Dolar

32,3756

Euro

34,9750

Altın

2.325,68

Bist

9.091,62

'Nauru Gözaltı Merkezi güvenli değil'

'Nauru Gözaltı Merkezi güvenli değil'

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-01 10:49:36

'Nauru Gözaltı Merkezi güvenli değil'
Avustralya Federal Parlamentosu Senato Komitesi, yakalanan kaçak göçmenlerin götürüldüğü Nauru Gözaltı Merkezi'nin güvenli olmadığını açıkladı.

Komite, yayımladığı raporda Avustralya hükümetine, merkezde kalan çocukların ve ailelerinin bir an önce buradan çıkartılmasını tavsiye etti.

Raporda, hükümet tarafından finanse edilen merkezdeki koşulların, orada tutulan insanlar için yeterli, uygun ve güvenli olmadığına yer verildi.

Ayrıca iddia edilen cinsel taciz, tecavüz, çocuklara saldırı ve diğer suçlar için kapsamlı bir denetim yapılması çağrısında bulunan komite, Avustralya İnsan Hakları Komisyonu ve Avustralya medyasının merkezlere girişine uygun ölçüde izin verilmesini önerdi.

- "Rapor politik bir cadı avı"

Avustralya Federal Göç Bakanı Peter Dutton, senato komitesinde Avustralya İşçi Partisi ve Yeşiller Partisi senatörlerinin çoğunluğu oluşturduğu gerekçesi ile "politik bir cadı avı' olarak nitelediği raporu reddetti. Dutton, insanların iyiliği için daha iyi sonuç alınacaksa önerileri değerlendirmekten mutlu olacağını da sözlerine ekledi.

- "Merkezler kapatılmalı"

Avustralya İnsan Hakları Hukuk Merkezi Direktörü Rachell Ball da yaptığı yazılı açıklamada, Nauru Gözaltı Merkezi'nin kapatılma zamanının geldiğini vurgulayarak, raporda yer alan bulguların şaşırtıcı değil endişe verici olduğunu dile getirdi. Ball, "Çocuklar dahil çok sayıda savunmasız insanı, zor şartlarda belirsiz bir süre gözaltında tuttuğumuz sürece, taciz ve kötü muamele devam eder" dedi.

Çeşitli kentlerde Nauru Gözaltı Merkezi'nde yaşanan ihlalleri protesto etmek için gösteriler düzenleyen Sığınmacı Kaynak Merkezi'nden yapılan açıklamada ise "Hükümet Nauru Gözaltı Merkezi'ni kapatana ve insanların güvenliğini sağlayana kadar susmayacağız" denildi.

Ülkeye teknelerle ulaşmayı başaran kaçakların yakalandıktan sonra nakledildikleri Nauru Gözaltı Merkezi, ülkeye yaklaşık 4 bin 500 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Merkez ülke gündemini, açlık grevleri, tecavüz vakaları, güvenlik zafiyetleri, sağlıksız ve zor hayat şartları ile meşgul ediyor.

Avustralya İnsan Hakları Komisyonu tarafından hazırlanan raporlarda da gündeme gelen merkezde kalan İranlı Nazanin Bagheri (33) adlı sığınmacı, kampa dönüşü sırasında henüz kimliği belirlenemeyen kişinin tecavüzüne uğramıştı.

Bagheri'nin tedavisine Avustralya'da devam edilmesinin kabul edilmediği açıklanmış ardından gelen tepkiler üzerine İranlı kadın Avustralya'ya getirilmişti.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara