Dolar

32,5193

Euro

34,7328

Altın

2.488,83

Bist

9.524,59

Medet Önlü cinayeti davası

Medet Önlü cinayeti davası

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-02 13:26:02

Medet Önlü cinayeti davası
Kamuoyunda "Medet Ünlü" olarak tanınan Medet Önlü'nün, Mayıs 2013'te öldürülmesiyle ilgili, biri Rus uyruklu 9 kişinin yargılandığı davada, gıyabında tutuklama kararı çıkarılan sanıklar Rızvan Ezbulatov ve Ömer Peltek yönünden dosyanın ayrılmasına karar verildi.

Medet Önlü cinayetine ilişkin davanın görülmesine Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi. Duruşmaya tutuklu sanık Murat Aluç, Medet Önlü'nün eşi, çocukları ve yeğeni ile sanık ve Önlü ailesinin avukatları katıldı.

Duruşmada Cumhuriyet Savcısı Yasemin Banu Aksoy, celse arasında verdiği sanık Aluç'un tasarlayarak öldürme suçundan "ağırlaştırılmış müebbet" ve "ruhsatsız tabanca bulundurmak" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması, davanın sürüncemede kalmaması için yakalanamayan sanıklar Ezbulatov ve Peltek hakkındaki dosyanın ayrılması, diğer sanıkların ise beraatlarına karar verilmesi yönündeki esas hakkında görüşünü tekrarladığını açıkladı.

İddianamede Önlü'nün katil zanlısı Aluç ile "azmettirici" Ezbulatov'u tanıştırarak, adam öldürmeye yardımla suçlanan tutuklu sanık Mehmet Akif Cömert ile Silivri Cezaevinden görüntülü sistem üzerinden bağlantı kuruldu.

Önlü ailesinin avukatı Erdal Doğan, olayın aydınlatılması yönünde çaba gösterdiklerini ifade etti. Katil ve ona yardım edenler bilinmesine rağmen, Ezbulatov'un 48 saat sonra havayoluyla Türkiye'den ayrıldığı, sanık Aluç'un da İstanbul'da olduğunu bildirmeleri üzerine yakalandığını anlatan Doğan, "Aluç'un yakalanmaması konusunda direnç olduğunu gördüklerini" savundu.

Doğan, "Murat Aluç, ailesi ve bizim de baskımızla yakalandı. Sanık Ömer Peltek kaçtı. Bize gelen duyumlara göre Türkiye'de saklanıyor" dedi.

Savcının beraatını istediği sanık Cömert'in bütün olaylardan haberdar olduğunu söyleyen Doğan, Cömert'in eyleminin "basit bir yardım, yataklık gibi değerlendirilemeyeceğini" kaydetti.

Doğan, Aluç dışındaki sanıkların da iddianamede belirtildiği şekilde cezalandırılmalarını talep etti.

Önlü ailesinin fertleri de avukatlarının beyanlarına katıldıklarını, sanıkların iddianamede gösterilen sevk maddelerinden cezalandırılmalarını istedi.

Sanık avukatları, dosyanın ayrılması kararını mahkemenin takdirine bıraktı.

Sanık Aluç ise yazılı savunmasını hazırlaması için süre talep ederken, "Ayrıca benim gerçekleştirdiğim suça gerçek anlamda iştirak eden kişi, kuyumcudur. Kuyumcunun telefon numaralarını, adını, adresini verdim. Bunun dışında Mehmet Akif Cömert ve İbrahim Şimşek, beni saklamaları dışında hiçbir olaya katılmamışlardır" dedi.

Mahkeme heyeti, tüm aramalara rağmen bulunamayan Ezbulatov ve Peltek hakkındaki dosyanın, davanın sürüncemede kalmaması için ayrılmasına, haklarındaki yokluğunda tutuklama kararlarının devamına karar verdi.

Aluç ve Cömert'in tutukluluğunun da devamını kararlaştıran heyet, sanık Aluç'a, esas hakkındaki savunmasını hazırlaması için süre vererek, duruşmayı erteledi.

Duruşmayı bazı Kafkas kökenliler ile AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu da izledi.

- İddianame

İddianamede, Aluç hakkında, Önlü'yü tasarlayarak öldürmek suçundan "ağırlaştırılmış müebbet", ruhsatsız tabanca bulundurmaktan 3 yıla kadar hapis isteniyor.

Ezbulatov'un Aluç'u cinayete azmettirmek suçundan "ağırlaştırılmış müebbet" ile ruhsatsız tabanca bulundurmaktan 3 yıla kadar hapsinin talep edildiği iddianamede, sanıklardan Peltek, Cömert ve İbrahim Şimşek'in "cinayete yardım" suçundan 20'şer yıla, Hakan Şimşek, Ömer Şimşek, Mehmet Kara ve Cihan Çetinkaya'nın "suçluyu kayırmak" suçundan 6 yıl 3'er aya kadar mahkumiyetleri talep ediliyor.

Sanık Aluç, ilk celseki savunmasında "Medet Önlü'yü ben öldürdüm" demiş, cinayeti Ezbulatov'un azmettirmesiyle ve verdiği tabancayla işlediğini öne sürmüştü.

İddianamede Ezbulatov'un, cinayetten sonra havayoluyla İstanbul'dan Moskova'ya hareket ettiği belirtiliyor.

Cumhuriyet Savcısı Aksoy ise esas hakkındaki görüşünde, Aluç'un tasarlayarak öldürme suçundan "ağırlaştırılmış müebbet" ve "ruhsatsız tabanca bulundurmak" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını, Ezbulatov ve Peltek yönünden davanın ayrılmasını talep etti.

Sanıklar İbrahim Şimşek ve Mehmet Ali Cömert'in, üzerilerine atılı "tasarlayarak adam öldürme" suçunu işlediklerine dair yeterli delil elde edilemediğinden beraatlarını, ancak "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" suçundan haklarında suç duyurusunda bulunulmasını isteyen Aksoy, diğer sanıklar hakkında da "suçu işlediklerine dair somut ve yeterli delil elde edilemediğinden" beraat talebinde bulundu.

Haber Ara