Dolar

32,3448

Euro

35,1194

Altın

2.309,79

Bist

9.079,97

'Milyonlarca Nefes Teröre Karşı Tek Ses' etkinliği

'Milyonlarca Nefes Teröre Karşı Tek Ses' etkinliği

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-04 19:22:53

'Milyonlarca Nefes Teröre Karşı Tek Ses' etkinliği
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Sizler, bugün burada teröre karşı, terör örgütüne karşı, onun hain saldırılarına karşı, terör örgütünü doğrudan veya dolaylı olarak destekleyenlere karşı duruşunuzu net bir şekilde göstererek bize ve güvenlik güçlerimize büyük bir moral verdiniz. 1 Kasım seçimlerinde de teröre karşı bu kararlı duruşunuzu sandığa yansıtarak dünyaya, Avrupa'ya ve ülkemiz içindeki birtakım kesimlere tarihi bir mesaj vereceğinize inanıyorum" dedi.

Erdoğan, Strazburg'da Zenith salonunda Avrupa Sivil Toplum Birliğince düzenlenen "Milyonlarca Nefes Teröre Karşı Tek Ses" etkinliğindeki konuşmasında, Türkiye'nin her zaman yurt dışında bulunan vatandaşlarının yanında olduğunu belirterek gençlerden, Avrupa'da her alanda mücadele etmelerini istedi.

"Gençler kendinize hedefler koyun. Başarılı olmak için var gücünüzle çalışın. Ama kökünüzü, aslınızı, neslinizi, inancınızı, kültürünüzü, dilinizi asla unutmayın" diyen Erdoğan, gençlerin dil öğrenmesini, üniversiteye gitmesini ve kariyer yapmasını, imkanı olmayanların ise mesleki eğitim almasını talep etti.

Erdoğan, şunları kaydetti:

"Avrupa'da yaşadığınız ülkelerdeki siyasi hayata katılımınız elbette çok önemli. Ama Türkiye'deki seçimleri de asla ihmal etmeyin. Biliyorsunuz geçtiğimiz yıl yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimiyle birlikte yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız ilk defa bulundukları ülkelerde oy kullanmaya başladılar. Hamdolsun. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza oy kullanma hakkını Başbakanlığım döneminde biz getirdik, biz sağladık. Bu vesileyle Cumhurbaşkanlığı seçiminde şahsıma gösterdiğiniz teveccüh için, aynı şekilde 7 Haziran seçimlerinde siyasi tercihinizi sandıklara yansıttığınız için sizlere teşekkür ediyorum. Çünkü sizlerin demokratik haklarını kullanması bir Cumhurbaşkanı olarak benim için çok çok büyük anlam taşıyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk uygulama olması sebebiyle oy verme oranı oldukça düşük düzeyde kaldı. 7 Haziran'da bu oran yükseldi ama yine de bu oran beklediğimiz seviyeye ulaşmadı. İnanıyorum ki 1 Kasım seçimlerinde siyasi iradenize, seçme hakkınıza çok daha güçlü şekilde sahip çıkacak, sandıkları patlatacaksınız."

Bu açıklamalarından bazılarının rahatsızlık duyabileceğini, "Cumhurbaşkanı bu işlere niye karışıyor" diyenlerin olabileceğini belirten Erdoğan, "Ben, Türkiye Cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanı olarak, halkının oylarıyla ilk defa seçilmiş bir Cumhurbaşkanı olarak, milli iradenin önemini her yerde anlatmak durumundayım ve milli iradenin en üst düzeyde tecellisini sağlamak için de elimizden gelen gayreti ortaya koymak zorundayız" ifadesini kullandı.

- "Terörü sandıkta siz bitireceksiniz"

"Türkiye'nin istikrar ve güven ortamına ihtiyacı olduğu bir dönemde yapılacak olan 1 Kasım seçimlerinde ülkemizdeki vatandaşlarımızla birlikte sizlere çok önemli görevler düşüyor" diyen Erdoğan, "Terörü sandıkta siz bitireceksiniz. İşte gördünüz. 7 Haziran seçimlerinden sonra yaşanan siyasi belirsizlik ortamı, sisli havayı sevenleri hemen ortaya çıkardı. Milletimizin aldığı güç ve Anayasamızdan aldığımız yetkiyle bu dönemi, ülkemizin ciddi bir sıkıntıya maruz kalmasına meydan vermeden yönettik. Ülkeye yeniden seçimlere götürdük" diye konuştu.

- "Tarihi bir mesaj vereceğinize inanıyorum"

Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Terör örgütü uzun süredir kolladığı eyleme geçme arayışını, bu belirsizlik ortamını fırsat bilerek hayata geçirdi. Türkiye terör örgütünün anladığı dilden konuşacak iradeye, imkana, kararlılığa sahiptir. Bizi üzen, süreçte verdiğimiz şehitler, hayatını yitiren masumlar, onların ailelerinin ve sevenlerinin yaşadığı açılardır. Yoksa terörün üstesinden geleceğimiz konusunda en küçük bir tereddüdümüz yoktur. Ama şu da bilinsin ki yüreğimize düşen her ateş bizi, daha güçlü bir mücadele vermeye yöneltiyor. Sizler, bugün burada teröre karşı, terör örgütüne karşı, onun hain saldırılarına karşı, terör örgütünü doğrudan veya dolaylı olarak destekleyenlere karşı duruşunuzu net bir şekilde göstererek bize ve güvenlik güçlerimize büyük bir moral verdiniz. 1 Kasım seçimlerinde de teröre karşı bu kararlı duruşunuzu sandığa yansıtarak dünyaya, Avrupa'ya ve ülkemiz içindeki birtakım kesimlere tarihi bir mesaj vereceğinize inanıyorum."

Suriye başta olmak üzere Filistin'de, Irak'ta, Libya'da, Mısır'da, Afganistan'da ve Afrika ülkelerinde devam eden bir insanlık dramı ile karşı karşıya olunduğunu vurgulayan Erdoğan, Suriye'de zulmün artık kimsenin göremeyeceği bir noktaya geldiğini, Türkiye'nin çatışmaların başladığı günden beri sınırlarını ve gönlünü bu ülkeden gelenlere açtığını söyledi.

Erdoğan, Türkiye'de 2 milyonun üzerinde Suriyeli ve Iraklının misafir edildiğini, bunu Türkiye'nin tek başına göğüslemek zorunda kaldığını ifade ederek bunun Türkiye'ye getirdiği yükün 7,5 milyar dolar olduğunu, dünyanın değişik yerlerinden ise 419 milyon dolar destek geldiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Biz, 2 milyonu misafir ederken Avrupa tüm ülkeleriyle ne kadar misafir ağırlıyor acaba? 200-250 bin. Bu civarda. Şimdi birde bize nasihat çekiyorlar. Ne diyorlar biliyor musunuz? 'Bunlar sizde kalsın, işte bunları sakın bunları bize göndermeyin.' Bazıları da diyor ki 'Türkiye'nin kampları dünyanın hiçbir yerinde yok'. Gerçekten çok büyük örnek teşkil ediyor. Şimdi bu bizim, insani, vicdani ve İslami anlayışımızdan kaynaklanan bir çalışmadır, bir gayrettir. Biz bunları açık kapı politikasıyla sürdürüyoruz, sürdüreceğiz. Ama ben sesleniyorum. Ey Avrupa, acaba İnsan Hakları Beyannamesi'nde bunlarla ilgili hiçbir şey yok mu ya? İnsan Hakları Beyannamesi'ni hiç okumadınız mı? Acaba mültecilerle ilgili komisyonları falan Birleşmiş Milletler'de neden kurdunuz? Bunlar ne işe yarar?"

(Sürecek)

Haber Ara