Dolar

32,5716

Euro

34,6591

Altın

2.505,57

Bist

9.524,59

Mısır'daki darbenin kaybettirdikleri

Mısır’da demokratik seçimlerle göreve gelen ilk cumhurbaşkanı Mursi’nin askeri darbeyle devrilmesinin üzerinden 2 yıl geçti.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-03 12:34:16

Mısır'daki darbenin kaybettirdikleri

Mısır'da darbeden bu yana geçen iki yıl içinde Sina Yarımadası'nda militan saldırılarda büyük artış görülürken, çatışmalar ve bombalı saldırılarda yüzlerce kişi öldü. Hafta içinde ülkenin önde gelen savcılarından Hişam Bereket'e düzenlenen suikastı, IŞİD'e bağlılık yemini eden Sina'daki militanların saldırıları izledi. Darbeyle başa gelen Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi'nin Sina'da göz açtırmayan operasyonlarına rağmen bölgede bir türlü istikrar sağlanamadı.  Çarşamba günü Mısır F-16'ları askeri kontrol noktalarına beklenmedik saldırılar düzenleyen militanları Sina'da bombardımana tuttu.

'Baskılar geri döndü'

Eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i deviren 2011 ayaklanmasının öncü gruplarından 6 Nisan hareketi mensubu Muhammed Nebil, Sisi yönetiminin Mübarek'i aratmadığı görüşünü dile getirirken,  “Baskılar geri döndü. İnsanlar rastgele tutuklanıyor. Tamamıyla siyasi bir başarısızlık söz konusu” diyor.

Mısır'da en büyük baskıyı Mursi'nin devrilmesine karşı çıkanlar görüyor. Son 2 yılda Mursi ile Müslüman Kardeşler'in liderleri dâhil yüzlerce kişi ölüm cezasına çarptırıldı.

Ülkedeki laik muhalifler de hapis cezaları ve baskılardan nasibini aldı. İnsan hakları örgütleri, hak ihlâllerinin ‘had safhaya ulaştığı'nı savunurken Af Örgütü'nden Hacı Sahravi, “Mısırlı yetkililer otoritelerine karşı çıkan hiçbir şeyin kendilerine engel olamayacağını gösterdiler” yorumunu yapıyor. 

Yeni 'terörle mücadale yasası'

Savcı Bereket'e suikast ile Sina'da Çarşamba günü asker ve militan toplam 100 kişinin öldüğü saldırılardan sonra Sisi yönetiminden  idamları ‘bir an önce infaz etme' çağrıları yükselmeye başladı. Kabine de hızlıca yeni ‘terörle mücadele yasası'nı kabul edip Sisi'nin önüne koyarken, üstüne de “Şehitlerimizin intikamını almak için süratli adımlar' notunu düştü.

AFP'ye konuşan Washington Institute'den siyaset bilimci Eric Trager,  bu yasayla Sisi'nin çoğu Müslüman Kardeşler üyesi  bütün muhaliflerini ‘kara listeye' alacağını düşünüyor. Trager, “Mısırlıların çoğu birçok kentte terör saldırılarından korktuğu için bu yasayla gelecek baskıları destekleyecektir” öngörüsünde bulunuyor.

İstikrar arayan ekonomi

Son 2 yılda Sisi'nin ekonomi karnesi de beklediği gibi olmadı. Kahire'nin büyüme hedefi yüzde 7. Ve bu hedef çoğunlukla piramitlerin ve diğer turistik bölgelerden gelecek turizm gelirlerine dayanıyor. Ancak 2010'da 15 milyon olan turist sayısı 2014'te 10 milyona düştü. Darbe sonrası ‘hafif kımıldanma' olsa da ekonomistler Sisi yönetiminin ‘köklü yapısal reformlar' yapması gerektiği kanaatinde.

Sisi en son mart ayında uluslararası bir yatırımcı konferansı düzenledi.  9 milyar doları Süveyş Kanalı'na olmak üzere toplam 36 milyar dolarlık bir yatırım topladı.  Kahire merkezli Signet adlı düşüncü kuruluşunun direktörü Angus Blair, Süveyş Kanalı'na yatırımların ülke ekonomisine ‘büyük katkısı' olacağı konusunda iyimser değil. Blair, “Süveyş kanalı etrafındaki gelişmeler değil de ben asıl iş alanı yaratacak yeni altyapı yatırımlarının olup olmayacağını görmek isterdim” diyor.

Ülkede yüzde 13.5'luk enflasyon da önemli bir sorun. Blair'e göre yılda 2.5 milyon nüfus artışına sahip Mısır'da bu artışı karşılamak için en az yüzde 8 ekonomik büyüme şart. Mısır'da mevcut büyüme oranı ise yüzde 5.

Haber Ara