Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Manş'ı geçen ilk kadın Türk takımı olmak istiyorlar

Manş'ı geçen ilk kadın Türk takımı olmak istiyorlar

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-07 11:30:37

Manş'ı geçen ilk kadın Türk takımı olmak istiyorlar
ÖMER FANSA - Türk kadın yüzücüler, İngiltere ile Fransa arasındaki Manş Denizi'ni geçmek için çalışmalarına İngiltere'de devam ediyor.

Adana Büyükşehir Belediyesi sponsorluğunda, kadın yüzücüler Nesrin Olgun Arslan, Ayşe Yasemin Yıldırım, Çilem Çelik, Beyza Kordan, Halime Acet ve Rengin Ergin Börekçi'den oluşan Manş kadın takımının antrenörlüğünü, Manş Denizi'ni geçen en yaşlı ve en son Türk olan Kamil Resa Alsaran yapıyor. Takım, 5 Temmuz'da İstanbul'dan uçakla yola çıkarak İngiltere'ye ulaştı.

Çalışmalarını İngiltere'nin Dover şehrinde sürdüren, en büyüğü 58 en küçüğü 16 yaşında, aralarında bir de engelli olan yüzücü olan takım üyeleri, 16 Temmuz'a kadar, hava ve deniz şartlarının en uygun olduğu günde denizi geçecek. Manş Denizi'ni her yüzücünün 1 saat yüzdüğü en az 3 en fazla 8 sporcudan oluşan bayrak takımı statüsünde geçecek olan takım, başarıya ulaşırsa Manşı geçen ilk Türk kadın takımı unvanını alacak.

Takımın kaptanlığını yürüten aynı zamanda 1979 yılında Manş'ı geçen ilk Türk kızı olan Nesrin Olgun Arslan, AA muhabirine, Manş Denizi'nin barındırdığı zorluklar ve zorlu güzergahıyla her yüzücünün geçmek, başarmak istediği sayılı denizlerden, yüzme maratonlarından olduğunu kaydetti.

Yıllar sonra Manş'ı tekrar geçme fikrinin uzun zamandır aklında olduğunu belirten Nesrin, şunları söyledi:

"Türkiye'de bireysel olarak bu denemeyi yapan ve başarılı olan bir kadın yüzücü olarak, kadınları bu başarıya özendirmek için bu yola çıkmaya karar verdim. Doğru ekiple bu zorlu yolculuğun sonuna yaklaştık. Manş'ı geçen 'İlk Kadın Türk Takımı' olmayı başarmayı çok istiyoruz. Her yaşta, her sosyo-ekonomik düzeyde her kadının bunu eğer isterse ve gerekli fiziksel ve zihinsel kondisyonu sağlarsa başarabileceğini göstermek istiyoruz. Yeni yetişen genç neslimizin spora daha fazla katılımını sağlayarak bu konuda destek almalarını sağlamak, sporda kazanılan başarıların gerçek hayattaki başarılara ışık tuttuğunun bilincinde olarak ulaşabildiğimiz herkese yüzmeyi sevdirmek öncelikli hedefimiz."

Nesrin, kendilerine büyük destek sağlayan Adana Büyükşehir Belediyesi ile Ulaşım Daire Başkanlığı'na teşekkür etti.

- Babası dünya rekoruyla Manş'ı geçti

Takımın üyelerinden Manş Denizi'ni 9 saat 2 dakikada geçerek dünya rekoru kıran Erdal Acet'in kızı 35 yaşındaki Halime Acet de babasının rekor kırarak geçtiği denizi kendisinin de geçmeye çalışmasının kendisi için önemli olduğunu söyledi.

Spor hayatında babasını örnek aldığını anlatan Halime, "Bir rekortmenin kızı olmak inanılmaz bir duygu. Şu anda babamın rekor kırdığı denizde ben de kulaç atma ve hatta bir rekora imza atma fırsatı buluyorum. Duygularımı kelimelere dökmek oldukça zor. Adana'ya bu işi başarıp dönmek ve babamı gururlandırmak en büyük hedefim" diye konuştu.

- Engelleri, engelsizlerle beraber aşıyor

Takımda küçük yaşta geçirdiği çocuk felci sebebiyle bir bacağı az gelişen Çilem Çelik de erken yaşlarda hobi olarak başladığı yüzmede bugün geldiği aşamadan çok mutlu olduğunu söyledi.

2008'de havuzda yüzerken antrenörlerin katkısıyla profesyonelliğe adım attığını anlatan Çlem, şunları söyledi:

"Engelleri, engelsizlerle beraber aşmak benim için harika bir duygu. Manş'ta bu muhteşem takımla bunu başarmayı yürekten istiyorum. Engelli bireyler için de aslında inandıkları ve inandıkları yolda canla başla çalıştıkları zaman aşamayacakları engel olmadığını göstermek ve bir rol modeli olmak adını bu geçişi başarıyla tamamlamak en büyük isteğim."

- Manş'ı ikinci kez aşacak

2013 yılında kadın ve erkek yüzücülerin yer aldığı karma takımla Manş'ı geçen Ayşe Yasemin Yıldırım da Manş Denizi'ne yabancı olmadığını söyledi.

Ayşe, "Bu sefer daha büyük heyecan içerisindeyim. Bir kadın isterse dünyayı değiştirir, 6 kadın ise bir şeyi kafaya koyduğu zaman onu en başarılı şekilde sonuca ulaştırmadan bırakmaz. İşte bu yüzden Türk kadınlarına örnek olabilirsek ne mutlu bize" dedi.

Yüzücü Rengin Ergin Börekçi de Manş'ı 2 yıl önce geçen karma takımda karada görev yaptığını, suyu geçme fikrini çok uzun süredir düşündüğünü kaydetti. Börekçi, "İki sene önce kafaya koyduğum bu hedefe şu an çok yakınım. Manş'ı geçen ilk Türk Kadın takımında yer almak benim için muhteşem bir duygu" diye konuştu.

- Takımın 16 yaşındaki üyesi

Takımın en küçük yüzücüsü 16 yaşında olan Beyza Kordan da "Yüzmenin Everest'i olarak adlandırılan bu denizde, birbirinden başarılı sporcularla aynı takımda yer alarak yüzmenin kendisi için oldukça anlamlı olduğunu kaydetti.

Beyza, "Takımımızın kaptanı Manş'ı yüzerek geçen ilk Türk Kadın olunca, motive olmamanız, başarıya odaklanmamanız ve takımınızdan emin olmamanız gibi bir ihtimal yok. Elimden gelenin en iyisini yapacağım" dedi.

- Manş'ı geçen son Türk

Takım antrenörü aynı zamanda Manş'ı geçen son ve en yaşlı Türk unvanına sahip Kamil Resa Alsaran da bayrak takımı olarak Manş'ı geçecek Türk kadınlarından oluşan bir takımı çalıştırmaktan gurur duyduğunu söyledi.

Haber Ara