Dolar

32,5581

Euro

34,9972

Altın

2.427,94

Bist

9.722,09

Misir Adalet Bakani'nin Ihvan hakkindaki aciklamalari

Misir Adalet Bakani'nin Ihvan hakkindaki aciklamalari

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-08 21:42:16

Misir Adalet Bakani'nin Ihvan hakkindaki aciklamalari
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Mısır Adalet Bakanı Ahmed Zind'in "Güvenlik güçlerinden ölen her bir kişi için İhvan ve destekçilerinden 10 bin kişi öldürülmeden kalbimdeki ateş sönmez" şeklindeki sözlerine tepki gösterdi.

HRW'den yapılan yazılı açıklamada, Ahmed Zind'in sözlerine tepki gösterilerek, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'ye "Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) yanlılarına karşı katliama davet eden bu açıklamaları kınama" çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, "Mısır Cumhurbaşkanı ile hükümetinin, İhvan üyelerini ya da başka herhangi bir teşkilatın mensuplarını siyasi ve ideolojik bağlılıkları sebebiyle öldüren, öldürmeye azmettiren ya da buna yardım edenlerin yargılanacağını açıkça beyan etmesi gerekir. Hükümetin ayrıca bu tür nefret söylemlerini engellemesi gerekir" denildi.

HRW'nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölüm Müdürü Sare Liya Wetson'un sözlerine yer verilen açıklamada, şunlar aktarıldı:

"Hukuk üstünlüğünü korumakla görevli bir yetkilinin televizyona çıkarak sarfettiği bu sözler, Mısır hükümetine mensup bazı kişilerin adalet yoksunluğunu ortaya koyuyor. Bu şahıs, siyasi hasımlarının öldürülmesine azmettiriyor. Mısır güvenlik güçlerinin İhvan destekçilerine yönelik işlediği toplu cinayetlerin gerçekliğine işaret ediyor."

Mayıs 2015'te Sisi tarafından Adalet Bakanı olarak atanan Ahmed Zind, 28 Ocak'ta yayınlanan bir televizyon programında insan hakları savunucuları tarafından tepki çeken açıklamalarda bulunmuş, "ölen her bir ordu mensubu karşılığına İhvan'dan, destekçilerinden ve sempatizanlarından 10 bin kişi öldürülmeden kalbimdeki ateş sönmez" ifadelerini kullanmıştı.

Mısır'da 3 Temmuz 2013'teki askeri darbenin ardından gelen yönetim, İhvan'ı terör örgütü ilan etmiş, yüzlerce İhvan üyesini "şiddet olaylarına karıştıkları ve yasaklı bir örgüte mensup oldukları" iddiasıyla yargılamaya başlamış, birçoğu hakkında idam kararı verilmişti. Müslüman Kardeşler, daima barışçıl yol izlediklerini ve şiddette başvurmadıklarını vurgularken, güvenlik güçlerinin teşkilat mensuplarının evlerine düzenlediği baskınlarda onlarca İhvan mensubu öldürülmüştü.

Haber Ara