Dolar

32,5563

Euro

34,8810

Altın

2.434,84

Bist

9.645,02

'Moody's notu düşürdü diye ekonomi sarsılmaz'

Milliyet yazarı Güngör Uras, Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu 'yatırım yapılabilir' seviyesinin altına düşürme kararını değerlendirdi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-25 18:06:35

'Moody's notu düşürdü diye ekonomi sarsılmaz'

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Konuyu köşesine taşıyan Uras, "Dünyada paranın kıt olduğu dönemde kredi notu daha önemliydi. Şimdi piyasada para bol. Faiz negatif. Tabii ki risk göstergesi olarak not önemli ama, not kırıldı diye Türkiye dövizsiz kalmaz" diye yazdı.

İşte Uras'ın yazısının ilgili bölümü:

"TÜRK EKONOMİSİ KRİZE GİRMEZ"

Moddy's'in not kırması ile Türk ekonomisi krize girmez. Çökmez. Döviz muslukları sonuna kadar kapanmaz. Döviz ihtiyacımızı kısa vade ve biraz daha yüksek faiz ile karşılarız.

Dünyada paralarını ülkeler arasında dolaştıran fonlar, öncelikle para gönderecekleri yerdeki riske bakıyorlar. Risk denilen şey gönderdikleri parayı geri alıp alamayacakları. Risk sonrası da ülkenin yatırıma verdikleri faizi dikkate alıyorlar.

Ülkelerin riskini ise uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları not vererek belirliyor. Özellikle emekli sandıklarının fonlarını idare edenler, kredi notu belli çizginin altındaki ülkelere para göndermiyorlar.

Dünyada paranın kıt, fon akımlarının sınırlı olduğu dönemde kredi kuruluşlarının notu daha önemli idi. Günümüzde küresel piyasalarda para bol. Faiz negatif. Tabii ki risk göstergesi olarak kredi notları önemli ama, kredi notu kırıldı diye Türkiye'nin dövizsiz kalması mümkün değil.

Biz işimize bakalım. Ekonomi normalleştirmede hızlı davranalım. Üretim artışını sağlayalım. İhracattaki duraklamaya son verelim. Üretim artışı ile üretim ve ihracata dayalı büyüme, notun kısa sürede düzelmesine imkan verecektir.

Haber Ara