Dolar

32,3169

Euro

35,0926

Altın

2.299,76

Bist

9.050,08

Manisa'nın Selendi ilçesindeki olaylarla ilgili dava

Manisa'nın Selendi ilçesindeki olaylarla ilgili dava

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-25 19:48:56

Manisa'nın Selendi ilçesindeki olaylarla ilgili dava
Manisa'nın Selendi ilçesinde yaklaşık 5 yıl önce yılbaşında bir kahvehanedeki sigara içme nedeniyle yaşanan tartışmanın ardından Romanlarla diğer ilçe sakinleri arasında çıkan kavgayla ilgili açılan 70 sanıklı davanın görülmesine devam edildi.

Uşak 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davanın 21. duruşmasına sanıklardan F.İ. ile sanık avukatı Mehmet Keskin ve müşteki avukatları katıldı.

Duruşmada sanık F.İ. olaylarla hiç bir ilgisinin bulunmadığını, Roman vatandaşlarla 30 yıldır huzur içinde yaşadıklarını söyleyerek beraatini istedi.

Sanık avukatı Mehmet Keskin ise davada 6 sanığı temsil ettiğini belirterek, müvekkillerinin olaylara karışmadığı söyledi.

- Zaman aşımı

Roman vatandaşların avukatlarından Necati Özdemir de olayların 5 Ocak 2010'da gerçekleştiğini, yaklaşık 40 gün sonra davanın zaman aşımına uğrayacağını, 20 sanığı temsil eden 6 avukatın davayı zaman aşımına uğraması için davadan çekildiklerini iddia ederek karar verilmesini istedi.

Romanların olay sonrası kendi ülkelerinde "mülteci" konumuna düşürüldüğünü belirten Özdemir, "Bu dava çok özel bir dava. Kendi ülkelerinde mülteci durumuna düşürülen Roman vatandaşların hak arama davası bu" dedi.

Mahkeme heyeti davadan çekilen sanık avukatlarına tebligat yapılması için duruşmayı erteledi.

Duruşmanın ardından gazetecilere açıklama yapan Roman Derneği Başkanı Yücel Tutal ise davanın 5 yıldır sürdüğünü belirterek, mağdur Romanların çok zor şartlarda yaşam mücadelesi verdiğini söyledi.

Tutal, sanık avukatlarının davayı zaman aşımına uğratmak için kasıtlı olarak davadan çekildiğini iddia ederek, "Davanın zaman aşımına uğramasına çok az bir süre kaldı. Adaletin sağlanması için yapılan bu hamleler umarım boşa çıkar" diye konuştu.

Olayın ardından yaşanan mağduriyetin giderek büyüdüğünü kaydeden Tutal, şunları söyledi:

"Bu olayın mağdurları sadece ekonomik olarak değil, psikolojik ve sosyolojik olarak ciddi sorunlar yaşıyor. Bu gibi benzer olayların yaşanmaması, toplumların barış içinde yaşaması için bu davada verilecek karar çok önemli. Biz sanıkların en ağır şekilde cezalandırılmasını, mağdur Romanların sorunlarının giderilmesini istiyoruz."

- Olayın geçmişi

Selendi ilçesinde 2009 yılbaşı gecesi bir kahvehanede sigara içilmesi nedeniyle tartışma yaşanmış, 5 gün sonra konunun büyümesi üzerine Romanlar ile diğer ilçe sakinleri arasında kavga çıkmıştı.

Dönemin Manisa Valisi Celalettin Güvenç ilçeye gelmiş ve halkı sakinleştirerek güvenlik açısından Roman ailelerin başka ilçelere gönderilmesini sağlamış, ev ve araçları zarar gören Roman aileler Salihli'ye yerleştirilmişti.

Olayla ilgili 70 sanık ve 74 mağdurla ilgili dava Manisa'da görülmeye başlanırken, Manisa Cumhuriyet Başsavcılığınca kamu güvenliği sebebiyle davanın başka bir kente naklini istemiş, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü de Uşak'ta görülmesine karar vermişti.

Haber Ara