Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

'Neden iki yeni Kürdistan, bir Kürdistan’dan daha iyidir?'

Hürriyet Yazarı Murat Yetkin, Amerikan Washington Post gazetesinde 22 Şubat’ta yayınlanan bir haber-tahlilini dünkü köşesinden katardı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-26 13:39:05

'Neden iki yeni Kürdistan, bir Kürdistan’dan daha iyidir?'

TİMETURK | HABER MERKEZİ

"Neden iki yeni Kürdistan, bir Kürdistan'dan daha iyidir?” başlıklı tahlilde, Yetkin'e göre "yazının sonuna gelindiğine ne bir, ne de iki bağımsız Kürt devletinin kurulmasının ABD planlarında yeri olmadığını görüyorsunuz."

İşte yazının ilgili bölümleri:

"IŞİD SONRASI BİRLEŞEN KÜRTLER"

Birbiriyle uzlaşması mümkün olmayan Kürt grupları IŞİD'in yükselişi bir araya getirmişti. 2014'te Kobani'de ABD desteği ile PKK ve KDP'lilerin IŞİD saldırısını püskürtmesi buna örnekti.

"FAKAT IŞİD YENİLDİKÇE..."

Şimdi IŞİD'in gerileme ve çöküş dönemine girmesiyle Kürt gruplar arasındaki çatışma yeniden alevlenecektir.

"PYD'NİN HAMLELERİ BARZANİ'Yİ RAHATSIZ EDİYOR"

Buna örnek olarak da PKK/PYD'nin Irak'taki Sincar bölgesi üzerinde kurmak istediği hâkimiyetin aynı zamanda Irak'taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) başkanı olan KDP lideri Mesud Barzani'yi ne kadar rahatsız ettiği, Türkiye'yle işbirliğine zorladığı verilebiliyor.

"HERKESİN GÖZÜ TRUMP'TA"

Yetkin; Erdoğan'ın, Barzani'nin, PKK ve PYD şeflerinin, Esed'in ve Putin'in, Trump'ın IŞİD ve el-Kaide gibi örgütlere karşı açıklayacağı yeni stratejiye dikkat kesildiğini yazdı.

Yetkin, şöyle devam etti:

PENTAGON'UN SÜRESİ DOLUYOR...

"Trump'ın askeri ve diplomatik ekibine bir strateji taslağı hazırlamaları için verdiği 30 gün süre 28 Şubat'ta doluyor."

ABD GENELKURMAY BAŞKANI'NDAN SÜRPRİZ AÇIKLAMA

Yetkin'in yukarıda aktardığı makalenin yayınlandığı gün, ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, Düşünce kuruluşu Brookings'te konuştu. Dunford'a göre Başkan Trump “Sahada birden fazla Kürt grubun varlığı ve İran ve Rusya dâhil bölgesel güçler dâhil bölgedeki çetrefil sorunlar hakkında bilgilendirilecek”.

Yetkin, bu açıklamanın neden önemli olduğunu şu cümlelerle aktardı:

"Bu önemli: Birden fazla Kürt grubun varlığı Obama'nın tercihi ardından ilk kez üst düzey bir Amerikan yetkilisi tarafından –yeniden- zikrediliyor; Trump'ı göreceğiz daha, ama ekibi daha gerçekçi bir hat belirlemiş durumda."

TÜRKİYE'NİN YENİ TEZİ

Yetkin, bu duruma gelinmesinde Türkiye'nin yeni bir "tezi"nin de etkili olduğunu yazdı.

İşte o önemli tez Trump'ın bölgedeki politikasının şekillenmesi için önemli bir yapı taşı...

Peki nedir bu yeni "tez."

ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Haber Ara