Dolar

32,3209

Euro

35,0742

Altın

2.308,36

Bist

9.079,97

Amerikalı uzmandan Erdoğan’ı kızdıracak benzetme

ABD'nin Türkiye uzmanlarından Steven Cook, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı çok kızdıracak bir benzetmede bulundu. İşte Cook'un o makalesi;

10 Yıl Önce Güncellendi

2014-12-16 13:37:46

Amerikalı uzmandan Erdoğan’ı kızdıracak benzetme

TİMETURK / HABER MERKEZİ


Mısır ve Türkiye'nin teneke diktatörlüğü

Mısır ve Türkiye'de hükümet taraftarları, dünyanın sırasıyla Sisi ve Recep Tayyip Erdoğan'ın elinin altında olduğunu söyleme konusunda çok becerikliler,bu ülkeler daha açık ve sadece siyasal sistemler doğrultusunda ilerleme kaydediyor. Gerçekte ise onlar teneke diktatörden başka bir şey değil.

Haftasonu boyunca Mısırlı yetkililer tutuklandı, göz altına alındı, sorgulandı ve Mısır'a Dışişleri Mısır Konseyi davetlisi olarak giderken arkadaşım ve meslektaşım olan Michele Dunne sınır dışı edildi. Washington'daki en saygın Mısır analisti olan Michele, Mısır hükümetinin kendisini eleştirmesinden dolayı utanmamıştır. Altta kalmamak için Türkler dün 27 gazeteciyi,TV yapımcısı ve polisi gözaltına aldı. Tutukluların tüm üyeleri Gülen hareketinin üyeleri yada şüphelileridir. Fethullah Gülen ve destekleyenleri önceleri AKP ile müttefikti ve birlikte çalıştılar. 2013 yılı başlarında Kürdistan İşçi Partisi ile hükümet arasındaki müzakereler AKP'nin en üst düzeyde resmi yolsuzluk ve görevi kötüye kullanma ile ilgili gelişmelerinden sonra patlak verdi ve daha sonra bu durum Türk siyasetinde iki büyük adamın bir tür ölüm maçı haline geldi.Belediye seçimlerinde AKP'nin kazanmasıyla Erdoğan güvende ve şimdi Gülencilerden intikamını alıyor.

Mısır'da Michele'le olanlar ve Türkiye'de gözaltına alınanlar bazı açılardan çok şaşırtıcı olsa bile 2013 yazından beri iki ülkede vuku bulmuş olaylara bakılacak olursa aslında sürpriz değil :

Protestolarda yer alan tutuklanan yada göz altına alınan sayısı:

Mısır: 16.000

Türkiye:5.500

Öldürülen eylemci sayısı

Mısır: 1.000 - 2.500
Türkiye: 63

Yaralanan eylemci sayısı

Mısır: 17.000

Türkiye: 8.000 - 10.000

STK'ları hedef alan yeni yasalar

Mısır: Var

Türkiye: Var

Gösterileri kısıtlayan yeni yasalar

Mısır: Var

Türkiye: Var

Basın özgürlüğü sıralaması

Mısır: 155, Özgür Değil

Türkiye: 134, Özgür değil

Dünya Demokrasi Endeksi sıralaması (2013)

Mısır: 135
Türkiye: 93

Dünya Bankası hukuk göstergesi (2013)

Mısır: 34.12

Türkiye: 55.92

Dünya Bankası Yönetim Puanı (2013)


Mısır: -0.60

Türkiye: 0.08

Mısır ve Türkiye'deki bütün olumlu değişimlere rağmen Bahreyn, Ürdün, Malezya, Yunanistan, ve Güney Afrika gibi ülkelere yakın seviyedeler.

Sisi ve Erdoğan oldukça benzer siyaset sürdüklerini anlamak için çeşitli göstergelere yada tablolara bakmanıza gerek yok zaten kişilikleri, manipülasyon, sindirme, korku ve şiddet üzerine inşa edilmiş. Ne yazık ki birçok Mısırlı ve Türk bu yönetim şeklini destekliyor. Sisi'nin Mısır'ı ve Erdoğan'ın Türkiye'sinde sıradaki kişi herkes olabilir. Bu zaten diktatörlükte olan şeydir.

BU HABER AYŞE AYDIN TARAFINDAN TİMETURK İÇİN TERCÜME EDİLMİŞTİR

MAKELENİN ORJİNALİ İÇİN TIKLAYINIZ

Haber Ara