Dolar

32,3569

Euro

34,9550

Altın

2.320,17

Bist

9.079,97

New York Times Türkiye'yi bölen haritayı tekrar yayınladı

Dünyaca ünlü New York Times gazetesi, dönemin ABD Başkanı tarafından hazırlanan Sykes-Picot'un alternatifi haritayı yeniden gündeme getirdi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-16 17:06:43

New York Times Türkiye'yi bölen haritayı tekrar yayınladı

New York Times gazetesi, Osmanlı topraklarının paylaşılmasını öngören Sykes-Picot Anlaşması'nın 100. yıldönümünde arşivden yeni bir harita çıkardı. Buna göre harita İngiltere ve Fransa'nın hazırladığı Sykes-Picot'un bir alternatifi.

ORTADOĞU HARİTASI BU ŞEKİLDE ÇİZİLSEYDİ..

Haberde dönemin ABD Başkanı Woodrow Wilson tarafından hazırlatılan haritayla birlikte,"1920'lerde sınırlar bu şekilde çizilseydi Ortadoğu kurtarılabilir miydi?" sorusu da yer aldı.

Wilson tarafından işadamı Charles Crane ve din bilimci Henry King'e talimat verilmesinin ardından çizilen haritada, Osmanlı'nın Constantinopolitan State, Smyrna, Kürdistan, Ermenistan, Mezopotamya, Suriye ve Türkiye olarak parçalara ayrıldığı görülüyor.

Crane ve King Kürtler için en iyi seçeneğin Türkiye ya da Irak bünyesinde yaşamaları olduğunu söylerken Irak'ın Sünni ve Şiilerin bir arada yaşadığı tek bir devlet olması gerektiğini söylüyordu.

Sonuçta Fransızlar ve İngilizler; ikilinin öneri ve tavsiyelerini dikkate almadı ve Wilson'un haritası yerine Skkes-Picot devreye sokuldu...

İŞTE O HARİTA

l_4559

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara