Dolar

32,5067

Euro

34,5625

Altın

2.499,95

Bist

9.548,09

'Erdoğan, işbirliği tabutuna çivi çaktı'

The National Interest, 'Erdoğan, Rusya'yla ekonomik işbirliği tabutuna çivi çaktı' yorumunda bulundu...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-26 02:21:19

'Erdoğan, işbirliği tabutuna çivi çaktı'

The National Interest (NI), Rus jetin Suriye üzerinde Türk F-16'lar tarafından vurulmasıyla başlayan sıcak gündemin, muhtemelen Suriye'deki çatışmanın ve Batı ile Rusya arasındaki ilişkilerin tüm yörüngesini değiştirecek bir hata olduğunu öne sürdü.
 
Sputnik'de yer alan habere göre; NI, Türk Hava Kuvvetleri'nin Rus Su-24'ü vurmasının ardından, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın G-20 zirvesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile elde ettiği ilerleme ne olursa olsun her şeyi kaybettiğini vurguladı.

Yazıda, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, Rus-Türk gündemini canlandırması beklenen Türkiye ziyaretini iptal ettiği hatırlatılarak, "Jetin vurulması, iki ülke arasında kazançlı ekonomik ilişkileri kurma yönünde hem Rusya hem de Türkiye tarafından kaybedilen çabaların tabutuna çakılan son çivi olabilir" denildi. 

Hem Putin hem de Erdoğan'dan gelen sert açıklamaların, "Galiba, bu olayın ilişkiler için olumsuz sonuçları sürdüreceği yönünde bir sinyal" olduğunu belirtildi.

'KRİTİK BİR SINAV'

Makalede, "Ayrıca Türkiye'nin NATO'ya bağlılığı için kritik sınav olacak. Elbette başta ABD olmak üzere NATO ülkeleri, her iki ülkeyi gerginliği yatıştırmaya ve provokasyonlardan kaçınmaya çağırıyor. Ancak bunun yanında, NATO'nun nasıl bir tepki vereceği belirsizliğini sürdürüyor" ifadelerine yer verildi. 

NATO'nun bu durumda sergileyeceği duruşun özellikle Baltık ülkeler için önemli olduğu ifade edildi. Zira Baltık ülkeleri, Rusya'nın tepkisi karşısında ittifakın diğer üyelerden ne bekleyebileceğini bilmek istiyor. Ve NATO'nun önümüzdeki günlerde atacağı adımlar, ittifakın varlığının önemini belirleyecek.

The National Interest ayrıca Türkiye'nin eylemlerinin Suriye'deki çeşitli oyuncuların iç savaşa son verecek olası uzlaşma yollarını arayacağı yönündeki hassas umudu yıktığını da sözlerine ekledi.

Haber Ara