Dolar

32,5597

Euro

34,8439

Altın

2.434,72

Bist

9.722,09

Niğde'deki güvenlik güçlerine saldırı davası

Niğde'deki güvenlik güçlerine saldırı davası

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-07 12:45:50

Niğde'deki güvenlik güçlerine saldırı davası
Niğde'nin Ulukışla ilçesinde geçen yıl, 1 astsubay ve 1 polisin şehit olması, 1 vatandaşın ölümü, 7'si asker 8 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan terör saldırısına ilişkin 4'ü tutuklu 11 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Niğde Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, saldırıda şehit olan jandarma astsubay Adil Kozanoğlu'nun babası Duran Kozanoğlu, kardeşleri Tayfun ve Şuayip Kozanoğlu, şehit polis memuru Adem Çoban'ın babası Mevlüt Çoban ile kardeşi Ramazan Çoban katıldı.

Ankara F Tipi Ceza ve İnfaz Kurumunda tutuklu bulunan sanıklar Çendrim Ramadani, Benyamin Xu, Muhammed Zakiri, mahkeme başkanının Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) kanalıyla İngilizce olarak yönelttiği bir şey söylemek isteyip istemedikleri yönündeki sorusunu yanıtsız bıraktı.

Tutuklu sanıklardan Fuad Mövsümöv da SEGBİS kanalıyla yaptığı savunmasında, "Ben suçum olmadığı halde 1,5 senedir tutukluyum" dedi.

Duruşma sırasında sanıklar Çendrim Ramadani, Benyamin Xu ve Muhammed Zakiri ile Yayladağ Asliye Ceza Mahkemesiyle SEGBİS kanalıyla kurulmaya çalışılan bağlantı, hatların sürekli meşgul olması nedeniyle gerçekleştirilemedi.

Bunun üzerine şehit astsubay Adil Kozanoğlu'nun babası Duran Kozanoğlu, "sanıkları neden yakın göstermiyorlar?" şeklinde tepki gösterdi.

- Duruşma 20 Ocak'a ertelendi

Sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme heyeti, diğer sanıklardan Heysem Topalca ve İsmayılov Qosqar hakkındaki yakalama emrinin infazının beklenmesini kararlaştırdı.

Sanıkların tutuklu bulunduğu ceza infaz kurumuna müzekkere yazılarak tutuklu bulunan sanıkların tümünün aynı SEGBİS salonunda hazır edilmesinin istenmesine karar veren mahkeme, duruşmayı 20 Ocak 2016'ya erteledi.

- "Adaletin buradan çıkacağını bekliyorum"

Saldırıda hayatını kaybeden kamyon şoförü Turan Yaşar'ın ailesinin avukatı Ali Çil, mahkeme sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, duruşma tarihinin en geç 1 ay ertelenmesi gerektiğini savundu.

Şehit astsubay Adil Kozanoğlu'nun babası Duran Kozanoğlu ise tutuklu sanıkların gösterilmediğini belirterek, "Adamları göstermediler, başka bir şey yok. Gelmelerini talep ediyoruz, getirmiyorlar. Güvenlik açısından getirilmediği söyleniyor, sanki ne varsa güvenliğinde" ifadelerini kullandı.

Şehit polis memuru Adem Çoban'ın kardeşi Ramazan Çoban da sanıkları göremediklerini söyleyerek, "Daha önceki mahkemelerde görünüyordu şimdi sanıklar hiç görünmedi, bağlantı kurulmadı, tercümanlar bulunamamış. 2 aydır günü belli olan bir mahkemenin duruşmasında tercüman bulunamamış. Ben buraya adalet için geliyorum. Adaletin buradan çıkacağını bekliyorum, umut ediyorum" diye konuştu.

- Olay

Niğde'nin Ulukışla ilçesinde 20 Mart 2014'te terör saldırısı sonucu jandarma astsubay Adil Kozanoğlu ve polis memuru Adem Çoban şehit olmuş, kamyon sürücüsü Turan Yaşar hayatını kaybetmiş, 7 asker ve yolcu otobüsündeki 1 kişi yaralanmıştı.

Saldırıyı gerçekleştiren İsviçre vatandaşı Çendrim Ramadani, Almanya vatandaşı Benyamin Xu ve Makedonya vatandaşı Muhammed Zakiri hakkında "anayasayı ihlal, 6136 sayılı yasaya muhalefet, yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme, yakalanmamak amacıyla kasten öldürme, yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüs, patlayıcı madde bulundurmak, nitelikli yağma ve kasten yaralama" suçlarından 3'er kez müebbet hapis istemiyle; diğer sanıklar Heysem Topalca ve İsmayılov Qosqar hakkında silahlı terör örgütüne üye olmak, Fuad Mövsümöv hakkında silahlı terör örgütüne üye olmak ve resmi belgede sahtecilik, M.A, K.Ö, H.Y, K.Y. ve A.Y. hakkında ise bilerek ve isteyerek örgüte yardım etmek suçlarından dava açılmıştı.

Haber Ara