Dolar

32,5414

Euro

34,8913

Altın

2.425,86

Bist

9.722,09

Müslümansız seçime hazırlanıyorlar

Myanmar'da gelecek seçimler öncesinde Arakanlı Müslümanların seçmen olarak katılımının engellenmesinin ardından şimdi de Müslümanları destekleyen parti adaylarının adaylığı reddedildi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-04 09:03:04

Müslümansız seçime hazırlanıyorlar

Myanmar'da Kasım ayında yapılacak seçimler öncesinde Seçim Komisyonu, Arakanlı Müslümanları destekleyen bir partinin gösterdiği 17 adayı reddetti.

Myanmar'daki Demokrasi ve İnsan Hakları Partisi'nden gösterilen adaylar, ülkedeki Müslümanları genel seçimlere dahil etmeme amacıyla "vatandaşlık şartları" gerekçe gösterilerek adaylıkları engellenenler arasına katıldı.

Partinin Başkanı Kyaw Min, AA muhabirine yaptığı açıklamada, partisinin kararı temyize götüreceğini bildirdi.

Arakanlı Müslüman milletvekili Shwe Maung'un da geçen ay ailesinin Myanmar vatandaşı olmadığı gerekçesiyle kasım ayındaki seçimlere katılması engellenmişti. Myanmar Times'ın haberine göre, salı gününe kadar en az 88 kişinin adaylık başvuruları reddedildi.

Hükümet, Budist milliyetçilerin protestoları üzerine ülkedeki yüzbinlerce Arakanlı Müslümanın "beyaz kart" olarak bilinen geçici vatandaşlık belgelerini iptal etti. Böylece Arakanlı Müslümanlar yıl başında oy kullanma hakkını kaybetti. Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar, "devletsiz" olarak nitelendiriliyorlar.

Haber Ara