Dolar

32,5734

Euro

34,9828

Altın

2.430,92

Bist

9.754,64

Ramazan Akyürek o istihbaratçıyı neden görevden aldı?

Dink suikastinden sadece altı gün önce dönemin istihbarat daire başkanını görevden alan Ramazan Akyürek, Ahmet İlhan Güler'le görüşmesini doğruladı ve o ismi neden görevden aldığını açıkladı. Akyürek Dink suikastine günler kala İstanbul İstihbarat Daire Başkanı'nın yorulduğuna kanaat getirdiği için görevinden alındığını öne sürdü.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-03-01 02:50:33

Ramazan Akyürek o istihbaratçıyı neden görevden aldı?

Yeni Şafak muhabiri Mustafa Sait Özkan'ın haberine göre;
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink suikastine ilişkin ihmal iddiaları kapsamında yürütülen soruşturmada hareketli günler yaşanıyor. Son olarak hakkında gözaltı işlemi uygulanan dönemin İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, “ihmali davranışla ölüme sebebiyet vermek” suçu ile “resmi belgede sahtecilik” ve “görevi kötüye kullanma” suçlarından tutuklandı.
 
GÜLER’İN İFADESİ SORULDU
 
Akyürek’e savcılık sorgusunda dönemin İstanbul İstihbarat Daire Başkanı Ahmet İlhan Güler’in soruşturma kapsamında verdiği ‘Bana İstanbul’u terk et dediler’ ifadeleri soruldu. Akyürek, ifadesinde kendi evinde yapılan bu görüşmeyi doğruladı, ancak Güler’in yorulduğunu düşündüğü için tayinini istediğini iddia etti. Soruşturma kapsamında geçtiğimiz aylarda ifade veren Ahmet İlhan Güler, Dink’in öldürülmesinden 6 gün önce kendisine İstihbarat Daire Başkanlığı Personel Daire Başkanı Çoşkun Çakar tarafından çağırıldığını ve kendisine baskı yapıldığını söylemişti. Öte yandan söz konusu görüşmede yer alan Emniyet Müdürü Fikret Salmaner’in de 10 gün önce alınan ifadesinde Güler’in iddialarını doğruladığı ortaya çıktı.
 
FİKRET SALMANER DE VARDI
 
Güler ifadesinde, o görüşmede İstihbarat Daire Başkanlığı A Şube Müdürü Fikret Salmaner’in de olduğu sırada, “Çoşkun Çakar’ın ve İDB’de görevli Recep Güven’in de bulunduğu bir ortamda, Çakar bana ‘İstanbul’u derhal terket’ dedi” ifadelerini kullanmıştı. Aynı gün İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek’in lojmanında bir görüşme daha gerçekleştiren Güler, tayin işlemiyle ilgili haberinin olup olmadığını sorduğu Akyürek’in kendisine ‘Arkadaşlar bana ne derlerse onu yaparım’ dediğini söylemişti. Soruşturmayı yürüten savcılık geçtiğimiz hafta bu görüşmelerin içerisinde yer alan dönemin İstihbarat Daire Başkanlığı A Şube Müdürü Fikret Salmener’in ‘tanık’ sıfatıyla ifadesine başvurdu. Salmaner, savcılığa verdiği ifadede Ahmet İlhan Güler’in dile getirdiği iddiaları doğruladı.
 
YORULDUĞUNU DÜŞÜNDÜM
 
Savcılık Akyürek’e bu iddiaların doğru olup olmadığı ve Ahmet İlhan Güler’den İstanbul’u terk etmesinin neden istendiğini sordu. Güler’le evinde yaptığı görüşmesini doğrulayan Akyürek, “Yalnız olarak gelmişti. Son dönemde Ahmet ile olan diyaloğumda diğer il şube müdürlerimiz gibi dinamik ve konularına ilgili bulmuyordum. Bir yorgunluk emaresi hissediyordum. Diğer yöneticilerimle de İstanbul’un performansını görüştüm, şube müdürü değişikliğine karar verdim” dedi.
 
Ankara'dan müdahale
 
Dink soruşturmasında tutuklanan Akyürek’in savcılık ve hakimlik sorgusu 7 saat sürdü. Akyürek’in savcılık sorgusunda Konya KOM Şube Müdürü Ali Loğoğlu’nun ifadeleri damga vurdu. O dönem Malatya’da görevli Loğoğlu’nun, “Dink Malatyalı olduğu için bilgisayar ağı üzerinden Dink dosyasını inceledim. Hayal’in telefon kayıtlarını sorgulattıktan sonra dosyayı bilgisayar ağı üzerinden kapattılar” şeklindeki ifadesi sorulan Akyürek ise bilgisinin olmadığı ileri sürdü.
 

Haber Ara