Dolar

32,5066

Euro

34,9897

Altın

2.436,01

Bist

9.716,77

NATO Gürcistan'a üs açtı: Rusya rahatsız

NATO'nun Gürcistan'da eğitim üssü açması Rusya'yı rahatsız ederken Tiflis yönetimi Rusya'ya karşı NATO kartını kullanıyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-28 14:37:36

NATO Gürcistan'a üs açtı: Rusya rahatsız

TİMETÜRK | HABER MERKEZİ

NATO, Gürcistan'da açılacak olan yeni eğitim merkezinin, Tiflis yönetimine askeri ittifaklarla üyelik noktasında avantaj sağladığını açıkladı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 27 Ağustos'ta başkent Tiflis'in dışında açılan askeri üssün açılışında konuştu. Stoltenberg, bu üssün Gürcistan'ın savunma kapasitelerini arttıracak özellikleri içeren bir paketin parçası olduğunu söyledi.

Bu üss, Gürcistanlı asker ve askeri personele NATO'lu yetkililer tarafından teorik ve pratik askeri eğitim verildiği bir yer olacak. Gürcistan Başbakanı Irakly Garibashvili, bu üssün herhangi bir ülkeyi hedef almadığını ancak “bölgesel güvenlik, barış ve istikrarı” arttırmak amacını taşıdığını belirtti.

Rusya Dışileri Bakanlığı ise üssün açılışını “provokatif bir eylem” olarak değerlendirdi.

2008 yılında Gürcistan ile savaşan Rusya, Gürcistan'ın NATO'ya girmesine karşı ve böyle bir hareketin kendi güvenliğini tehdit ettiği iddiasında Öte yandan ISAF bünyesinde 885 askeri bulunan Gürcistan, Kafkasya'da bir denge politikası izliyor. 1994 yılında yaşanan savaşta Çeçenistan'ın bağımsızlığına destek veren Gürcistan aynı zamanda Kafkasya'nın çalkantılı ülkelerinden. Osetya'nın statüsü sebebiyle Rusya ile dönem dönem sorunlar yaşayan Gürcistan, Rusya'nın askeri kapasitesine karşı koyacak güce sahip değil.

Haber Ara