Dolar

32,5461

Euro

34,8938

Altın

2.434,19

Bist

9.645,02

NATO ve AB, Rusya'ya tepkili

NATO, Rusya'nın Suriye'deki saldırılarının siyasi çözüm bulunması yönündeki çabaları baltaladığını söyledi. AB de Moskova'nın ülkede zaten kötü olan durumu daha da kötüleştirdiğini belirtti.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-09 20:11:08

NATO ve AB, Rusya'ya tepkili

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Suriye'deki saldırılarının siyasi çözüm bulunması yönündeki çabaları baltaladığını ve krizi daha da kötüleştirdiğini söyledi. Stoltenberg, "Rusya'nın çoğunlukla muhalifleri hedef alan hava saldırılarının çözüm çabasını baltaladığını ve on binlerce kişiyi Türkiye sınırına sürdüğünü" söyledi. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Rusya'nın, Suriye'de zaten kötü olan durumu daha da kötüleştirdiğini söyledi.

BM'DEN TÜRKİYE'YE SABIR ZORLAYAN ÇAĞRI

BM Mülteci Örgütü ise Türkiye'ye Halep'ten kaçan mültecilere kapıyı hemen açması çağrısı yaptı. Açıklamada Türkiye'nin "büyük mülteci dalgalarına" ilişkin kaygılarının anlaşılır olduğu belirtildi ancak uluslararası yükümlülükleri olduğu hatırlatıldı. BM örgütü, uluslararası topluma Türkiye'nin yükünü paylaşma çağrısı da yaptı. BBC'nin Cenevre'deki muhabiri Imogen Foulkes'un bildirdiğine göre BM sözcüsü William Spindler, "Türkiye'nin büyük bir yükü sırtlandığını biliyoruz ama sınırın Suriye tarafında bekleyenlerin gecikmeksizin kabul edilmesi gerekiyor. Suriye topraklarında yardım sağlamak önemlidir ama tehlikeden kaçanlara güvenli bir ortam sağlama konusundaki uluslararası yükümlülüklerin yerine geçmez" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise mültecilerin kontrollü bir biçimde Türkiye'ye alındığını ifade etti. Sınıra ulaşan 50 bin kişiden yaklaşık 10 bininin Türkiye'ye alındığını ifade eden Çavuşoğlu, Rusya ile Suriye ordusunun ilerleyişinin devam etmesi durumunda sınıra gelenlerin sayısının 1 milyonu bulabileceğini belirtti.

Haber Ara