Dolar

32,5698

Euro

34,9369

Altın

2.425,46

Bist

9.722,09

Nato vetosuna karşılık çimento: Ya Abluka?

İsrail, Gazze’ye çimento girişi yasağını kaldırdı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-23 14:27:34

Nato vetosuna karşılık çimento: Ya Abluka?

TİMETURK I HABER MERKEZİ
Melahat KEMAL

İsrail, Nisan ayında Gazze'deki özel sektör için bölgeye çimento girişine getirdiği yasağı dün kaldırdığını açıkladı.

Türkiye'nin Mayıs ayı başında İsrail'in NATO ile işbirliği önünde bulunan vetoyu kaldırmasına karşılık İsrail'in de Gazze'ye çimento girişine izin vereceği belirtilmişti.

İsrail hükümeti tarafından yapılan açıklamada “Yapılan güvenlik değerlendirmeleri ve uluslararası kurumlarla varılan mutabakat uyarınca 22 Mayıs 2016 tarihinde Gazze'ye çimento girişine izin verilmiştir” dendi.

İsrailli yetkililer, Nisan ayında getirilen yasak hakkında Hamas ekonomi bakanı yardımcısı İmad el Baz'ı suçlamış, Baz'ın gönderilen malzemeleri farklı amaçlar için kullandığını iddia etmişlerdi.

Bu iddia ve suçlamaları reddeden Baz, tüm malzemelerin BM aracılık ettiği Gazze Yeniden Yapılandırma Mekanizması'na uygun olarak, 2014 yılında İsrail'in Gazze'yi yerle bir ettiği saldırılarda hasar gören bölgelerin tanzimi için kullanıldığını söyledi.

ÇİMENTO TAMAM AMA YA ABLUKA?

Türkiye ile İsrail arasında ilişkilerin düzeltilmesi yönündeki görüşmelerde son aşamaya gelindiği söylense de Türkiye'nin “kırmızı çizgimiz” dediği “Gazze ablukasının kaldırılması” meselesi henüz bir netlik kazanmış değil.

İsrail İstanbul Başkonsolosu Shai Cohen, 10 Mayıs'ta yaptığı açıklamada görüşmelerde nihai noktaya gelindiğini ancak “Gazze ablukasının kaldırılmasının mevzu bahis olmadığını” söylemişti.

Cohen'in bu açıklaması 4 Mayıs'ta Türkiye'nin İsrail'in NATO ile işbirliği önünde bulunan vetoyu kaldırılması ile İsrail'e NATO merkezinde daimi ofis açma yetkisinin verilmesinin ardından geldi.

Türkiye'nin İsrail için hayati önem arz eden böyle bir konuda “abluka” şartını değil de “çimento girişi” öne sürmesi soru işaretlerine neden oldu.

 

Haber Ara