Dolar

32,3794

Euro

35,0563

Altın

2.326,05

Bist

9.108,73

Nobel ödüllü Prof. Dr. Sancar:

Nobel ödüllü Prof. Dr. Sancar:

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-07 18:33:52

Nobel ödüllü Prof. Dr. Sancar:
SELMA KASAP - Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülen 3 kişi arasında yer alan Prof. Dr. Aziz Sancar, Türkiye'de yüksek derecede temel bilim yapma olanağı olmadığından 1974'de ABD'ye gittiğini belirterek, "O dönemde temel bilimlerde imkanlar sınırlıydı. Ancak artık Türkiye'de imkanlar var, temel bilimlere büyük yatırımlar yapılıyor" dedi.

Sancar, Nobel ödülüne layık görüldüğünün açıklanmasının ardından, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Türkiye'den ABD'ye 1974'de geldiğini aktaran Sancar, "Bu dönemde Türkiye'de yüksek derecede temel bilim yapma olanağı yoktu. O nedenle ABD'ye geldim. O dönemde temel bilimlerde imkanlar sınırlıydı. Ancak artık Türkiye'de imkanlar var, temel bilimlere büyük yatırımlar yapılıyor. Umarım Türkiye'de Avrupa ve Amerika seviyesinde temel araştırma yapılacak, 5-10 yıl içinde Türkiye'de nobel kalitesinde Türk bilim adamları olacak ve o düzeyde temel bilim araştırması yapılacak" diye konuştu.

İzmir 9 Eylül Üniversitesinde Genom Merkezi'nin açılışında bulunduğunu aktaran Sancar, "Oradaki araştırmacılarla konuştum. Türkiye'de bilim iklimini çok beğendim" ifadesini kullandı.

- "Çalışmamın kanser tedavisine etkisi olması bekleniyor"

Nobel ödülü almasına konu olan bilimsel araştırmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sancar, şöyle konuştu:

"Araştırmalarımız DNA onarımı üzerine. Çalışma, hem kanserin önlenmesinde hem de bazı kanser tedavilerinde önemli bir buluş. O nedenle Nobel'e layık görüldü. Çalışmanın kanser tedavisine etkisi olması bekleniyor. Şu anda buluşun, kanser tedavilerine etkisini kestirmek güç ancak bir etkisi olacağına eminim. Zaten Nobel ödülünün manası bu. Çünkü gelecekteki kanser tedavilerindeki gelişmelere katkısı olması bekleniyor."

Çalışmasının ileriye dönük kanser tedavilerinin ne yönde değiştirmesinin beklendiğinin sorulması üzerine Sancar, "Buluşumuzu, kanser tedavisinde kullanmak üzere ABD'li onkologlarla çalışıyorum. Ondan bir neticede aldığımızda etkisi tabii ki Türkiye'de de olacak ve kullanılacak" diye konuştu.

Çalışmasının kanser tedavisinde kullanılmasının ne zaman olacağını tahmin etmenin zor olduğunu belirten Sancar, "En az 5 yıl alır" dedi.

Sancar, temel bilimlerdeki buluşunun kişiye özgü tedavi yönünde olduğunu ancak kesin bir şey söylemek için erken olduğunu belirterek, "Mayıs ayında bir yöntem geliştirdik. Kişiye özgü tedavide uygulanabilecek bir yöntem. Ancak hala üzerinde çalışıyoruz" ifadesini kullandı.

İsveç'in başkenti Stocholm'de gerçekleştirilecek Nobel ödül töreninin ardından Türkiye'ye gelebileceğini söyleyen Sancar, Türk bilim insanlarına mesajının sorulması üzerine, "Çok çalışın. Bilim güzeldir ancak sabırlı ve dayanıklı olmak lazım" dedi.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara