Dolar

32,4165

Euro

34,4540

Altın

2.488,75

Bist

9.679,80

Musul operasyonunda kaç sivil hayatını kaybetti?

Geçtiğimiz ay Irak güçlerinin 'zafer' ilan ettiği Musul operasyonunda kaç sivil hayatını kaybetti?

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-12 14:16:52

Musul operasyonunda kaç sivil hayatını kaybetti?

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Geçtiğimiz Temmuz ayının son 10 günü içinde Irak başbakanı Haydar El-İbadi Musul operasyonunun başarıyla tamamlanarak IŞİD'in temizlendiğini duyurmuştu. Operasyonun sona ermesine rağmen hükümet kaynakları Musul'da ölen sivillerin sayısını açıklamaktan hep kaçındı.

“RESMİ KURUMLAR CEVAP VERMEKTEN KAÇIYOR”

Arabi 21'in haberine göre Musul'da ölen sivil sayısını öğrenmek için iki hafta boyunca resmi kurumlarla kurulan iletişim sonuçsuz kaldı. Hükümetin adli tıp merkezinde çalışan bir yetkili, adının verilmemesi şartı ile Musul'un güney tarafındaki sivil ölümler hakkında bilgi vermeyi kabul etti.

“DIŞ BASKILARDAN DOLAYI AÇIKLAMIYORUZ”

Adını vermek istemeyen yetkili şunları söyledi: Musul operasyonunda hayatını kaybeden sivillere ait bilgilerin çoğu bizde mevcut. Ancak bunu açıklayamıyoruz. Açıklanmaması için sadece ülke yetkilileri değil aynı zamanda dış ülkeler de baskı yapıyor.

“MUSUL'DA 3716 SİVİL HAYATINI KAYBETTİ”

Hayatını kaybeden sivillerin isim listelerinin büyük gizlilik içinde Bağdat'a taşındığını söyleyen yetkili “Şuandaki bilgilere göre çoğu çocuk ve erkek olmak üzere 3176 sivil hayatını kaybetti. Ancak bu nihai bir rakam değil. Her gün enkaz altından çok sayıda ölü sivil cesetleri çıkıyor” dedi.

“RESMİ RAKAMLAR DÜŞÜK GÖSTERİLİYOR”

IŞİD'e karşı düzenlenen operasyonların bilançosunu açıklamakla görevlendirilen “Savaş Medyası” 20 Temmuz'da 1429 sivilin hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Gerçek sayı ise bunun en az iki katı olduğu ortaya çıktı.
“Savaş Medyası” aynı zamanda operasyondan önce 7 bin IŞİD mensubunun Musul'da olduğunu söylemesine rağmen operasyondan sonra 30 bin mensubun öldürüldüğünü açıklamıştı.

Haber Ara