Dolar

32,3299

Euro

35,0822

Altın

2.286,60

Bist

8.967,32

'Mobilyada 12 ay taksitle satış, üreticiyi zora sokacak'

'Mobilyada 12 ay taksitle satış, üreticiyi zora sokacak'

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-25 19:48:10

'Mobilyada 12 ay taksitle satış, üreticiyi zora sokacak'
Mobilya Sanayi İşadamları Derneği (MOBSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bostan, mobilya harcamalarında taksit sayısının yeniden 12 aya çıkarılmasının mobilya üreticilerini zora sokacağını ve haksız rekabete yol açacağını belirtti.

Bostan, yaptığı yazılı açıklamada, ciro ve istihdam anlamında büyük firmaların dışında sektörün mikro, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerden oluştuğunu ifade etti.

Mobilya sektörü için kredi kartlarına yapılan taksit sınırlamasının kaldırılıp taksit sayısının yeniden 12 aya çıkarılmasının sektörü olumsuz etkileyeceğine işaret eden Bostan, "KOBİ ölçekli firmalar ihracatta önemli bir rol oynarken, iç piyasada yaşadıkları sıkıntıların yükü altında eziliyor. Kredi kartı/pos faiz ve masraflarının da bunlardan biri olduğunu akıldan çıkarmamak lazım. Üstelik mobilya gibi dayanıklı tüketim malları ya da kahverengi eşya dediğimiz gruptaki mamuller uzun bir üretim sürecine tabidir" bilgisini verdi.

Bostan, maliyetlerin yaklaşık yüzde 70'inin ürünün nihai tüketiciye teslim edilmesinden önce üretici tarafından nakden ödendiğini, kalan yüzde 30'unun ise 6 ayı aşmayan vadelerle tedarikçilere aktarıldığını vurgulayarak, 12 aylık bir taksitlendirmeyle satılan bir ürünün maliyet bedelinin neredeyse tümünün, ikinci taksit ödendiğinde üretici tarafından finanse edildiğini aktardı.

- "9 ay taksit sınırlaması çok doğru bir karardı"

Bostan, büyük ölçekli firmaların 12 ayı aşan taksit sayısını dahi kolayca finanse edebildiklerini dile getirerek, 9 ay taksit sınırlamasının yeniden 12 aya çıkmasının, orta ve uzun vadede KOBİ ölçeğindeki işletmeler lehine haksız rekabete neden olacağını belirtti.

Haksız rekabetin önüne geçmek adına taksit sayısının yeniden 9 ayla sınırlandırılması gerektiğine dikkati çeken Bostan, şunları kaydetti:

"KDV gibi önemli bir sorunu, ihracatın önündeki ciddi bir engel olan navlun maliyetlerini, yetişmiş ara eleman meselesini, tasarım konusunda yapılması gerekenleri, zanaatkar kökenli, yüksek katma değerde üretim yapan firmaların yapısal sorunları gibi hususları kurulduğu 2006 yılından beri gündemde tutan MOBSAD, kredi kartları taksitlendirme taslağına da bizzat katkı yapmış ve taleplerini eklemişti.

Bu doğrultuda kredi kartına getirilen 9 ay taksit sınırlaması çok doğru bir karardı ve yeniden 12 aya çıkarılmaması gerekiyordu. Getirilen taksit sınırlamasının olumlu etkilerini çok kısa bir sürede gördük ve iç piyasada mobilya satışlarında artış gerçekleşti."

Haber Ara