Dolar

32,3544

Euro

35,1415

Altın

2.301,58

Bist

9.079,97

Mobil ödemede birinciyiz

Dijital ödemeler 2016 yılı araştırmasında Türkiye, mobil ödemelerde 19 Avrupa ülkesi arasında ilk sırada yer aldı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-22 12:39:11

Mobil ödemede birinciyiz

Finans hizmetleri şirketlerinden Visa Eylül ayında 19 Avrupa ülkesinde 36 binden fazla tüketici ile çevrimiçi olarak 2016 yılı dijital ödemeler araştırması yaptı. Sonuçlarına göre, Türkiye mobil ödemelerde 19 Avrupa ülkesi arasında ilk sırada yer aldı. Araştırma sonuçlarına göre, Avrupa'da ödemelerini düzenli olarak mobil cihazlarla yapan tüketicilerin sayısı son bir yıl içinde 3 kat artarak yüzde 18'den yüzde 54'e çıktı. Mobil cihaz üzerinden hiç ödeme yapmadığını belirten kişilerin oranı ise son bir yılda yüzde 38'den yüzde 12'ye indi. Türkiye'den araştırmaya katılanların yüzde 91'i parasını yönetmek ve ödeme yapmak için bir mobil cihaz kullandığını belirtirken Türkiye'yi yüzde 89 ile Danimarka, yüzde 87 ile de Norveç izledi. Türklerin yüzde 74'ü ise ödemelerini düzenli bir şekilde mobil cihazlar üzerinden yaptığını ifade etti. Türkiye, bu oranla yüzde 54 olan Avrupa ortalamasının oldukça üzerinde yer aldı.

MOBİL EN ÇOK FATURA ÖDEME VE YEMEK SİPARİŞİ İÇİN KULLANILIYOR

Türkiye'de araştırmaya katılanların yüzde 79'u elektrik, su ve doğalgaz gibi fatura ödemeleri, yüzde 68'i seyahat, mobilya gibi yüksek tutarlı harcamaları; yüzde 71'i yemek siparişi, yüzde 47'si de film, müzik veya televizyon programı satın almak için mobil ödemeleri tercih ederken, mobil ödeme kullanıcılarının yüzde 77'sinin ise arkadaşlarına veya ailelerine mobil cihazlar üzerinden para gönderdiğini bildirdi.

Akıllı telefon ve tabletlerin ödemelerde tercih edilmesinde de Türkiye öne çıktığı kaydedilirken, Türkiye'de akıllı telefonu olan mobil ödeme kullanıcılarının yüzde 51'i, akıllı telefonunu haftada birden fazla kez mobil ödemelerde kullandığını belirtti. Bu oran Hollanda'da yüzde 45 iken Slovenya'da yüzde 19. Türkiye'de mobil ödemelerin yüzde 43'ü tablet üzerinden gerçekleşirken, Hollanda yüzde 35, Avusturya yüzde 22 ve Slovenya ise yüzde 18 ile Türkiye'yi takip etti.

MOBİL CÜZDANLAR KOLAY ÖDEME İÇİN KULLANILIYOR

Araştırmaya Türkiye'den katılan kullanıcıların yüzde 60'ı, mobil cüzdanlarına en az bir kart kaydettiklerini bildirdi. Gençler kredi kartının yanı sıra banka kartını da tercih ettiği açıklandı. 18-24 yaş aralığının yüzde 33'ü sadece banka kartını cüzdanına kaydederken, bu oran 45-64 yaş aralığında yüzde 14'e düştü.

Geçtiğimiz yıl günlük ödemelerini temassız kartla yaptığını söyleyenlerin oranı yüzde 36 iken, bu yıl bu oran yüzde 52'ye yükseldi. Temassız kart kullanıcılarının yüzde 52'si bir mağazada ödeme yöntemi olarak mobil cihaz kullanmayı düşünürken, temassız kart kullanıcısı olmayanların sadece yüzde 32'si bu konuda istekli davrandı. Y kuşağındaki (18-34 yaş) artış yüzde 24 iken, en büyük artış yüzde 33'lük oran ile 55-64 yaş aralığında gerçekleşti.

"MOBİL ÖDEME İVME DAHA DA HIZLANACAK"

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Visa Europe Türkiye Genel Müdürü Merve Tezel, sonuçların tüketicilerin Avrupa'da ve Türkiye'de yeni ödeme yöntemlerini benimsediğini, mobil ödemeleri günlük hayatlarına entegre ettiğini gösterdiğini söyledi. Mobil ödemelerin Avrupa genelinde yaygınlaşması ve kullananların sayısının bir yılda 3 kat artmasının bu alanda yapılan çalışmaların ve yatırımların bir sonucu olduğunu vurgulayan Tezel, "Dünyanın önde gelen dev markalarıyla küresel anlamda gerçekleştirilen işbirlikleri Avrupa'da ve tüm dünyada mobil ödemelerdeki ivmeyi artırıyor ve yaygınlaşmasını sağlıyor. Türkiye'nin 19 Avrupa ülkesi arasında birinci sırada yer almasında ise, teknoloji kullanmayı seven genç nüfusumuz ve ödemelerde inovasyonu ülkemize getirmek amacıyla yatırım yapan bankalarımızın rolü çok büyük. Geçtiğimiz yıl mobil ödemeler alanında bankalarımız ile birlikte pek çok projeyi hayata geçirdik. Artık Visa kart sahipleri cüzdanlarını çıkarmadan cep telefonlarıyla dünyada olduğu gibi Türkiye'de de temassız Visa kabulünün olduğu tüm iş yerlerinde ödeme yapabiliyorlar. Mobil ödemeler için gerek altyapı ve teknoloji, gerekse terminal yatırımları ile güçlü bir temel oluşmuş durumda. Bundan sonra bu ivme daha da hızlanacak" dedi.

Mobil ödemelerin finansal erişime katkı boyutunu da değerlendiren Tezel, "Dijital ödemeler aynı zamanda bankacılık sistemi dışındaki kesimin de finansal hizmetlerden faydalanmasını mümkün kılıyor. Araştırmaya katılan Türklerin yüzde 82'si, dijital ödemelerin finansal erişimi artıracağına inanıyor" diye konuştu.

Haber Ara