU davası dördüncü yılında

Almanya'da 8’i Türk 10 kişiyi öldüren aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı örgütü sanıklarının yargılandığı davada 3 yıl geride kaldı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-06 11:28:34

NSU davası dördüncü yılında

Almanya'da 8'i Türk 10 kişiyi öldüren aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütü sanıklarının yargılandığı davada üç yıl geride kalırken, cinayetler ve örgütün karanlık bağlantıları üzerindeki sis perdesi hala kaldırılamadı.

NSU terör örgütü tarafından öldürülen Enver Şimşek'in ailesinin avukatı Seda Başay Yıldız, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, 6 Mayıs 2013'te Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi'nde başlayan davanın bu kadar uzayacağını başta öngörmediklerini söyledi.

“Bu yıl eylül ayında kararın açıklanması bekleniyordu ancak duruşmalar gelecek yılın ocak ayına kadar uzadı, daha da uzayabilir” ifadesini kullanan Yıldız, NSU'nun bilinen, hayattaki tek üyesi olan baş sanık Beate Zschaepe'nin iki buçuk yıl boyunca susma hakkında ısrar ettiğini, ardından mahkemenin sorularına yazılı cevap vermeyi kabul ettiğini, bunun da davanın uzamasında etkili olduğunu kaydetti.

NSU'nun karanlık bağlantıları

Başsavcılık tarafından hazırlanan iddianamede NSU'nun yalnızca üç kişiden oluştuğunun ifade edildiğini ancak dava sürecinde ortaya çıkan bilgilerin örgütün çok daha geniş bir kesimle irtibatlı olduğuna işaret ettiğini kaydeden Yıldız, şunları söyledi:

“NSU bize göre sadece 3 kişiden oluşmuyor. Daha çok insan yer almasına karşı haklarında hiçbir şey bilmiyoruz. Federal Başsavcılığın bunları destekleyen 10 kişi hakkında soruşturma yürüttüğünü duyduk. Dosyaları iki kere istedik ama vermiyorlar. Müvekkillerim Almanya gibi bir hukuk devletinde, Başbakan (Angela) Merkel'in söz vermesine karşın bunların nasıl olabileceğine anlam veremiyor.”

Almanya Başbakanı Merkel'in 2012 yılında NSU örgütünün ortaya çıkarılmasının ardından, mağdur ailelere tüm cinayetlerin aydınlatılacağı sözünü verdiğini anımsatan Yıldız, “Merkel'in NSU cinayetlerini aydınlatma sözü tutulmadı. Sorumlusu da Federal Başsavcılıktır” dedi.

 

Haber Ara