Dolar

32,3448

Euro

35,1194

Altın

2.309,79

Bist

9.079,97

NATO'dan Türkiye'ye hava savunma desteği

NATO'dan Türkiye'ye hava savunma desteği

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-02 01:34:01

NATO'dan Türkiye'ye hava savunma desteği
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin hava savunmasına destek vermek için İngiltere'nin İncirlik Üssü'ne uçak, Damimarka'nın da Doğu Akdeniz'de konuşlandırılmak üzere gemi göndereceğini açıkladı.

Stoltenberg, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ardından gazetecilere ele alınan konulara dair bilgi verdi. Genel Sekreter, toplantıda, Kuzey Afrika ve Orta Doğu'daki gelişmelere ilişkin çok geniş tartışmalar yaptıklarını ve DAEŞ'e karşı küresel koalisyonun elde ettiği ilerlemeyi ele aldıklarını söyledi.

Suriye'deki savaşa siyasi bir çözüm bulmak için Viyana​'da başlatılan süreci de tartıştıklarını kaydeden Stoltenberg,​"Geçen hafta Rus uçağının düşürülmesini de ele aldık. Türkiye toprak bütünlüğünü ve hava sahasını savunma hakkına sahiptir. Şimdi itidal ve gerilimin düşürülmesi çok önemli. Moskova ve Ankara arasında doğrudan diyaloğu destekliyorum. Dolayısıyla güneyden gelen zorluklar çok tehlikeli ve karmaşık" dedi.

Bugünkü toplantında alınan kararları da açıklayan Genel Sekreter, "Birincisi, kolektif savunmamızın sağlanması, ikincisi mevcut krizleri yönetmeye yardımcı olmak ve üçüncüsü bölgenin istikrara kavuşmasına yardımcı olmak için ortaklarla​ çalışma" ifadesini kullandı.

Füze savunması ve yeni insansız gözlem uçakları ile ilgili çalışmaların devam ettiğini kaydeden Genel Sekreter, NATO'nun istihbarat ve erken uyarı mekanizmalarını da geliştirdiklerini söyledi.

- Uçak ve gemi gönderilecek

Stoltenberg, bir soru üzerine Türkiye'ye verilecek destekle ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin hava savunmasını uzun süredir desteklediklerini kaydeden Stoltenberg,​ "Şimdi yaptığımız ise buna devam etmek ve bazı katkıları başkaları ile değiştirmek. Örneğin bugün İngiltere, NATO kararları çerçevesinde İncirlik Üssü'nde konuşlandırmak üzere uçaklar göndermeye hazır olduğunu açıkladı. Ayrıca Danimarka da NATO deniz savunması kapsamında, Akdeniz'de konuşlandırmak üzere gemi göndereceklerini bildirdi. Bu kararlar, geçen haftaki olaydan (hava sahası ihlali yapan Rus uçağının düşürülmesi) çok önce planlanmıştı ve bu olaydan bağımsız. Çünkü bu bizim daha önce aldığımız bir karardı" dedi.

Stoltenberg, yazılı açıklamasında ise NATO'nun güneydoğu sınırı boyunca görülen durumun son derece istikrarsız olduğunu belirterek, "İttifak'ın güvenliğinin bölünmez olduğunu ve müttefiklerin güneyden gelen terörist tehditler dahil olmak üzere zorluklarla karşı karşıya olan Türkiye ile güçlü bir dayanışma içinde olduğunu teyit ediyoruz" dedi.

NATO Savunma Bakanları'nın Ekim ayında yaptıkları toplantıda bu konunun tartışıldığı ve Türkiye'nin güvenliğini sağlamak için daha fazla çalışma yapılmasına karar verildiğini dile getiren Stoltenberg,​ bugün de bu çalışmayı gözden geçirdiklerini kaydetti.

- "NATO Türkiye için en güvence önlemleri almakta"

NATO'nun Türkiye'nin savunmasına dönük desteklerine dikkati çeken Stoltenberg,​ "Bölgedeki genel dalgalanmalar göz önüne alındığında bu daha da güçlendirilmektedir. Aralık 2012 kararları temelinde ittifak, Türkiye'nin hava savunmasını artırmakta. 28 üyenin 28'i olarak, ek NATO güvence önlemleri almakta kararlı ve müttefikler diğer olası katkılarını hazırlamakta. Bu çalışmaların önümüzdeki haftalarda tamamlanmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Suriye'deki çatışmaların sadece gerçek bir siyasi çözüm yoluyla sona erebileceğini kaydeden Stoltenberg, devam eden uluslararası çabaların önemine vurgu yaptı. NATO müttefiklerinin toprak bütünlüğüne olan desteği yinelediklerini kaydeden Stoltenberg,​​ ittifakın itidal, diplomasi ve gerginliğin düşürülmesi çağrısı yaptığını ve risklerin azaltması için tedbir alınmasının önemini vurguladığını söyledi.

Haber Ara