Dolar

32,3650

Euro

34,9694

Altın

2.325,97

Bist

9.105,54

İlker Başbuğ: Eğer siyasi otorite bir şey söylüyorsa...

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ Hürriyet gazetesinden Deniz Zeyrek'e konuştu. Devlet Bahçeli ve Necdet Özel arasındaki tartışmayı da yorumlayan Başbuğ'a göre Özel'in tepkisi yapılan işin doğası gereği.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-03-01 13:48:08

İlker Başbuğ: Eğer siyasi otorite bir şey söylüyorsa...

Hürriyet'den Deniz Zeyrek'in haberine göre; Şah Fırat Operasyonu nedeniyle MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel arasındaki ‘vatanseverlik’ tartışmasının yapılmaması gerektiğini vurgulayarak, “Çok üzüldüm” dedi. Başbuğ, muhalefet partilerinin hiç bilgilendirilmediğini öne sürerek, “Doğası gereği tepki gösteriyorsunuz. Muhalefetin her türlü sözü söyleme hakkı doğuyor” diye konuştu.
 
26’ncı Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Şah Fırat Operasyonu sonrasında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel arasında geçen ‘vatanseverlik’ tartışması için “Keşke o açıklamaların hiçbiri yapılmasaydı” dedi.
 
Başbuğ, bugün ATO Congressium’daki Ankara Kitap Fuarı’nda okurlarıyla buluşacak ve ‘Nasıl Bir Türkiye’ isimli kitabını imzalayacak. Ankara’ya geldiğini duyunca kendisiyle buluştuk, hem kitabı hakkında sohbet ettik hem de geçen haftanın tartışma konusu olan Süleyman Şah Operasyonu’nu konuştuk. Arap Baharı sonucunda Tunus’ta, Libya’da, Mısır’da ve son olarak Suriye’de yaşananları anımsatan Başbuğ, Süleyman Şah meselesine Türkiye’nin başta Suriye olmak üzere bu konulardaki dış politikası açısından bakmak gerektiğini söyledi. Başbuğ, şu tespitleri yaptı:
 
CAYDIRICILIĞIMIZ ZEDELENDİ
 
Her ülkenin bir milli menfaati ve milli siyaseti var. Temel dış siyasetimiz komşuların iç işlerine karışmamaktır. Suriye’de bir olay var. Ne olursa olsun Suriye’nin iç meselesidir. Ortadoğu’da ülkeler arasında sorun varsa ona da karışmayın, tarafsız kalın. Kendinizi angaje ederseniz Süleyman Şah gibi sorunlarla karşılaşırsınız.
 
Caydırıcılık, silah atmadan milli menfaatlerinizi korumaktır ve çok önemlidir. TSK’nın temel görevi caydırıcılık. Asker savaşı hiç istemez. Görevimiz aslında barış zamanında savaşı engellemek. İki şey önemli. Bir, yönetimin kararlılığı. Kararlılıkta sendeleme olursa caydırıcılığınız zarar görüyor. Caydırıcılık bir sözdür. Söylediğiniz olmazsa karşılığını vermeniz lazım. Bunun için de Silahlı Kuvvetlerinizin güçlü olması lazım. Suriye olayına baktığımızda, caydırıcılığımızın da zedelendiğini, zaafa uğradığını söylemek mecburiyetindeyiz. Siyasi otorite bir söz söylediğinde arkasında duracak. Asker de imkan ve kabiliyetiyle caydırıcılık etkisi yaratabilmeli.
 
AÇIKLIK POLİTİKASI YOK
 
Sadece Türkiye’de değil bütün ülkelerde dış siyaset konuları iç siyasetin malzemesi oluyor. Olmamalı, hele seçim malzemesi hiç olmamalı. Süleyman Şah olayı, Türkiye’nin bir milli konusu mudur? Evet. Öyleyse devlet bir mutabakatla çözüm bulmalı. İktidar partisinin en azından parlamentoda bir mutabakat araması lazımdı. Süleyman Şah’ta bir sorun var. Nedenlerini bilmiyoruz. Haklı da olabilirler, haksız da. Ama bu konuyu TBMM’ye getirin, bir anlatın. Hadi Meclis’e getirmediniz, muhalefet liderlerine anlatın. Deyin ki ‘Bu bir milli bir meseledir. Bize bu konuda destek verin.’ Acaba muhalefet ‘hayır’ mı diyecek? Elinizdeki gerekçeler doğru ise diyemezler. Bunu yapmayınca milli konuda yine ikiye bölünüyoruz. Bu ülkeyi zayıflatıyor. ‘Biz anlatsaydık kabul etmeyeceklerdi’ diyebilirler. Siz anlatın, ‘Kabul etmediler’ deyin.
 
Açıklık politikası da uygulanmıyor. Süleyman Şah’la ilgili TBMM’de sorular soruluyor. Yok, yok, yok diyorlar. ‘Bir şey olursa 5 dakikada oradayız’ diye meydan okuyorsunuz. Pat diye bu olayla karşılaşıyorsunuz. Hangi tehditten dolayı bu tedbiri alıyorsunuz? Asker niye istemiş? Askeri zaruret nedir?
 
YANSITILMA ŞEKLİ YANLIŞ
 
Bu olayda esas tehdit, terör örgütü değil mi? Orada bir şey olsa, müdahale etseniz, Suriye’deki olayın içine çekilirsiniz. Buradaki milli menfaatimiz ne? Bu, Türkiye’ye nasıl yansır? IŞİD, Türkiye’de terör eylemleri yapar mıydı? Belki de karar almada etken faktör bunlardı.
 
Geçici mi değil mi? Geçici ise niye ayrı bir yer yapıyorsunuz? Boşalttığın türbeyi niye bombalıyorsun? Bırak o yapsın. Zaten önemli şeyleri alıp getirmişsiniz? Son konu, bu olayın medyaya yansıtılma şekli. Çok yanlış. Ne olursa olsun, bu bir boşaltma faaliyetidir. Geri çekiliyorsunuz. Bunun medyayla olan bacağı bu kadar değil de daha sakin olsa, belki Türkiye bu kadar kilitlenmezdi, bu kadar itişmezdik.
 
ÇOK ÜZÜLDÜM DOĞRUSU
 
Bunları alt alta yazarsanız, muhalefet partilerinin yaptığına da yanlış diyemezsiniz. Milli bir konu ve resmin dışında bırakılıyorsunuz. Hiç bilgilendirilmemişsiniz. Doğası gereği de tepki gösteriyorsunuz. Muhalefetin de her türlü sözü söyleme hakkı doğuyor. Keşke o konuşmaların, ama bütün konuşmaların hiçbiri yapılmasaydı. Çok üzüldüm doğrusu.”
 
VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara