Dolar

32,4870

Euro

34,9572

Altın

2.435,10

Bist

9.716,77

Muhalifler ve Rusya bugün Ankara'da görüşecek mi?

Sputnik, muhalifler ve Rus yetkililerin bir süredir gündemde olan 'arabulucu Türkiye'nin ev sahipliğinde (Ankara'da) buluşacaklarını duyurdu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-02 15:53:27

Muhalifler ve Rusya bugün Ankara'da görüşecek mi?

TİMETURK | HABER MEKREZİ
PINAR HİLAL BALTA

Haberin başlığında ve spotunda ilgili iddiayı dillendiren Sputnik "haberi" şu şekilde geçti:

Suriye'de yayın yapan ve Şam'a yakın Al Vatan gazetesinin haberine göre Rus yetkililer bugün Ankara'da bir araya gelerek militanların Halep'in doğusundan tahliyesini masaya yatıracak.

2016-12-02_16h05_08

YANİ "MUHALİFLER YOK"

Haberin girişinde söz konusu toplantının Ankara'da yapılacağı belirtilirken masada muhaliflerin olacağına dair bir ifade kullanılmadı.

NE TOPLANTISI?

Bu hali ile bir süredir Doğu Halep'teki muhaliflerle Türkiye üzerinden irtibata geçmek isteyen Rus yetkililerin Ankara'ya geleceği anlaşılırken haberde daha fazla açıklama yapılmadı.

DOĞU HALEP'TEKİ MUHALİFLER, TÜRKİYE ve RUSYA

Erdoğan 19 Ekim'deki muhtarlar toplantısında bir gün önce Putin ile yaptığı görüşmeye dair bilgiler vermişti. Cumhurbaşkanı, Putin'in halep içerisindeki Nusret Cephesi (El-Nusra) mensuplarının çıkarılmasına yönelik bir ricası olduğunu belitmiş ve "Biz de arkadaşlarımıza talimat verdik. El Nusra'nın Halep'ten çıkarılmasına yönelik çalışmalar başlatıldı" demişti.

NUSRET CEPHESİ KONUSU

Halep içerisinde bulunan Nusret Cephesi mensupları, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura tarafından gündeme getirilmişti.

Mistura "Sivillerin bulunduğu bir binada yalnızca bir tane El Nusra militanının olduğuna yönelik istihbarat üzerine o binalar vuruluyor ve bir çok sivil ölüyor. El Nusra militanlarına sesleniyorum: Halep'teki milyonların gözlerinin içerisine bakıp onları rehin tutmaya devam edeceğinizi söyleyebilir misiniz?" demişti.

Bu binaların yıkılmasına sebep olan Rusya ve Esed rejimine yalnızca "ateşkes" çağrısı yapmakla yetinen Mistura, Nusret Cephesi mensuplarının şehirden çıkmayı kabul ederlerse BM yetkililerinin kendilerine eşlik edeceğini de belirtti. Rusya bu çağrıyı o gün onaylamış ve desteklemişti.

SPUTNİK'İN HABER İÇİN ÇIKIŞ NOKTASI

İngiliz Financial Times gazetesi dört Suriyeli muhalifi kaynak gösterdiği bir haberinde, Ankara'nın Suriyeli muhalifler ve Rus yetkililer arasında arabuluculuk yaptığını belirtti.

Bu iddia dün Antalya'da olan Mevlüt Çavuşoğlu ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'a soruldu.

Lavrov yuvarlak cevaplar verirken, Çavuşoğlu "görüşme" için adımlar atıldığına dair sinyaller vermişti.

Ardından muhaliflerin bu iddiaları doğruladığı haberi gelmişti.

İddialarla ilgili Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov ise "Suriyeli muhaliflerle doğrudan iletişim halindeyiz. Bugün (dün) Moskova'da Suriye iç muhalefetinin sözcüsü Mais Kride ile görüştük. Bu nedenle aracılara ihtiyacımız yok" demişti.

HABERLERE GİTMEK İÇİN FOTOĞRAFA TIKLAYINIZ

380507

381451

Haber Ara