Dolar

32,3289

Euro

35,0645

Altın

2.300,82

Bist

9.042,15

New York'ta Çin protestosu

Çin tarafından Doğu Türkistan'a uygulanan baskı, ABD'nin New York kentinde protesto edildi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-07 08:38:30

New York'ta Çin protestosu

Genç Türkler Derneği (Young Turks) öncülüğünde toplanan grup, bütün dünyanın dikkatini Uygur Türklerine yönelik uygulamalara çekmek istediklerini belirterek, Çin'in BM Daimi Temsilciliği önüne siyah çelenk bıraktı. Protestoya çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi de destek verdi. 

Grup adına konuşan Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) 2. Başkanı ve Genç Türkler Derneği Başkanı Tulga Tekman, Çin'in, Uygur Türklerine yönelik uygulamalarının kabul edilemez olduğunu söyledi. Basının konuya gereken hassasiyeti göstermediğini ifade eden Tekman, Çin'e yönelik protestoların da bilinçli bir şekilde yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Dünya kamuoyunu konuya duyarsız kalmakla suçlayan Tekman, "Tiananmen Meydanında demokrasi uğruna tankların altında kalan gençlerin görüntüleri kamuoyuna yansıdığında dünya ayağa kalkmıştı ama nedense 1949'dan beri Çin'de eziyet çeken yurttaşlarımızın feryatlarına kimse kulak asmamaktadır" diye konuştu.

Çin'in, Uygurlu Türkleri asimile ederek, eritmeye çalıştığını kaydeden Tekman, "Eylemlerimiz bundan sonra devam edecek. Amacımız tüm dünyaya Çin'in zulmü altında inleyen soydaşlarımızın çığlıklarını duyurmaktır" şeklinde konuştu.

Temsilciliğin kapı ve demir parmaklıkları kapatıldı 

Genç Türkler Derneği Başkan Yardımcısı Cenk Çoktosun da New York'ta yaşayan Türklerin, Doğu Türkistan halkına yanlız olmadıklarını hatırlatmak için bir araya geldiklerini belirtti. Çoktosun, "Doğu Türkistan'da yaşayan soydaşlarımızın, onlardan çok daha uzak diyarlarda yaşayan ve kalpleri onlar için atan, acılarını hisseden kardeşlerinin olduğunu tüm dünyaya ve özellikle Çin Hükümetine duyurmak için urgulayan Çoktosun, "Dünyadan bir şey istiyoruz. BM bölgeye bir heyet göndersin. Bu heyet Doğu Türkistan'da bir ay kalarak, bir rapor hazırlasın ve hazırladığı raporu tüm dünya kamuoyuna sunsun" dedi. Çoktosun "Tüm gelişmiş ülkelerde basın özgürlüğü var, bu özgürlük Doğu Türkistanlı soydaşlarımıza da tanınsın. Hastanelerde Türkçe bilen doktorları olsun. Din ve dil özgürlükleri olsun. Asimilasyon durdurulsun. İşkenceler sona ersin" diye konuştu.

Konuşmaların ardından grup, Çin'in BM Daimi Temsilciliği önüne siyah çelenk bıraktı. Gösteri sırasında temsilciliğin kapı ve demir parmaklıklarının kapatıldığı gözlendi.

Gösteri olaysız sona erdi.

Haber Ara