Dolar

32,5453

Euro

34,8716

Altın

2.428,09

Bist

9.645,02

Mısır'da 'tek tip hutbe' tartışmaları

Mısır'da 'tek tip hutbe' tartışmaları

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-27 12:23:43

Mısır'da 'tek tip hutbe' tartışmaları
Mısır'daki Ezher Büyük Alimler Heyeti, Vakıflar ve Din İşleri Bakanlığı tarafından gündeme getirilen "tek tip hutbe" uygulamasını kabul etmediğini belirtti.

Ahmed Tayyib başkanlığındaki Ezher Büyük Alimler Heyeti'nden yapılan yazılı açıklamada, tek tip metin uygulamasına karşı çıkıldığı ifade edildi. Cuma hutbelerinde bakanlık tarafından gönderilecek tek bir yazılı metnin okunmasının bir süre sonra imam ve hatipleri fikri tartışmalarda yetersiz hale getireceğine işaret edilen açıklamada, aşırılık yanlısı fikirlerle doğru ilmi bilgilerle mücadele edilebilmesi için cami imam ve hatiplerinin ciddi şekilde eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi gerektiği vurgulandı.

Vakıflar ve Din İşleri Bakanlığı, geçen ramazan bayramı öncesinde yaptığı açıklamada, cuma hutbelerinin içeriğinin hazırlanması için bir kurul oluşturulmasına yönelik çalışmalar olduğunu duyurmuş ancak uygulamanın başlayacağı tarihe ilişkin ise bilgi vermemişti.

Mısır'da yaklaşık bir yıldır camilerdeki cuma hutbelerinin konusu bakanlık tarafından belirleniyor. İmamlar bu konu etrafında irticalen hutbe veriyor. Yeni uygulamaya göre ise hutbelerde ortak yazılı metnin okunması öngörülüyor. Bu uygulamaya karşı çıkanlar ortak yazılı metnin imamlarda güvensizliğe yol açacağını ileri sürerken, uygulamayı destekleyenler ise bu şekilde hutbelerin süresinin uzamasının önüne geçileceğini, içeriğin dışına çıkılmasının engelleneceğini ve hutbelerin siyasi amaçlar için kullanılamayacağını iddia ediyor.

Haber Ara