Dolar

32,4712

Euro

34,7056

Altın

2.478,69

Bist

9.530,47

Macaristan'a kaçak göçmen akını

Macaristan'a kaçak göçmen akını

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-28 00:09:46

Macaristan'a kaçak göçmen akını
Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın Özel Kalem Müdürü Janos Lazar, hükümetin gerekli adımları atmaması halinde bu yıl sonuna kadar ülke üzerinden Batı Avrupa'ya geçmek isteyenlerin sayısının üç yüz bini geçebileceğini söyledi.

Haftalık basın toplantısında kaçak göçmen akınıyla ilgili açıklamalar yapan Lazar, son dönemdeki gelişmeler dikkate alınarak ülkenin güney sınırlarını korumak maksadıyla yeni kanunlar çıkarılacağını, hazırlanacak kanun tasarısında insan kaçakçılarına verilen cezaların artırılacağını ve işlemlerin hızlandırılmasına yönelik düzenlemelere gidileceğini ifade etti.

Son 48 saat içindeki olaylara bakıldığında sınırların korunması için Macar savunma güçlerine ihtiyaç duyulduğunun ortaya çıktığını dile getiren Lazar, bu konuda gerekli hukuki düzenlemelerin yapılacağını, daha büyük bir polis gücünün bir an önce Sırbistan sınırına yollanması gerektiğini söyledi.

Lazar, mültecilerin geldiği ve geçiş yaptığı ülkelere "Macaristan'ın güney sınırının tel örgü ile korunduğu"nu belirten afişler asılması için uluslararası bir firma ile anlaşmaya varılmak üzere olunduğunu da açıkladı.

Sınırların korunması için adım atılmasının önemine işaret eden Lazar, "Hükümet gerekli adımları atmayıp güney sınırlarını korumadığı takdirde Macaristan üzerinden Batı Avrupa'ya geçmek isteyenlerin sayısı yıl sonuna kadar üç yüz bine ulaşabilir hatta bu rakamı bile aşabilir. Sırp yetkililerinin verdiği bilgiye göre önümüzdeki günlerde Sırbistan üzerinden Macar sınırına günlük 6-8 bin kişi ulaşacak" ifadelerini kullandı.

-AB'ye eleştiri

AB'nin son gelişmeler karşısındaki tavrını da eleştiren Lazar, "Macaristan, AB'nin Schengen sınırlarını koruması konusunda destek vermemesinden dolayı açıkçası şikayetçi. Avrupa Komitesi'nin diğer ülkelere yaptığı yardımı Macaristan'a yapmaması utanç verici bir durumdur" dedi.

Haber Ara