Dolar

32,3289

Euro

35,0459

Altın

2.282,92

Bist

8.984,24

Musul'da aslında ne oluyor? Operasyon hangi aşamada?

Musul operasyonu basına yansıdığı şekilde mi devam ediyor? Sahada yaşanan son gelişmeler neler?

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-15 11:28:47

Musul'da aslında ne oluyor? Operasyon hangi aşamada?

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Melahat KEMAL

Irak Güvenlik Güçleri (IGG) Musul'un doğu kısmının %85'ini IŞİD'den geri aldığını ve Dicle Nehri'nin bazı bölgelerine ulaştıklarını iddia ediyor.

Basında yer alan bu tür haberlere bakıldığında, başbakan İbadi'nin inandırmaya çalıştığı şekilde Irak'ı IŞİD'den temizleme operasyonunun “planlandığı şekilde” ilerledeği düşünülebilir. Ancak durum gerçekte böyle mi?

DİCLE'YE ULAŞMAK HERŞEY DEMEK DEĞİL

Bağdat yönetimi başbakanı İbadi ve ordusu operasyonun bitiş süresi ve işleyişine dair verdikleri vaatlerde tamamıyla yanıldılar.

ABD ve İran destekli operasyon başlamadan önce dünyaya ve Irak halkına Musul'un 2016 sonuna kadar IŞİD'den temizleneceği ve Bağdat yönetiminin bu şehirde tekrar kontrolü ele geçireceği vaat edilmişti.

2017 yılına girdik ve Musul operasyonun başlamasının üzerinden dört ay geçti. IGG'nin Musul doğusunun %85'ini kontrol altına aldığı iddia ediliyor ancak “varlık göstermek” ile “kontrolünü ele geçirmek” arasında ciddi bir fark var.

IGG, federal polis ve İran güdümündeki Şii militanlar herhangi bir zamanda herhangi bir bölgede çatışmaya devam edebilir fakat bu çatıştıkları bölgeleri kontrol altına aldıkları anlamına gelir mi? Elbette hayır. Askeri operasyonlar hakkında bilgisi olan birisi böyle bir iddia bulunulamayacağını bilir.

IGG Musul'un doğu bölgelerinde birçok yerde çatışıyor olabilir ancak bu IŞİD'in kontrolü tamamen bıraktığı ya da savaşmaya devam etmediği anlamına gelmez.

Dicle Nehri'ne varılması da askerî açıdan tek başına yeterli bir başarı değildir. Buradaki sorun Bağdat hükümeti propagandacılarının Dicle Nehri'nin operasyonda “orta nokta” olarak yansıtmalarından kaynaklanıyor.

Bu operasyonda IŞİD'in Musul'dan tamamen çıkartılmış olduğunu gösterecek bir “bitiş çizgisi” maalesef yok.

YA MUSUL'UN BATISI?

Musul'un ele geçirilmesinde operasyonun en zorlu kısmı olarak kabul edilen şehrin batısındaki çarpışmalarda Irak Güvenlik Güçleri'nin iki seçeneği var:

İlk olarak ve belki de en önemlisi Irak ordusunun, nehri geçmek üzere geçici köprüler kurabilecek muharip mühendislere ihtiyacı var. ABD öncülüğündeki koalisyon uçakları, Musul'un köprülerine düzenli bombardımanlar düzenleyerek hem geçişleri engellemeyi hem de IŞID'e batı yakasından ikmal gelmesine engel olmayı amaçladı.

Diğer taraftan geçici köprüler yapmak ve buralardan askeri kuvvet geçirmek IŞİD'in insafına kalmış olacak.

Bu yüzden IGG'nin, Müttefikler'in Normandiya çıkarmasında kullandıkları biçimde küçük köprü başı mevzileri kuramaları gerekecek.

Şehrin genel yapısına bakıldığında IGG askerlerini ya havadan indirmek ya da toplu geçişleri sağlamadan önce alanları güvenlik altına almak için sudan nakletmek zorunda kalacaktır.

Bir diğer alternatif de düzenli top atışı ya da hava saldırısı ile desteklenen köprü başı hatları kurmaktır ki bu durumda da çok fazla sivil kayıpları yaşanır

MUSUL'UN BATISINA TEL AFER'DEN YAKLAŞMAK

Irak Güvenlik Güçleri için ikinci seçenek ise, Musul'un en batısının 60 km batısında bulunan Türkmen şehri Telafer'in kontrolünü sağlamaya çalışan İran destekli Şii Haşd-i Şabi militanlarının sayısını arttırmaktır.

Telafer ve mücavir alanları kontrol altına alındıktan sonra IGG, Musul'un batısına gedik açmaya kalkışabilir. Ancak bu durumdan sonra gerçekleştirecekleri bir saldırı ile doğuda Dicle'den gelen kuvvetlerle birleşerek IŞİD'i her iki taraftan da sıkıştırmış olabilirler.

YOĞUNLUK DOĞUDA KALACAK GİBİ

Irak Güvenlik Güçleri'nin hali hazırdaki durumda Musul'un doğu yakasını kontrol altına almaya yoğunlaşmış gibi görünüyor.

Her ne kadar kısmî ilerlemeler olsa da hükümet ve ona bağlı güvenlik güçlerinin aşırı iddialı açıklamalar yapmaktan çekinmesi gerekiyor. IŞİD'in her zaman beklenmedik saldırılar yaptığının akılda bulundurulmalı.

Haber Ara