Dolar

32,3267

Euro

35,0819

Altın

2.298,64

Bist

8.979,58

Putin 'ışıltısı'nı kaybediyor

10 Yıl Önce Güncellendi

2014-12-08 11:12:21

Putin 'ışıltısı'nı kaybediyor

TIMETURK / HABER MERKEZİ

Vladimir Putin'in kişilik kültü etrafında dokunmuş efsanelerden biri gençken "Kutsal Topraklara" yaptığı ilk ziyareti esas alır. Rusya için "özel bir misyon" üstlendiği varsayılıyor. Putin'in sisteminin üç ayağı var: tek adam, tek millet, tek görev!

Bu slogan bu adamın her zaman ilgi odağı olmasını gerektirir. On yıldan fazla süredir Putin çeşitli siyasi enkarnasyonlarla büyük uluslararası konferanslara katılarak ve bolca artan petrol gelirlerini harcayarak Moskova'da birinci sınıf yabancı devlet adamlarına ev sahipliğini oynayarak bunu başarmaya çalışıyor.

Rusya, Kırım krizini tetiklediğinden bu yana bir kaç yabancı kodoman Rusya'yı ziyaret etti. Putin'e gelince, uluslararası etkinliklere katılarak davetiyelerin sayısını neredeyse sıfıra düşürdü. Rusya kabaca son G8 zirvesinden çıkarılmıştır. Avustralya'da G20 zirvesinde davet edilmesine rağmen ''saldırgan atmosferden'' öğle yemeğini yemeden kaçmak zorunda kaldı.

Bu sıralar Putin, ikinci yada üçüncü küme liderlerle temas kurarak kendini haberlerde tutmaya çalışıyor. Putin, Abhazya Başbakanı'nı selamlarken TV'de görülüyor. Dağlık Karabağ yerel meclis başkanından tebrik alıyor. İran'ın cumhurbaşkanı gibi davranan molla Ruhani'den telefon gelmesi Putin'in kontrolü altında medyaya veriliyor.

Bir yıl öncesine kadar Putin tarafından iddia edilen "Küresel liderlik" konumu şimdi Abhazya , Güney Osetya, Transdinyester, Dağlık Karabağ gibi bir grup lider ve Ukrayna'da Luhansk ve Donetsk isyancı ikizleri,İran'ın mollaları, stratejik derinlik yanılsaması sağlayan Suriye'de Esad zümresi seviyesine düştü.

Ülkelerinin büyüklüğüne rağmen Ruslar her zaman düşman halklar tarafından çevrilme korkusuna sahiptir. Bugün bu korku yersiz olmayabilir. Rusya'nın 14 komşusu ile direk ilişkisi soğuk yada gergin.

NATO üyesi olan 5 komşu özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere gibi diğer üyelerin yardımıyla kendilerine bir savaş zemini hazırlıyor. Rusya'nın dördüncü en uzun sınırı olan Ukrayna, Moskova ile fiili savaş durumunda.

Rusya'nın en uzun ikinci sınırı olan Çin, 1960'larda topraklarının büyük bir kısmını Rusya'nın işgal etmesine öfkesini sürdürüyor. Bu sebeple Pekin, Putin'in anti-Batı ittifakı, Şanghay İşbirliği Örgütünü yükseltme çabalarını görmezden geldi. Çin'in yıllardır kabul etmediği S400 karadan havaya füze transferi, Putin'in Kırım işgalini onaylaması için Pekin'i ikna edemedi.

Gürcistan da Rusya için bir düşmandır çünkü Putin 2008'de topraklarının yüzde 25'ini işgal etti. Önemli Rus etnik azınlıklar olan Moğolistan ve Kazakistan, Putin'in eş dost söyleminin kendileri için bir tehlike oluşturabileceğinden korkuyor. Diğer bir komşu olan ve Rusya'nın kendisinden belki dahada Rus olan Belarus, Moskova tarafından kucak açılmasından kaçıyor.

Azerbaycan, Ermenistan'a yardım eden iki büyük güç İran ve Rusya'ya karşı Türkiye,İsrail ve ABD ile dostluk stratejisi inşa etti. Avrupa Birliği üyesi olan Finlandiya ise Rusya'yı cezalandırmak için bir ortaklığa katılmaz.

Rusya'nın tek dost komşusu Kuzey Kore kalıyor, bu O'nun için bir rahatlık değil çünkü bebek yüzlü Kim Jung-Un çocukça ama tehlikeli şakaları ile baş etmek zorunda.

Putin'in dış politika hataları ile Rus ekonomisi düşük hatta negatif büyüme dönemine girmiştir.

Bu yıl Rusya'da 0.5'ten daha az bir büyüme kaydedilebilir. 2015'te bu rakam sıfırın altına düşebilir. Rus para birimi Ruble, 2013 ile kıyaslanınca değerinin neredeyse üçte birini kaybetti. 2009 yılından bu yana en düşük petrol fiyatıyla Rus ekonomisi petrol ihracatına bağımlı durumda.

20 yıl içinde ilk kez Moskova'ya gelen turistler ''döviz tacirleri'' tarafından çekilmeye çalışılıyor. Şimdiye kadar zengin Ruslar Kıbrıs'ta dahil yabancı bankalara para akıtırken 87 yabancı firma küçüldü yada tamamen kendini tasfiye etti .

Kırım pahalı bir metres olmaya başlıyor. Turist gelirinin yüzde ellisini kaybeden yarımada artık Moskova'nın bağışına bağımlıdır. Aynı zamanda Rusya, yıllık 12 milyar dolar maaş ve emeklilik maliyetlendirmesini kabul etti. Bununda ötesinde Putin, milyarlar harcayarak 2018'e kadar bitecek olan Kırım ve "vatan" arasında bir köprü inşasına karar verdi. Para sıkıntısı Donetsk ayrılıkçılarını savunmada Putin'in hevesini kaçırıyor. Benim tahminim Putin, bu macerada çakallık yapabilecek bir yol arıyor.

Putin'in Avrupa birliğine dayattığı karşı yaptırımlar meyve, sebze, et ve süt gibi ürünlerde sıkıntıya yol açmıştır. Murmansk gibi bölgelerde bazı arkadaşlar bir kez daha Sovyet tarzı bir sıkıntı ile karşı karşıya olduklarını söyledi. Moskova'da, et fiyatları yüzde 40'dan fazla arttı.

Tabi Ruslar her zaman havyar ile idare edebilir.

Amir Taheri ( İranlı yazar)


BU MAKALE AYŞE AYDIN TARAFINDAN TİMETURK İÇİN TERCÜME EDİLMİŞTİR

Haber Ara