Dolar

32,3119

Euro

35,0621

Altın

2.278,19

Bist

8.994,47

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Batı iki yüzlü

Cumhurbaşkanı Erdoğan Fransız uluslararası ilişkiler enstitüsünde konuştu.

10 Yıl Önce Güncellendi

2014-10-31 17:36:11

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Batı iki yüzlü


Cumhurbaşkanı Erdoğan Fransız uluslararası ilişkiler enstitüsünde konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

Türkiye'de 1150 Fransız şirketi faaliyet gösteriyor. Fransa'nın yatırımları 6,5 milyar dolara ulaştı. Türkiye ile Fransa'nın yolları yakın tarih boyunca defalarca kesişmiştir

Fransa ile dayanışmamız Avrupa, Ortadoğu, Balkanlar'daki bir çok sorunun çözümüne eşsiz katkı sağlayacaktır. AB'ye üyelik sürecinde en büyük desteği, katkıyı beklediğimiz ülkelerin başında Fransa geliyor. Türkiye'nin AB kapısında bekletiliyor olması izahı mümkün olmayan bir süreçtir. AB tarafından Türkiye'ye verilen sözlerin tutulmasını bekliyoruz. Aynı şekilde Fransa'dan da bekliyoruz

Türkiye'nin uyarıları dikkate alınmış olsaydı Irak'ta yaşananlar yaşanmayacak, demokratik çözümler üretilecekti. Suriye'de yaşanan tehlike de görülmediği için bu trajik manzarayla baş başa kalmış durumdayız.

Suriye'de konvansiyonel silahlarla ölenlerin sayısı 300 bine yakınken, kimyasal silahla ölenler binler seviyesinde. Havadan varil bombaları neticesi ortaya çıkan ölüm suç tahtasına yazılmayacak, kimyasal silaha tedbir alacaksın.

Neticesi ölüm olan bu katliama karşı konvansiyonel-kimyasal ayrımını dünyanın çok dikkatli yapması lazım. Suriye'de devlet terörü estiren terörist kişiye devletlerin olumlu bir nazarda bakmasının izahı mümkün değil. Türkiye'nin Suriye'den kabul ettiği mülteci sayısı 1,6 milyonu geçti, AB 200 bin insanı kabul etti.

Türkiye'nin asla DEAŞ (IŞİD) gibi bir terör örgütüne destek vermek gibi bir yanlışı olmamıştır. Bazıları DEAŞ'ı İslami örgüt gösterme gayretine giriyor. İslam, anlamı barış olan kelimeden türemiştir.

Neden Kobani? Koalisyonun Hama, Humus, Deyruzor vurulduğunda sesleri çıkmadı. Kobani'nin stratejik önemi ne? PYD bir terör örgütüdür. Kobani'den sivil halk Türkiye'ye geçmiştir. Amerika'nın Kobani'ye gönderdiği silahların bir kısmı DEAŞ'ın eline geçti. Bunu anlayamıyorum.

100 yıl önce 1. Dünya Savaşı ardından Ortadoğu'da çizilen sınırlar dikişlerini patlatarak küresel soruna dönüşüyor. Batı'nın Ortadoğu'ya çifte standardı vicdanları yaralıyor. Bu sona ermediği sürece bu tahribat artacaktır.

Çözüm sürecine yönelik son 2 yılda en büyük saldırı Kobani bahanesiyle geçtiğimiz haftalarda sergilendi. Diğer demokratik ülkelerde ne varsa bizim ülkemizde de bu uygulanmaktadır.

Gösteri hakkı, basın özgürlüğünde Batı standartlarındayız, üstündeyiz. Türkiye'ye yapılan bir haksızlık da 1915 olaylarıdır. İdeolojik yaklaşımdan uzak ele alınamamıştır.

1915 olaylarını bırakılım tarihçilere, gerekli çalışmayı yapsınlar. Biz arşivlerimizi açtık. Ermenistan ile ilişkilerimizi geliştirmek için adım atan biz olduk.

Erdoğan gazetecilerin sorularını yanıtlıyor:

- Irak ve Suriye konusunda İran ve Türkiye işbirliği başarısını gösterebilseydi Batı'ya hiçbir iş düşmeyebilirdi

- İran'ın Suriye'de de mezhebi taassup içinde olduğunu görüyoruz

- İsrail, Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara'yı vurmasıyla Türkiye gibi bir dostunu kaybetti

- Gazze'ye ambargonun kalkmasını beklerken Gazze vurulmaya başlandı. Gazze, Filistin insanlık dramı yaşıyor

- Gazze ve Filistin açık hava hapishanesidir. Bizim İsrail halkıyla değil ama İsrail yönetimiyle sorunumuz var
.
- Şu anki İsrail anlayışıyla barışık olmamız mümkün değil.

- Mısır'da demokrasi mücadelesinde %52 oyla başkan seçilen Mursi'yi, savunma bakanı yaptığı Sisi darbeyle indirdi.

- Mısır konusunda Batı'nın darbeden yana olduğunu görüyorum. Demokrasi diyorsak bunu duruşumuzla da vereceğiz.
IŞİD denen terör örgütü buralarda muvaffak olamaz. Biz çekildikten sonra binayı işgal ettiler. Şimdi buralarda kazanacak olan Suriye ve Irak halkıdır. İleride de yine buralarda temas kurmak istiyoruz.

- Öncelikle Fransız medyasının Türkiye karşıtı tavrı? Peşmerge'nin Türkiye'den geçmesi. Biz Peşmerge'nin Türkiye'den geçmesi için çaba sarf ediyoruz. Özgür Suriye Ordusu'nun da Türkiye'den geçmesi için çaba gösteriyoruz. Peşmergeler davullu zurnalı geldiler. Urfa'da biz karşıladık. Bu akşam itibariyle Erbil'den haber bekliyorlar. Aldıkları konvensiyonel silahların uygun olup olmadığı haberini bekliyorlar. Batı medyasına neden bu sözleri söylediğimi anlayın. Yok Türkiye Peşmerge'ye Özgür Suriye Ordusu'na izin vermiyor diye yalan haber yapanlara cevabımız olsun.

- NATO ülkesi bir ülkenin nasıl izin vereceği bellidir. Bazılarına da izin vermiş durumdayız. Bundan sonraki süreçlerde de nasıl olacak bunu da arkadaşlarımız görüşüyor. Afganistan'da kararlı destek misyonunda ABD, Almanya, İtalya ve Türkiye kalacak ve 2 yıl daha görev yapacak.

- İslamın reforma ihtiyacı yok. Öyle konular vardır ki, islam konusunda söz söyleyecek kişiler kalkar konuşur. Burada atılacak adımlar atılır. İslamı kalkıp reforme edecek derken bir şeylere de izin vermeyiz.

Tüm yabancı yatırımcıları Türkiye'ye bekliyoruz. 11 yıldır da bunu söylüyoruz. 6 teşvik bölgesi açtık. Arazi, vergi daha birçok kolaylık sağlıyoruz. Yeter ki küresel sermaye gelsin.

- Atatürk Orman Çiftliğiyle ilgili bir soru vardı. Şu anki kullanılan Cumhurbaşkanlığı Köşkü Gazi Mustafa Kemal'in hizmet verdiği yer değildir. Yeni yaptığımız yere geçerken Başbakanımızı benim hizmet verdiğimiz yeri vereceğiz. Pembe Köşkü de bir müze haline getireceğiz. Pembe Köşkü daha anlamlı hale getireceğiz.

Yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı da ihtiyaçlara cevap vermediği için yaptık. Yeni Türkiye dediğimiz miras. Biz Selçuklu, Osmanlı bakiyesi üzerine kurulmuş bir ülkeyiz. Bu yüzden de bu mimariden faydalandık.

- Nükleer konusunda Rusya'yla bir adım attık. Sinop Akkuyu'da da Fransa'yla beraber dört ülke ortak hareket edeceğiz.



Haber Ara