Dolar

32,4935

Euro

34,5400

Altın

2.497,04

Bist

9.548,09

NATO mültecileri Türkiye'ye gönderecek

Yunanistan'dan yapılan açıklamada 'NATO Ege'de kurtardığı mültecileri Türkiye'ye iade edecek' denildi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-11 23:39:42

NATO mültecileri Türkiye'ye gönderecek

AA'nın haberine göre: Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos, Ege Denizi'nde görev yapacak olan NATO gemilerinin kurtaracağı tüm mültecilerin Türkiye'ye iade edileceğini söyledi. Reuters haber ajansına göre, Yunan bakan Türkiye ve Yunan sahil güvenlik ekiplerinin normal görevlerine devam edeceğini ve her iki ülkenin kendi karasularında operasyonları gerçekleştireceğini ifade etti.

Bugün Brüksel'de toplanan NATO savunma bakanları, ittifakın mülteci krizine müdahale etmesi ve Ege'de NATO gemilerinin görevlendirilmesi yönünde karar almıştı.

Varılan anlaşmaya göre, Ege Denizi'nde görev yapacak olan NATO gemileri Almanya'nın komutasında olacak.

NATO GEMİLERİ YOLA ÇIKTI

Kararın alınmasından kısa bir süre sonra konuşan NATO'nun Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı ABD'li General Philip Breedlove, "Gemilerimiz belirlenen noktalara doğru harekete geçti. 24 saat içerisinde görev yerlerinde olacaklar" dedi.

NATO güçleri Ege Denizi'nde Yunan ve Türk sahil güvenlik güçlerinin yanı sıra AB'nin sınır koruma örgütü Frontex ile de işbirliği içerisinde çalışacak.

General Breedlove, yeni plan kapsamında NATO'nun Türkiye - Suriye sınırındaki insan kaçakçılarını da takibe alacağını açıkladı.

Amerikan Savunma Bakanı Ashton Carter da Brüksel'de gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Türkiye, Yunanistan ve Almanya'nın mülteci akınını izlemek ve insan kaçakçılığını önlemek için NATO'dan yardım istediklerini belirtti.
Carter, NATO görevinin öncelikle insan kaçakçılığı ağlarını hedef alacağını vurguladı.

ABD Savunma Bakanı, askeri yetkililerin harekat seçeneklerini belirlemesinin ardından bir planın hazırlanacağını, bu planın da bütün NATO üyeleri tarafından onaylanması gerektiğini söyledi ve "Şu anda orada bu zavallı insanları sömürerek çıkar sağlayan bir suç ağı var. Bu ağı hedef almak krizin önünü kesmek için en etkin yol" diye konuştu.

 

 

Haber Ara