Dolar

32,5392

Euro

34,7953

Altın

2.437,62

Bist

9.722,09

Nil sularının paylaşımı

Nil sularının paylaşımı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-25 23:36:35

Nil sularının paylaşımı
Mısır Su Kaynakları, Baraj ve Nil Nehri İşlerinden Sorumlu Bakanlık Müsteşarı Yasin, Mısır'ın Nil Nehri'ndeki payının kırmızı çizgileri olduğunu belirterek, "Mısır ondan geri adım atmadı, atmayacak" dedi.

Mısır Su Kaynakları, Baraj ve Nil Nehri İşlerinden Sorumlu Bakanlık Müsteşarı Ala Yasin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mısır'ın diğer hak sahiplerinin çıkarlarına zarar vermeden, Nil Nehri'ndeki kazanılmış, tarihi hakkının yanı sıra diğer ülkelerin de hakkını koruyacağını belirterek, "Mısır'ın Nil Nehri'ndeki payı, kırmızı çizgisidir, ondan geri adım atmadı, atmayacak" dedi.

Yasin, 8-9 Kasım'da yapılan üçlü toplantıda Etiyopya'nın Hedasi Barajı'nın (Nahda) inşaatını hızlandırmasına ilişkin ülkesinin endişelerini dile getirdiğine dikkati çekerek, şu ana kadar barajın Mısır ve Sudan üzerindeki etkilerini araştırmakla görevli komisyonun herhangi bir faaliyet göstermediğini belirtti.

- Mısır'ın altılı müzakere talebi

Mısır'ın söz konusu toplantıdaki "Mısır, Etiyopya ve Sudan'ın dışişleri ve sulama bakanlarını kapsayan altılı müzakere" talebine değinen Yasin, şunları ifade etti:

"Üçlü görüşmeler, konu hakkında yapılacak araştırmalarla sınırlı kalıyor. Mısır, bu bağlamda dokuzuncusu yapılan üçlü görüşmede, olabilecek en kısa zamanda altılı görüşmelerin yapılması, Hartum'da onuncusu yapılması planlanan üçlü müzakerenin daha sonra düzenlenmesi çağrısında bulundu. Sudan'daki toplantının ertelenmesini de bu gerekçeyle talep ettik. Halihazırda söz konusu görüşmeler için tarih belirlenmesi amacıyla 3 ülke arasında istişareler devam ediyor."

Mısır, Sudan ve Etiyopya'nın konuya ilişkin oluşturulan komisyonlarda görevli uzmanları, geçen eylül ayının sonlarında, Hedasi Barajı'nın yanı sıra iki konunun daha araştırılmasını önermişti. Söz konusu araştırmaların "barajın Sudan ve Mısır'ın su paylarına etkisi" ile "barajın, Mısır ve Sudan açısından çevresel, ekonomik ve sosyal etkileri" konularını kapsaması gerektiği ifade edilmişti.

Etiyopya'nın, Nil Nehri üzerine inşa etmeyi planladığı Hedasi Barajı projesi sebebiyle Nil'in kollarından biri olan Mavi Nil'in yatağını değiştirmeye başlaması, Mısır ile Etiyopya arasında gerginliğe neden olmuş, proje hakkında karşılıklı yapılan açıklamalar sebebiyle iki ülke arasındaki ilişkiler bozulmuştu.

Haber Ara