Dolar

32,5654

Euro

34,7208

Altın

2.492,67

Bist

9.524,59

Moskova, Ankara'yı Suriye'nin dışına itiyor

Fransız Le Monde gazetesinin Türkiye muhabiri Marie Jego,

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-10 23:39:12

Moskova, Ankara'yı Suriye'nin dışına itiyor

Fransız Le Monde gazetesinin Türkiye muhabiri Marie Jego, Türkiye'nin artık Suriye'de Rus stratejisini durdurma gücünde olmadığını savundu.

Fransız gazeteci, "Türkiye, Rusya'nın, himayesindeki Beşar Esad'a koltuğunda kalmasına yardım etmek için Eylül 2015'te başlattığı planın son aşamasının güçsüz tanığı haline geldi. Moskova, Ankara'yı Suriye'nin dışına itiyor" diye yazdı.

Esad'ın devrilmesini dış politikasının temel taşı yapan Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için Suriye hükümet ordusunun ilerleyişinin büyük darbe olduğunu belirtti. 

'TÜRK SAVAŞ UÇAKLARI KARAYA ZİNCİRLENDİ'

Moskova ile Ankara arasındaki ilişkilerin giderek kötüleştiğini kaydeden Fransız gazeteci, Türkiye'nin Açık Semalar Anlaşması kapsamında Rusya'nın Suriye sınırında gözlem uçuşu yapmasına izin vermediğini, bunun karşılığında Rusya'nın Türkiye'yi Suriye'ye asker gönderme hazırlığında olmakla suçladığını hatırlattı. 

Yazıda, Türkiye'nin Rus savaş uçağını düşürmesiyle Rusya'nın Suriye'de yeni savaş uçakları ile S-400 hava savunma sistemini konuşlandırmasının 'aslında Türk savaş uçaklarını karaya zincirlediği' ifade edildi.

'RUSYA KÜRTLERE HAYIR DEMEZ'

Ankara ve Batı'ya karşı oyunda Kremlin'in elinde güçlü bir kozun daha bulunduğunu kaydeden Le Monde yazarı, "Rusya'ya sıcak bakan ve Moskova'da temsilcilik açtığını duyuran Suriyeli Kürtler, Suriye'deki topraklarını birleştirmeye çalışıyor. Suriye oyununun baş ustası Rusya, bu konuda Kürtlere hayır demez" yorumunda bulundu. 

Marie Jego, "Kremlin, bir taşla iki kuş vurabilir. Önce, PYD'yi 1984'ten bu yana bir numaralı düşmanı PKK'nın şubesi olarak gören Türk yönetiminin hoşnutsuzluğunu körüklüyor. Sonra, Batı'nın IŞİD'e karşı güvenilir müttefik olarak gördüğü PYD yüzünden ilişkileri zaten bozuk olan Türkiye ile ABD'nin arasını açıyor" diye yazdı.

Haber Ara