Dolar

32,3645

Euro

34,9629

Altın

2.325,59

Bist

9.127,66

Mahmutbey gişelerinde serbest geçiş sistemi olacak mı?

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Mahmutbey gişelerinde serbest geçiş sisteminin kurulacağını açıkladı...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-26 04:11:05

Mahmutbey gişelerinde serbest geçiş sistemi olacak mı?

Hürriyet'te yer alan habere göre; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, tam bir trafik kaosunun yaşandığı Mahmutbey gişelerinin ücretsiz olamayacağını belirterek, “Mesafe uzun. Yeni yatırımları yapabilmeniz için ücretli geçiş gerekli. Ama Mahmutbey'de trafiği yüzde 30 rahatlatacak serbest geçiş sistemine geçeceğiz. 2 ayda bu sistemi kuracağız” dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan dün CNN Türk'te Hakan Çelik'in sunduğu ‘Hafta Sonu' programına konuk oldu. Bakan Arslan İstanbullu sürücülerin kâbusu haline gelen ve son dönemde büyük tartışma konusu olan Mahmutbey gişeleri hakkında açıklamalar yaptı. Arslan şunları söşledi: “Mahmutbey adeta İstanbul'un dışında bir yerken şimdi kavşak haline geldi. Karayolu tabiriyle şişe başı konumu var. Trafik geliyor ve toplanıyor. Biz İzmir–Seferihisar'da serbest geçiş dediğimiz, araçların direkt takip edildiği, araçların duraksamadığı bir sistem kurduk. Mahmutbey gişeleri için de süreci başlattık. 2 ay içinde Mahmutbey gişelerini serbest geçiş haline getireceğiz.”

YÜZDE 30 RAHATLAR

Tam 2 aylık bir süre olduğunu belirten Arslan “Serbest geçiş haline getirince yüzde 30 trafiğin rahatlamasını bekliyoruz. OGS–HGS ayrımı olmadığından şoförler zikzak da yapmayacak. Bu yüzden rahatlama olacak. Ekim ayının sonunda Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Etiler katılımı var, orayı da 30 Ekim'de devreye sokuyoruz. Mahmutbey gişelerinin tamamen ücretsiz olması yönünde talepler geliyor ama mesafe çok uzun. Otoyol yapıyorsunuz, oraya para yatırıyorsunuz. Yeni yatırımları yapabilmeniz için ücretli geçiş gerekli” dedi.

GÜNDE 110 BİN ARAÇ

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden günde yaklaşık 110 bin araç geçtiğini belirten Arslan Osmangazi Köprüsü'nde ise günlük ortalama 20 bin araç geçtiğini açıkladı. Arslan şöyle konuştu: “Biz etüd çalışması yaparken Osmangazi'den 15 bin, Yavuz Sultan Selim'den 50 bin araç bekliyorduk. Bizim bu konuştuğumuz rakamlar başlangıç rakamları. Bağlantı yollarının tamamlanmasıyla bu sayı daha da artacak. 1915 Çanakkale Köprüsü'nün ihalesine çıkıyoruz. Ocak ayı ortalarında teklifleri alacağız. O da bittiğinde Marmara Denizi'nin etrafında komple bir ring oluşturacağız. En geç 5 senede bitecek. Yap – işlet – devret sistemiyle yapılacağından daha erken bitecektir. Çanakkale Köprüsü, Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi köprülerinden daha büyük olabilecek ayak açıklığı sebebiyle.”

AVRASYA'DA 70 BİN GARANTİ

Avrasya Tüneli'nin Avrupa yakasında Yenikapı'da, eski balık halinin oradan yerin altına inen, karşıda da Selimiye Kışlası'nın olduğu yerden çıkan, Haydarpaşa Hastanesi'nin oradan yerin üstüne çıkan 5.5 km'lik bir tünel olduğunu söyleyen Arslan şöyle devam etti: “Tarihi Yarımada'daki tarihi dokuyu göz önüne alırsanız oradaki trafik zarar veriyor. Araçlar hem trafik oluşturmadan hem de fazla emisyon oluşturmadan yer altına inecek. Tünelden geçiş süreci 15 dakikaya düşmüş olacak. İnşallah 20 Aralık'ta açacağız. Günlük 120 – 130 bin arasında araç geçişi öngörüyoruz. Verdiğimiz araç garantisi günlük 70 bin araca denk geliyordu. Sadece küçük ölçekli araçlar geçecek. Yaya geçişi söz konusu değil. 2 katlı bir tünel, 2 şerit gidiş, 2 şerit geliş.”

Haydarpara Garı devam edecek

Bakan Arslan Haydarpaşa Garı'nın, yüksek hızlı tren garı olarak hizmet vermeye devam edeceğini vurgulayarak “Sadece gar değil Haydarpaşa limanı ve orada çok sayıda kamusal alan var. Oranın kazandırılması için bir proje var. Kruvaziyer limanı, yat limanı otel projeleri var. Ancak bu Haydarpaşa Garı için değil gar ile Haydarpaşa limanı arasındaki bölge için bir proje var” dedi.

Atatürk konut alanı olmayacak

ATATÜRK Havalimanı'nın bir tek şey olmayacağını söyleyebileceğini belirten Arslan “Konut alanı olmayacak. Ancak kesinlikle sayın cumhurbaşkanımız ve başbakanımız ile görüşmemiz İstanbul'a değer katacak şekilde buranın değerlendirilmesidir” dedi. Arslan, 3. Havalimanı'na ulaşım içinse Gayrettepe'den 34 km uzunluğunda bir metro hattı yapılacağını duyurdu.

Serbest geçiş sistemi nedir?

Serbest Geçiş Sistemi'nde HGS ve OGS kullanıcıları aynı sistemi kullanabiliyor. Serbest Geçiş Sistemi ile HGS ve OGS şeridi için ayrı yönlere geçmek gerekmiyor. Yeni sistem kullanılmaya başladıktan sonra ayrı ayrı yerleri olan HGS ve OGS gişeleri yıkılacak. Sistem şu anda İstanbul'da halen Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde kullanılıyor.”

VİDEO HABER

Alman gazetecinin 'soykırım belgesi' sorusu BM yetkilisini sinirlendirdi

Haber Ara