Dolar

32,5043

Euro

34,9521

Altın

2.429,97

Bist

9.803,30

Mısır'da Akrep Cezaevi'ndeki tutukluların durumu

Mısır'da Akrep Cezaevi'ndeki tutukluların durumu

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-28 23:35:30

Mısır'da Akrep Cezaevi'ndeki tutukluların durumu
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Mısır'da pek çok siyasi mahkumun tutulduğu Akrep Cezaevi'nde güvenlik güçleri tarafından ciddi şekilde hak ihlalleri yapıldığını savunarak, aralarında cumhurbaşkanlığının da bulunduğu bazı yetkili kurumlara konuya ilişkin çağrıda bulundu.

HRW tarafından "Mezar hayatı: Mısır'ın Akrep Cezaevin'deki hak ihlalleri" başlığıyla tutukluların yakınları ve avukatlarıyla yapılan 23 röportaja dayanarak hazırlanan raporda, "Akrep Cezaevi'nde hak ihlalleri yapılıyor. Hapishane idaresi, tutukluların avukatları ve yakınlarıyla görüşmesine aylarca izin vermiyor. Mahkumları, yatak, minder ya da temel temizlik malzemeleri olmayan, insanlık onurunu zedeleyecek şartlar altında tutuyorlar. Mahkumlar ayrıca aşağılanmaya ve şiddete maruz kalıyor, haftalarca kalabalık disiplin hücrelerinde tutuluyor." ifadesine yer verildi.

Mahkumların zaman zaman güvenlik güçlerinin işkence seviyesine ulaşan şiddetine maruz kaldığı ve tedavilerinin de aksatıldığı, hatta bazı durumların can kaybıyla sonuçlandığı belirtilen raporda, hapishanede bağımsız denetimin neredeyse olmamasının ihlalleri artırdığı kaydedildi.

Raporda, tutuklu yakınlarının, "H" harfi şeklindeki bloklardan oluşan hapishanede 320 bölümün olduğu ve burada çoğunun Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) üyesi yaklaşık bin mahkumun tutulduğuna ilişkin ifadeler aktarılarak, mahkumların terör örgütü DAEŞ militanı olduğu belirtilen mahkumlarla yan yana kaldığı kaydedildi.

Hapishanede ayrıca herhangi bir İslami harekete mensup olmayan gazeteci Hişam Cafer ile aktivist doktor Ahmed Said gibi mahkumların da bulunduğu ifade edildi.

- Hapishanede hayatını kaybedenler

Akrep Cezaevi'nde tutulan, Hürriyet ve Adalet Partisi'nden eski milletvekili Ferid İsmail'in karaciğer rahatsızlığı nedeniyle komaya girmesinden yaklaşık bir hafta sonra hastaneye nakledildiği ve mayıs 2015'te hayatını kaybettiği belirtilen raporda, İhvan Rehberlik Konseyi Başkan Yardımcısı Hayrat Şatır'ın kızı Aişe Şatır'ın şu sözlerine yer verildi:

"İsmail'in vefatından hemen önce idare, tutukluların hücrelerinden çıkmalarına izin vermemiş. Babam ve diğerleri, hücre kapılarını çalarak, birbirlerinin sağlık durumlarından haberdar olacak bir sistem geliştirmişler. İsmail'in vefat ettiği gün onun kapısından bir ses gelmemiş. Arkadaşları uyuduğunu ya da duymadığını sanmışlar. Geceleyin görevlilerden, İsmail'in sağlığından haberdar olmak istediklerinde sizi ilgilendirmez cevabını almışlar. Bir sonraki gün de İsmail'den haber alamayınca bir nümayiş çıkarmışlar. Gardiyanlar gelip, bilincini kaybetmiş haldeki İsmail'i hücresinden çıkarmış. Bu olaydan sonra bulundukları hücrelerden bağırmak da yasaklanmış. Şimdi tutuklular, 'Bu mezar hayatı, yaşıyoruz ama kabirlerde' diyorlar."

- Yetkili makamlardan talepler

HRW, Akrep Cezaevi'ndaki hak ihlallerine ilişkin Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'den "Herhangi bir şart öne sürmeden, tutukluluk durumunu kontrol edebilmeleri için hapishanenin kapılarını tanınmış uluslararası gözlemciler için açılması, hapishanenin şartlarının iyileştirilmesi için bir plan geliştirilmesi, hapishanelerdeki işkence ve şiddet olaylarını engellemek için ulusal bir mekanizmanın yasalaştırılması, Mısır'daki insan hakları durumunu değerlendirmesi için Afrika İnsan ve Halklar Hakları Komisyonu'nun davet edilmesi ve Akrep Cezaevi ile diğer hapishaneleri ziyaretine izin verilmesini" talep etti.

Dışişleri Bakanlığından da "Ziyaretlerdeki keyfi uygulamaların durdurulması, tutuklular ile yakınlarının mektup ve telefon ile görüşmelerine izin verilmesi, sağlık hizmetinin sunulması, kitap ve gazetenin bulundurulmasına izin verilmesi, hapishanede gerçekleşen ölümlerin soruşturmasında işbirliği yapılması" talep edilen raporda, başsavcılıktan ise "Hapishane görevlilerinin soruşturulması, hapishanenin denetim ve kontrol mekanizmasının işletilmesi ve hapishanedeki ölümlere ilişkin soruşturma başlatılması" istendi.

Mısır parlamentosundan da işkenceyle mücadele anlaşmasını onaylaması, hücre hapsi ile ilgili kanunların düzenlenmesi, hapishanelerin kontrol edilmesi ve şikayetlerin alınması talep edildi.

Raporda ayrıca, örgütün, 12 Ağustos'ta fax ile içişleri ve dışişleri bakanlıkları ile savcılığa Akrep Cezaevi'nin durumu hakkında bilgi istediği ancak herhangi bir yanıt gelmediği kaydedildi.

Maksimum güvenlikli Akrep Cezaevi 1993'te eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek döneminde kurulmuştu. Cezaevinde, darbe ile görevinden uzaklaştırılmış Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, eski siyasiler ile İhvan mensuplarının tutulduğu belirtiliyor.

Haber Ara