Dolar

32,5551

Euro

35,0207

Altın

2.427,76

Bist

9.722,09

Mali'deki olaylar

Mali'deki olaylar

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-01 06:46:54

Mali'deki olaylar
BM'nin Mali Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu (MINUSMA), hükümet yanlısı milislerin 18 Ağustos'ta kontrolünü ele geçirdikleri Anefis bölgesinden çekilmelerini kolaylaştırmaya hazır olduğunu duyurdu.

MINUSMA'dan yapılan yazılı açıklamada, MINUSMA Başkanı Mongi Hamdi'nin, Mali'nin kuzeyinde güvenlikle ilgili gelişmeleri görüşmek için Başbakanı Modibo Keita ile bir araya geldiği belirtildi.

Açıklamada, Hamdi'nin, "Mali ve uluslararası toplumun barış anlaşmasını uygulamaya çalıştığı sırada güvenlikte aniden çöküş yaşanması, anlaşmanın doğal akışını tehdit edebilir" dediği kaydedildi.

Açıklamaya göre Hamdi, Mali Devlet Başkanı İbrahim Bubacar Keita'nın, barış anlaşmasını uygulamayı MINUSMA'nın kolaylaştıracağını belirterek, silahlı gruplara Anefis bölgesinden çekilme çağrısı yaptığını dile getirdi.

Mali'de hükümet yanlısı milisler dün 18 Ağustos'ta kontrolünü ele geçirdikleri Anefis bölgesinden koşulsuz çekilmeye razı olduklarını duyurmuştu.

Yerel yetkililer, Mali ve uluslararası güçlerin çabalarıyla hükümet yanlısı milislerin, Azavad Hareketleri Koordinasyonu'nun (CMA) kontrolünden aldığı Anefis bölgesinden çekilmeyi kabul ettiğini bildirmişti

CMA sözcülerinden Sidi Brahim Uld Sidati, geçen hafta barış anlaşması izleme komitesinden çıktıklarını, GATIA'nın Anefis bölgesinden çekilmediği sürece de komiteye tekrar katılmayacaklarını ifade etmişti.

Hükümet ile silahlı gruplar arasında imzalanan barış anlaşmasına bağlı kaldıklarını kaydeden GATIA ise Anefis'ten çekilebileceklerini, Mali Silahlı Güçleri (FAMA) ile ülkede görev yapan BM İstikrar Misyonu'nun (MINUSMA) halkın güvenliğini sağlamak için bir an önce söz konusu bölgeye konuşlanması gerektiğini vurgulamıştı.

Mali hükümetinin silahlı gruplarla 15 Mayıs'ta yaptığı barış anlaşmasına 20 Haziran'da imza atan CMA ile hükümet yanlısı milisler arasında iki hafta önce ülkenin kuzeyindeki Kidal kentine yakın bir bölgede çıkan çatışmada 10 kişi ölmüştü.

Hükümet yanlısı milisler, 3 gün süren çatışmaların ardından ülkenin kuzeyindeki Kidal'de CMA'nın elindeki Anefis bölgesinin kontrolünü ele geçirmişti.

Bunun üzerine istikrar misyonu, durumu kontrol etmek amacıyla Kidal kenti ve çevresini ikinci bir emre kadar güvenlik bölgesi ilan etmişti. Kararın, çatışma alanının kent sakinlerini etkileyecek şekilde genişlemesini önlemek amacıyla alındığı bildirilmişti.

Haber Ara