Dolar

32,5683

Euro

34,9289

Altın

2.425,54

Bist

9.722,09

Nijerya'dan kaçan vatandaşlar ülkesine dönüyor

Nijerya'dan kaçan vatandaşlar ülkesine dönüyor

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-09 22:24:35

Nijerya'dan kaçan vatandaşlar ülkesine dönüyor
Nijerya'daki Boko Haram şiddetinden kaçarak komşu ülke Kamerun'a sığınan ve daha sonra ülkesine geri dönen Nijeryalı sayısının 9 bini geçtiği bildirildi.

Ulusal Acil Durum Yönetimi Ajansı'nın Bölge Koordinatörü Muhammed Kanar yaptığı açıklamada, 2013'ten bu yana ülkedeki Boko Haram örgütü saldırılarından kaçarak Kamerun'daki kamplara yerleşen Nijeryalıların büyük bir kısmının ülkelerine geri dönmek istediklerini söyledi.

Kanar, "Komşu ülkelere sığınan vatandaşlarımızın bir kısmı kendi istekleriyle geri dönmek istedi. Kamerun'daki kamplara yerleşen ve daha sonra Nijerya'ya dönen vatandaşlarımızın sayısı 9 bini geçti" dedi.

Son yıllarda Boko Haram şiddetinden kaçan binlerce Nijeryalı, komşu ülkeler Kamerun, Çad ve Nijer'e sığınmıştı. Bu ülkelerde terörle mücadele kapsamından alınan önlemler nedeniyle, sığınmacıların bazı problemler yaşadıkları belirtiliyor. Kamerunlu yetkililer, terör karşıtı önlemler nedeniyle, 3 binden fazla Nijeryalının ülkeden sınır dışı edildiğini açıklamıştı.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Nijerya'nın kuzeydoğu eyaletlerinde Boko Haram örgütü ile ordu arasında devam eden çatışmalar yüzünden yaklaşık 1,5 milyon kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını bildirmişti.

Adı yerel dilde "Batılı tarzda eğitim yasaktır" anlamına gelen Boko Haram, 160 milyon nüfusuyla Afrika'nın en büyük ülkesi Nijerya'da 2000'li yılların başından beri faaliyet gösteriyor. Örgüt militanlarının ülkenin kuzeydoğusundaki Borno, Adamawa ve Yobe eyaletlerinde düzenledikleri şiddet eylemlerinde son 6 yılda on binlerce kişi hayatını kaybetti.

Haber Ara