Dolar

32,3656

Euro

34,9586

Altın

2.324,71

Bist

9.079,97

'Milyonlarca Nefes Teröre Karşı Tek Ses' etkinliği

'Milyonlarca Nefes Teröre Karşı Tek Ses' etkinliği

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-04 20:02:25

'Milyonlarca Nefes Teröre Karşı Tek Ses' etkinliği
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Hayır biz bombalara teslim edemeyiz mazlumları, mağdurları. Bakınız şu anda sadece yıl başından bugüne kadar Akdeniz'de denizden topladığımız insan sayısı ne biliyor musunuz? 60 bin. Sahil Güvenlik botlarımızla birlikte buralardan denizden bu insanları topladık . Ya biz böyle bir milletiz be. Biz büyük bir milletiz be. Öyle cüceler yapamaz bunu. Gayri safi milli hasılanızın fazla olması bu işi halletmiyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Strazburg'da Zenith salonunda Avrupa Sivil Toplum Birliğince düzenlenen "Milyonlarca Nefes Teröre Karşı Tek Ses" etkinliğinde, Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres ile Mardin'deki kampta Ramazan ayında bir akşam iftar sofrasında beraber olduklarını anımsattı.

Guterres'in buradaki konuşmasında, "Dünya'da gezdiğim kampların hiçbir tanesinde ben böyle bir güzellik, intizam, düzen görmüyorum" dediğini ifade eden Erdoğan, "Bunu ben söylemiyorum. Bu zat geçmişte Portekiz'in başbakanlığını yapmış bir insan. Bunu biz yapıyoruz. Birilerine şirin görünmek için değil. Sadece Rabbimizin rızasını kazanmak ve insani vicdani görevimiz yerine getirmek için" diye konuştu.

Türkiye'de bazı siyasilerin, "Eğer biz iktidar olursak bunları tekrar Suriye'ye göndereceğiz, Irak'a göndereceğiz" dediklerini anımsatan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Hayır biz bombalara teslim edemeyiz mazlumları, mağdurları. Bakınız şu anda sadece yılbaşından bugüne kadar Akdeniz'de denizden topladığımız insan sayısı ne biliyor musunuz? 60 bin. Sahil Güvenlik botlarımızla birlikte buralardan denizden bu insanları topladık. Ya biz böyle bir milletiz be. Biz büyük bir milletiz be. Öyle cüceler yapamaz bunu. Gayri safi milli hasılanızın fazla olması bu işi halletmiyor. Eğer bu iş parayla halloluyorsa bu insanlara yardım elinizi niye uzatmıyorsunuz? Bunları niye Akdeniz'in o dalgalarına mahkum ediyorsunuz? Öyle de olsa, böyle de olsa biz açık kapı politikasıyla bu mağdur mazlum insanları evimizde misafir etmeye devam edeceğiz."

Erdoğan, kısa süre önce Fransa'da da bir sel felaketi yaşandığını, felakette 16 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatarak, "Fransa yönetimine geçmiş olsun. Ölenlerin ailelerine ve Fransız halkına başsağlığı diliyorum" ifadesini kullandı.

Türkiye'de yaşayanların Suriyeli kardeşlerine karşı ensar bilinciyle bağlandığını, onları muhacir olarak görüp bağrına bastığını vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Avrupa ülkeleri gönülleriyle birlikte sınırlarını da Suriye'den ve diğer ülkelerden gelenlere uzun süre kapalı tuttular. Değerli kardeşlerim unutmayın. Mesela bir lider veya bir yönetici 'ülkemizde çok sayıda Müslüman istemiyoruz' diyor ama biz Peygamberimizin merhametini, Mevlana'nın o hoşgörüsü ve kültürümüzün kucaklayıcı gücüyle çıkarak Avrupa'ya ve bütün dünyaya insanlık dersi verdiğimize inanıyoruz. İşte, bize Ezidiler de geldi aldık, Irak'tan Hristiyanlar da geldi aldık. Biz şu kadar Ezidi, şu kadar Hristiyan demedik, kapımızı açtık. Niye? Biz de bu ayrım yok da onun için. Öteki anlayışı bizde yok. Ötekini kendinden bilmek, sofrada herkese yer açmak, kimseye kökenini, inancını, meşrebini sormadan el uzatmak bir Anadolu ahlakıdır. Biz böyle davrandık. Bu ahlakı Avrupa'da yaşatarak günümüzün en büyük medeniyetine ev sahipliği yaptığı iddiasındaki bu kıtaya gerçek medeniyetin ne olduğunu gösterdiniz. Yabancı düşmanlığının, İslam düşmanlığının, ırkçılığın bünyesine her geçen gün bir kanser gibi sardığı Avrupa'nın bu güzel fotoğraftan ders çıkarmasını ümit ediyorum."

Erdoğan, artık 2002 Türkiye'sinin olmadığını, farklı bir Türkiye'nin var olduğunu vurgulayarak, "Dünya ekonomik alanda çok ciddi sıkıntılar yaşarken hamdolsun bizim ilk yarıdaki büyüme oranımız 3,2 olarak şu anda netleşmiş vaziyete. Bütün zorluklara rağmen böyle bir durum var. Yatırımlarımız kararlılıkla devam ediyor" şeklinde konuştu.

Eğitim kurumlarının faaliyetlerine devam ettiğini, üniversitesi olmayan ilin olmadığına dikkati çeken Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Üniversite olmayan ilimiz yok. 81 vilayetimizin 81'inde var. 76 üniversite vardı 2002'de, şimdi 193 üniversite var. Böyle bir noktadayız. Bütün bunların yanında hamdolsun dersliklerin arttığı gibi sınıflardaki öğrenci adedi ortalama olarak 30'a doğru iniyor. Bizim öğrenciliğimizde ortalama 75-80 kişiydi sınıflarda öğrenci sayısı. Nerelerden nerelere geldik. Hastanelerimiz gayet modern. Hele hele şimdi şehir hastanelerimiz yapılıyor. Bunlar bittiği andan itibaren bir şehir hastanesine gittiğiniz zaman bütün her şey A'dan Z'ye orada bitip o hastaneden çıkacaksınız. 30 büyükşehirimiz de asgari birer tane şehir hastanesi hedeflendi ve şu anda yapılıyor. 26 tane havalimanı vardı Türkiye'de. Biz buna 29 tane daha ilave ettik. Şu anda 55 havalimanı var. Allah aşkına kim derdi Hakkari'ye 10 yıl önce desek ki 'havalimanı gidecek' kimse inanır mıydı? Orada yaşayanlar inanır mıydı? Ya inanmayı bir kenara koy zaten o inşaatı bitirene kadar bize akla karayı seçtirdiler. Devamlı müteahhitleri tehdit ettiler. Bir müteahhit gitti, bir başkası geldi ama yılmadık, usanmadık, biz bunu bitireceğiz diye. Selahaddin-i Eyyübi Havalimanı'nı bitirdik. Açılışını da Sayın Başbakanımız ile beraber yaptık."

Erdoğan, aynı şeyi Muş, Ağrı, Şırnak, Kars ve Iğdır'da yaptıklarını belirterek, "Buralarda havaalanı olacak dense kim inanırdı ya. Bunların hepsi bitti. Şu anda bunlar hizmet veriyor. Biz de ayrım yok. Biz de bölücülük yok. 'Ankara'da, İstanbul'da ne varsa onlar orada olacak' dedik, söz verdik, sözümüz yerine getirdik. 79 sene Cumhuriyet tarihinde 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol yapıldı, biz 12 yılda 17 bin kilometre bölünmüş yol yaptık. Fatih Sultan Mehmet karadan yelkenlileri yürüttü, biz de Marmaray'ı denizin altından yürüttük" değerlendirmesinde bulundu.

Gelecek yıl Avrasya tünelini açacaklarını ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün biteceğini bildiren Erdoğan, "Bunları yapıyoruz, niye? Bu millete bu yakışır da onun için. Yılmadan, usanmadan bunları bitireceğiz, onun için durmak yok yola devam" dedi.

Katılımcılardan, terör karşısında gösterdikleri bu muhteşem birlikteliği hayatlarının her alanında, her konuda göstermelerini beklediğini ifade eden Erdoğan, "Bölücülük fitnesine, mezhep fitnesine, özellikle 'Ali'siz Alevilik' fitnesine karşı birliğinizi, beraberliğinizi, dayanışmanızı güçlendirmenizi sizlerden özellikle rica ediyorum" şeklinde konuştu. Erdoğan, 1 Kasım'da sandıklara sahip çıkılmasını istedi.

Organizasyonda emeği geçenleri kutlayan Erdoğan, özellikle Avrupa Sivil Toplum Birliği'ne teşekkür etti.

Konuşmasının son bölümünde Arif Nihat Asya'nın "Dua" şiirini okuyan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını Mehmet Akif Ersoy'un "Ordu'nun Duası" adlı şiirinden bir bölümünü okuyarak bitirdi.

- Notlar

Etkinliğe katılmak için çeşitli yerlerden gelen çok sayıda vatandaş, sabah saatlerinde salon önünde toplanmaya başladı.

Yapılan kontrollerin ardından salona alınan Avrupa'daki Türkler, sloganlar ve ellerindeki Türk bayraklarıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı bekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, salona gelişinde eşi Emine Erdoğan ile platforma çıkarak salondakileri selamladı. Erdoğan çiftinin platforma yürüyüşleri sırasında konfetiler, çiçekler atıldı. Salonu dolduran çok sayıdaki vatandaş cep telefonlarının ışıklarını yakarak, ellerindeki Türk bayraklarıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sevgi gösterilerinde bulundu, sloganlar attı. Salonda büyük boy Türk bayrağı açıldı.

Erdoğan'ın konuşması öncesinde şehitler için saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Fransa milli marşının da çalındığı etkinlikte, Millet Camii İmam Hatibi Adem Kemaneci tarafından Kur'an-ı Kerim okundu, dua edildi. Salonda kurulan dev ekranlarda izletilen Grup Tillo'nun "Ortağız bir namusa" adlı eserinin klibi de salondakilerce ilgiyle izlendi.

Ekinliğe katılanların bazıları üzerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğrafının bulunduğu tişörtlerden giyerken bazıları da yine üzerinde Erdoğan'ın fotoğrafı bulunan ve "Bizim Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan" yazılı atkılar açtı.

Avrupa Birliği Bakanı Beril Dedeoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu da etkinlikte hazır bulundu.

Etkinliğin sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ve beraberindekilerle salondakileri selamladı.

(Bitti)

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara