Dolar

32,5874

Euro

34,8110

Altın

2.505,83

Bist

9.693,46

Malatya'da usulsüz dinleme soruşturması

Malatya'da usulsüz dinleme soruşturması

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-09 16:55:34

Malatya'da usulsüz dinleme soruşturması
Malatya'da dönemin Malatya Seferberlik Bölge Başkanı, üst düzey askeri personel ve eşleriyle, akademisyenler ve polislerin aralarında olduğu 18 kişiyi sahte belgelerle dinledikleri iddiasıyla 8 emniyet mensubu hakkında hazırlanan iddianame, Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Malatya Cumhuriyet Savcısı Mehmet Özel'in hazırladığı, Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, polisler Ali E, Halil K, Yalçın Ö, Adnan A, İsmail K, Fatih A, Timur A, Muhammet Ç'nin resmi belgede sahtecilik ve hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetme suçlarını işlediği öne sürüldü.

Müştekilerin ifadelerine de yer verilen iddianamede, zanlıların, aralarında üst düzey emniyet mensupları, askeri personel ve eşleriyle akademisyenleri dinleyebilmek amacıyla suç uydurup sahte belge düzenleyerek, mahkemeden iletişimin tespiti kararı aldıkları iddia edildi.

Bazı askerlerin, evinde ölü bulunan Tunceli Jandarma Alay Komutanı Kazım Çillioğlu soruşturması, bazılarının da Ergenekon terör örgütüyle bağlantılı oldukları iddiasıyla dinlendikleri savunulan iddianamede, şüphelilerin müştekilerin özel hayatının gizliliğini ihlal ederek, görüşmeleri kayıt altına aldıklarının belirlendiği ileri sürüldü.

- Suç uydurarak dinleme yapıldığı iddiası

2. Ordu ve 7. Ana Jet Üs Komutanlığında görevli bazı askeri personelle eşlerinin de müşteki olarak yer aldığı iddianamede, zanlıların bu kişileri "Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'yle bağlantılı olduklarını, genç kızlar kullanılarak bazı özel evler oluşturulduğunu ve bu evlerde kalan kadınların sistematik ve planlı şekilde başta harp okullarında okuyan askeri öğrenciler olmak üzere personelle ilgilendiklerini, yakınlık kurarak söz konusu personeli kontrol altına alabilmeleri için yönlendirdiklerine dair istihbari bilgiler bulunduğunu" ileri sürerek dinledikleri, müştekiler hakkında suç uydurdukları, mahkemelerden alınan kararlarla müştekilerin konuşmalarını kaydettikleri savunuldu.

İddianamede ifadelerine yer verilen bazı askeri personelin eşleri, söz konusu derneği bilmediklerini belirterek, dinlenme gerekçelerini "çirkin iftira" olarak nitelendirdi.

İddianamede müşteki olarak ifadesine yer verilen dönemin Malatya Seferberlik Bölge Başkanı Albay M.K, usulsüz şekilde örgütle irtibatlandırılmaya çalışıldığını, ayrıca iletişim tespit talebinde kasıtlı olarak askeri personel yazılmadığını düşündüğünü, terör örgütüyle herhangi bir ilgisinin bulunmadığını belirterek, şüphelilerden şikayetçi oldu.

- Rektör seçimlerinde akademisyenlerin dinlendiği iddiası

Ayrıca, iddianamede İnönü Üniversitesindeki rektör seçimleri döneminde de bazı akademisyenlerin telefonlarının sahte belgeler düzenlenerek dinlendiği öne sürüldü. Tanık polis memurunun ifadesine göre, rektörlük seçimlerini "cemaat" adı verilen grubun kazanması için rakip rektör adayının yakın arkadaşlarının takibe alındığı da iddialar arasında yer aldı.

İddianamede üzerilerine atılı suçlarla ilgili savunmalarına yer verilen zanlılar, şahısları bazı olaylarla bağlantılı oldukları yönünde istihbari bilgi almaları üzerine dinlediklerini, dinlemeler için izin alınırken kişilerin unvanlarını ve görevlerini yazma zorunluluğu bulunmadığını ileri sürdü.

Savcı Özel, 8 emniyet mensubunun, görüntü ve seslerin alınması suretiyle özel hayatın gizliliğini ihlal, kişisel verilerin kaydedilmesi, kamu görevlileri tarafından görevin kötüye kullanılması gibi suçlardan sanıklar hakkında kamu adına cezalandırılmalarını talep etti.

Haber Ara