Dolar

32,5065

Euro

34,9070

Altın

2.425,83

Bist

9.722,09

Myanmar'da 21. Yüzyıl Panglong Konferansı

Myanmar'da 21. Yüzyıl Panglong Konferansı

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-30 13:00:08

Myanmar'da 21. Yüzyıl Panglong Konferansı
Myanmar'da 21. Yüzyıl Panglong Konferansı, merkezi hükümet ve etnik azınlıkları bir araya getirecek.

The Irrawady'de yer alan habere göre, 21. Yüzyıl Panglong Konferansı, yarın başkent Nepido'da düzenlenecek.

Merkezi hükümet, ordu ve etnik toplulukları temsil eden toplam 92 siyasi partinin yanı sıra gerilla gruplarının temsilcilerinden oluşan toplam 750 delegenin buluşacağı konferans, siyasi yönetim ve güvenlik temasıyla gerçekleştirilecek.

Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanı Danışmanı Aung San Su Çi'nin himayesinde 5 gün sürecek konferansa Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun da katılacak.

8 Kasım 2015 genel seçimlerini kazanarak iktidara gelen Demokrasi İçin Ulusal Demokrasi Birliği'nin (NLD) siyasi açılımı olarak da değerlendirilen konferans, ülkenin çeşitli bölgelerinde siyasi bağımsızlık ve otonom yönetim talep eden etnik unsurlarla anlaşmayı hedefliyor.

Su Çi, konferans hazırlıkları sırasında yaptığı açıklamada, ülkede barış tesis edilmeden ekonomik kalkınmanın mümkün olamayacağını belirterek, ayrılıkçı etnik yapılarla masaya oturulmasının önemine dikkati çekmişti.

Bağımsızlığını 1948'de ilan eden ülkede, 1947'de yapılan Panglong Konferansı Su Çi'nin babası ve ülkenin kurucuları arasında sayılan Aung San tarafından organize edilmişti. Bu toplantıda Burma etnik çoğunluğu ile etnik azınlıklar arasında varılan anlaşmada federal yönetim sistemi benimsenmişti. Ancak Aung San bağımsızlıktan kısa bir süre önce suikaste kurban gitmiş, bağımsızlık sonrasında da ülkede sivil yönetimin yerine askeri rejimler egemen olmuş, bu nedenle federal yönetim sistemi hayata geçirilememişti. Ülkede 1988 yılında başlayan demokrasi gösterileri sırasında hareketin liderliğini üstlenen Su Çi, 25 yıllık mücadelesi sonunda kurduğu NLD'yi geçen yılki seçimlerde iktidara taşımıştı.

Haber Ara