Dolar

32,3310

Euro

35,1140

Altın

2.309,53

Bist

9.079,97

Mailleri sızdı: Suudi Veliaht Prensi Yemen Savaşı’ndan çıkmak istiyor

Middle East Eye’ın eline geçen sızmış maillere göre, Suudi Arabistan tahtının varisi Muhammed bin Selman, iki ABD’li yetkiliye, Yemen’de iki yıldır devam eden savaştan çıkmak istediğini itiraf etti ve Washington’ın baş düşmanları İran’la yakın ilişkiler geliştirmesinde sorun olmadığını belirtti.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-15 23:14:04

Mailleri sızdı: Suudi Veliaht Prensi Yemen Savaşı’ndan çıkmak istiyor

TIMETURK | HABER MERKEZİ

31 yaşındaki prensin, Suudi Arabistan'ın Katar'ı Yemen'deki savaşı güçleştirmek ve İran ile gizlice anlaşmakla suçlamadan en az bir ay önce ABD'nin eski İsrail Büyükelçisi Martin Indyk'e ve eski ABD ulusal güvenlik danışmanlarından StephenHadley'e savaşa ilişkin amaçlarını ve isteklerini açıkladığı ortaya çıktı.

Görüşmenin detayları Indyk ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin Washington'daki büyükelçisi Yusuf Uteybe arasındaki maillerde yer alıyor. Mailler GlobalLeaks tarafından ele geçirildi. Indyk ve Uteybe, yazışmalarda Suudi prensin pragmatizminden bahsediyor ve bunun krallığın benimsemiş olduğu pozisyondan farkını dile getiriyor. 20 Nisan'da, saat 10.17'de yollanmış olan bir mailde Uteybe, "Bazen dışişleri bakanlarının çıtayı yükseltmesi gerekir ve bence Muhammed bin Selman diğerlerine kıyasla çok daha pragmatik" diyor.Indyk ise 27 dakika sonra maile "Katılıyorum. Selman, Steve Hadley ve benle olan görüşmesinde Yemen'den çıkılması gerektiği ve amaçlar açıkça belirtildiği sürece ABD ve İran ilişkilerinin gelişmesinin sorun olmadığını belirtirken oldukça netti" yazarak cevap veriyor.

Uteybe, bu yazıya cevap olarak "Ülkenin başında bir daha böylesine pragmatik bir lider görebileceğimizi düşünmüyorum. Bu nedenle onlarla ilişkilerimizi iyi tutmak çok önemli ve bu yolla Suudilerden maksimum verimi alabiliriz" mailini yolluyor. Suudilerden çok İsrail yanlısı politikasıyla ünlü Indyk, bu maili "Bunu yapabilmek için elimizden geleni yapıyoruz" şeklinde yanıtlıyor.

Mail alışverişlerinin içeriği, Uteybe'ninIndyk'e karşı duyduğu büyük saygıyı gözler önüne seriyor. Indyk, 2013 Kasımı'nda Abu Dabi veliaht prensi Muhammed bin Zayed'le gerçekleşecek olan görüşmede İsrail'e bazı detaylı bilgilerin verilmesi konusunda Uteybe'den yardım istemişti.

İletişime geçtiğimiz Indyk' mail alışverişinin içeriğini gösterdik, kendisi yorum yapmayı reddetti. Uteybe, Middle East Eye'ın konuyla alakalı yorum yapmasına yönelik ricasını reddetti. Hadley ise "Özel bir konuşma hakkında yorum yapamam" açıklamasını yaptı. Middle East Eye

Haber Ara